ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
Με την Εθνική Οδό να παραμένει κλειστή για έκτη μέρα, η εναλλακτική διαδρομή που ακολουθούν οι μεταφορείς από το Βελβεντό στην Αθήνα είναι μέσω της Ιόνιας Οδού, ένα ταξίδι 11 ωρών που εκτοξεύει το κόστος μεταφοράς έως και 35%. Την ίδια ώρα, οι αγρότες έρχονται και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τις καταστροφές της κακοκαιρίας Ντάνιελ, που εξαφάνισε το 50% της παραγωγής τους σε ροδάκινα και νεκταρίνια.
“Κάποιοι μεταφορείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος – Κάνουμε υπομονή”
Ο διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Ευθύμης Μπαλάνης αναφέρει στο Τhesstoday.gr ότι οι επιπτώσεις των πλημμυρών στο οδικό δίκτυο είναι μια.. ακριβή ταλαιπωρία. “¨Έχουν επηρεαστεί αρκετά και οι μεταφορές, για να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Αθήνα πρέπει να περνάμε από την Ιωνία Οδό που σημαίνει περισσότερες ώρες και αυξημένο κόστος. Κάποιοι μεταφορείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και αναγκαστικά κάνουμε μερικές μέρες υπομονή”, εξηγεί ενώ προσθέτει πως η εναλλακτική διαδρομή είναι έως και πέντε ώρες πιο αργή. “Το φορτηγό χρειαζόταν επτά ώρες για να φτάσει στην Αθήνα ενώ πλέον χρειάζεται 10-11 ώρες”, επισημαίνει.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού “Δήμητρα” Βελβεντού Νίκος Σακούλας τονίζει στο Thesstoday.gr ότι η μεταφορά της παραγωγής στην Αθήνα γίνεται… μετά κόπων και βασάνων. “Πριν τις πλημμύρες τροφοδοτούσαμε κανονικά την Αθήνα κατεβαίνοντας από Τύρναβο, Ελασσόνα, Λάρισα και τώρα κατεβαίνουμε από τριγύρω περιοχές λόγω του κλειστού δρόμου. Οι μεταφορείς μας ανέβασαν κατά 35% το κόστος κάθε παλέτας λόγω της μεγαλύτερης διαδρομής και των αυξημένων καυσίμων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Καταστράφηκαν 3 εκατομμύρια ροδάκινα και νεκταρίνια”
Η επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ άφησε μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του Βελβεντού, και μάλιστα σε περίοδο συγκομιδής. “Αν και δεν πλημμυρίσαμε, η βροχή κατέστρεψε τρία εκατομμύρια ροδάκινα και νεκταρίνια και θα είμαστε πλέον τυχεροί, αν έχουμε έστω 500 τόνους”, υπογραμμίζει ο κ. Μπαλάνης και σημειώνει πως “η ζημιά είναι τεράστια, η συγκομιδή γίνεται από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα περιμέναμε έως και 3,5 εκατομμύρια κιλά”.
“Δεν υπάρχουν φρούτα – Θα ανέβουν οι τιμές”
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον τόσο για παραγωγούς όσο και για το καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με τον κ. Σακούλα καθώς εκτιμά πως η ζήτηση δεν θα μπορεί να καλυφθεί και οι τιμές θα ανέβουν. “Σε τέσσερις μέρες έπεσε κάτω από τα δέντρα η μισή μας παραγωγή. Δεν υπάρχουν φρούτα και θα ανέβουν οι τιμές. Το Βελβεντό είναι κατηφορική περιοχή με αμμώδη χώματα και γλίτωσε από τις πλημμύρες ωστόσο η έντονη βροχόπτωση έριξε τους καρπούς και χάσαμε το 50% των φρούτων. Θα έχουμε πρόβλημα γιατί δεν θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε πελάτες, συμβόλαια και αλυσίδες. Εκεί που είχαμε μια καλή παραγωγή και κινητικότητα, ανατράπηκαν όλα, οι παραγωγοί θα χάσουν μεγάλο εισόδημα”, αναφέρει.
πηγή:Τhesstoday.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου