Αναλυτικότερα, στην κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, κ. Μ. Βορίδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Παπαστεργίου, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι είκοσι οκτώ Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζει πως «ο Τύπος αποτελεί κομβικό συστατικό της Δημοκρατίας, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση της κοινωνίας, στη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, στη μετάδοση γνώσεων, απόψεων και επιχειρημάτων. Αλλά και ο βραχίονάς του στις τοπικές κοινωνίες, ο Περιφερειακός Τύπος, αποτελεί με τη σειρά του σημαντικό πυλώνα Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, έχοντας δημιουργήσει διαχρονικούς δεσμούς εμπιστοσύνης με το τοπικό αναγνωστικό κοινό και διατηρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών».
Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι «την τελευταία δεκαετία, ο ιστορικός αυτός κλάδος δοκιμάζεται σκληρά, εξαιτίας της δημοσιονομικής αστάθειας και της οικονομικής δυσπραγίας που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις που έπληξαν τη Χώρας μας. Δυστυχώς, τουλάχιστον από το 2016, ο Περιφερειακός Τύπος έχει αφεθεί στο έλεος των κρίσεων, χωρίς ουσιαστική στήριξη και χωρίς καμία πρόνοια για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου που επιτελεί».
«Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) απευθύνει “κραυγή αγωνίας” για την ανάγκη μονιμοποίησης του καθεστώτος των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις (όπως π.χ. προκηρύξεις διαγωνισμών, δημοπρασίες κλπ) στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, αφού και η τελευταία από τις πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί έως τώρα, λήγει την Πρωτοχρονιά. Δεν μπορεί να αγνοηθεί και το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές, ιδίως όσες αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, πραγματοποιούνται στον έντυπο Tύπο, χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κλπ δημοσίευσης», σημειώνεται στην Ερώτηση.
Στηλιτεύοντας «τα αμφίσημα μηνύματα που εκπέμπει η Κυβέρνηση, προφανώς προσδοκώντας από την ανωτέρω περικοπή κάποιο δημοσιονομικό όφελος, το οποίο ωστόσο θα είναι μηδαμινό, αφού το κόστος αυτής της κατηγορίας δημοσιεύσεων είναι αντικειμενικά μικρό», ο Βουλευτής Κοζάνης παραθέτει σειρά παραμέτρων που εγείρουν προβληματισμό εφόσον η κατάργηση των δημοσιεύσεων τεθεί σε εφαρμογή, όπως ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας, χρηστής διοίκησης, ασφάλειας των συναλλαγών του Δημοσίου, αλλά και επικράτησης αδιαφανών πρακτικών στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων.
«Η Κυβέρνηση είχε κατ’ επανάληψη “δεσμευτεί” για τη διατήρηση και μονιμοποίηση των ως άνω δημοσιεύσεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο. Στο σημερινό περιβάλλον δυσπραγίας, αποτελούν έναν καθοριστικό οικονομικό πόρο για όλες –αλλά κυρίως τις μικρότερες- επιχειρήσεις Τύπου της ελληνικής περιφέρειας. Συνεπώς, η κατάργησή τους αναπόφευκτα θα συνεπάγεται και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιφέρεια», επισημαίνει ο Π. Κουκουλόπουλος και ζητά από την Κυβέρνηση «να τιμήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΣΗΠΕ και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διατηρήσει και θα μονιμοποιήσει τις κρατικές δημοσιεύσεις στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο άμεσα και πάντως πριν την 1η Ιανουαρίου 2024».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου