Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση.
Για πλεκτάνη σε βάρος της Εύας Καϊλή στο Qatargate κάνει λόγο νέο δημοσίευμα της Corriere della Sera, επισημαίνοντας πως τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όσο και ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής ενεπλάκη και φυλακίστηκε για αυτήν την υπόθεση που εξυπηρετούσε τελικά σκοπούς του Βελγίου.
Μετά την αντικατάσταση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα από την υπόθεση του Qatargate, η ίδια η Εύα Καϊλή σχολίασε τις εξελίξεις με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καταρρέει η σκευωρία του Qatargate, παραιτούνται ένας ένας», έγραψε η κ. Καϊλή.
Στο δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως «ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για τρεις μήνες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο ίδιος που στα μέσα Μαΐου ανέστειλε το ένταλμα σύλληψης του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, ο οποίος θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος στην έρευνα για φερόμενη παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο».
Ωστόσο, σημειώνεται πως οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν, ενώ το Κατάρ είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση ενός Βέλγου ακτιβιστή που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Τεχεράνη. Λίγο αργότερα, όπως τονίζεται ο Κλεζ παραιτήθηκε από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Πριν από έναν μήνα είχε ανακοινωθεί ότι θα αποχωρήσει από τις έρευνες, οι οποίες έδειξαν εξαρχής σημαντικά κενά και αναπόδεικτες κατηγορίες. Ακόμη και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλανίνι, ο οποίος θα είναι πλέον ο ελεγκτής του έργου, παραιτείται, με αποτέλεσμα το ένταλμα σύλληψης να αποσυρθεί οριστικά.
Ο ρόλος της Μαρία Αρένα και του Βέλγου ανακριτή, Μισέλ Κλεζ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να υπήρξε διάλογος Αρένα και Παντσέρι. «Αν είσαι εκεί, τότε μπορώ να μαζέψω περισσότερα χρήματα», λέει ο Αντόνιο Παντσέρι στη φίλη του Μαρία Αρένα σε μια υποκλαπείσα συνομιλία τον Αύγουστο του 2022. Παρά τις έρευνες που της αποδίδουν σημαντικό ρόλο, δεν θα εμπλακεί άμεσα στο σκάνδαλο Qatargate, μέχρι τη στιγμή που η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, θα κατηγορήσει τους Βέλγους ανακριτές ότι την ευνοούν.
Η Corriere della Sera λέει πως «τα στοιχεία για την Αρένα θα εμφανιστούν στα αρχεία μόνο αφού ο Κλεζ αποχωρήσει από την έρευνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του διατηρεί κάποιες επαγγελματικές σχέσεις με τον γιο της Αρένα. Ο αδερφός της Αρένα είναι κοντά στον ισχυρό πρώην πρωθυπουργό Ελιο ντι Ρούπο και ο πρώην σύζυγός της είναι παντρεμένος με τη νυν υπουργό Εξωτερικών.
Η αστυνομία διαβίβασε στον Κλεζ (πριν από την παραίτησή του) πληροφορίες για τις κινήσεις του Ούγκο Λεμέρ, συνέταιρου του γιου της Αρένα στην Brc & Co, η οποία εμπορεύεται κάνναβη με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο είναι ότι ενώ η αστυνομία αναφέρει με εξαιρετική ακρίβεια τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ημερομηνίες γέννησης όλων όσων τον συνόδευαν σε ταξίδια, όταν πρόκειται για κάποιον Νικολά Κλεζ, δεν μπορούν να δώσουν την ημερομηνία γέννησής του. Οι πληροφορίες καταχωρίζονται στα αρχεία μόνο στις 19 Ιουλίου, οκτώ μήνες μετά τις συλλήψεις και μόνο αφού οι δικηγόροι του Μαρκ Ταραμπέλα αναφέρουν την ιστορία της παρέας των γιων της Αρένα και του Κλεζ».
Στη φυλακή για αμφίβολο «έγκλημα»
Εν τω μεταξύ, βάσει του εκτενούς δημοσιεύματος, «η αστυνομία συλλαμβάνει τη γυναίκα και την κόρη του Παντσέρι στην Ιταλία. Αυτός υποκύπτει και αναφέρει τη Αρένα και τον Ταραμπέλα. Οι ερευνητές δεν είναι ικανοποιημένοι. Θέλουν «άλλα ονόματα». Θα εμπλέξουν την Καϊλή και τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτζολίνο (PD) και Λάρα Κόμι (FI). Το θέμα δεν είναι γιατί δεν εμπλέκεται η Αρένα, αλλά γιατί οι άλλοι εμπλέκονται για πολύ λιγότερα, ξεκινώντας από την Καϊλή, η οποία κατέληξε στη φυλακή για ένα πολύ αμφίβολο «έγκλημα». Η Καϊλή πάντα έλεγε ότι είδε τα χρήματα για πρώτη φορά εκείνο το πρωί που συνελήφθη και ο Τζόρτζι».
Και η ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως ακόμη και όταν «οι έρευνες πέρασαν στη βελγική τακτική δικαιοσύνη, τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να συνεχιστεί η κράτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όμως, δεν σταμάτησαν, παρά το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή ζητούσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία του θεσμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου