Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μαθητές των Ιμέρων διανύουν 80 χλμ για να πάνε σχολείο – Οικογένειες μετακομίζουν, παιδιά σταματούν τις δραστηριότητές τους

Αγρότες, καταστηματάρχες αδυνατούν να φτάσουν σε χωράφια και μαγαζιά

Πενήντα περίπου μαθητές από χωριά των Σερβίων αναγκάζονται να κάνουν έναν μεγάλο κύκλο για να φτάσουν σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων τους αναγκάζει να πάνε Κοζάνη και μέσω Λευκόβρυσης-Αιανής να φτάσουν Σέρβια. Στα Ίμερα οι έξι μαθητές, τρία παιδιά δημοτικού και τρία του λυκείου πλέον χρειάζονται 1 ώρα και 45 λεπτά για να πάνε σχολείο διανύοντας 80 χλμ αντί 18χλμ. Πέντε μαθητές δημοτικού, 18 μαθητές γυμνασίου και 25 λυκείου από Ίμερα, Νεράιδα, Λέυκαρα, Ροδίτη, Μεσιανή, Κουβούκλια, Βαθύλακκο πλέον θέλουν 1 ώρα τουλάχιστον για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Και δεν είναι μόνο η απόσταση για το σχολείο που σαφώς προβληματίζει γονείς και μαθητές. Είναι και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που πλέον πολλά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν .Πώς θα πάει ένα παιδί από το Βαθύλακκο στο ωδείο των Σερβίων ή ένας μαθητής τρίτης λυκείου της Νεράιδας σε φροντιστήριο στα Σέρβια; Είναι προφανές ότι κάποια θα σταματήσουν και κάποιοι άλλοι θα αλλάξουν ρότα και θα κατευθυνθούν στην Κοζάνη, όπως ήδη έκαναν οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα .

Αγρότες των άνω χωριών καλλιεργούν χωράφια προς την πλευρά των Σερβίων και πλέον αδυνατούν να τα φροντίσουν. Οι καταστηματάρχες της Νεράιδας μένουν Πλατανόρεμμα, Κρανίδια και Λαβανίτσα και αδυνατούν πλέον να μετακινούνται στα μαγαζιά τους, σκεπτόμενοι και εκείνοι να μείνουν Κοζάνη. Αλλά και κάτοικου του Βαθύλακκου δυσκολεύονται να φτάσουν στα Σέρβια στα μαγαζιά τους και σκέφτονται προσωρινά να νοικιάσουν για να εξυπηρετηθούν.

Γιατροί δεν υπάρχουν και οι κάτοικοι αγωνιούν πόσο μάλλον νεφροπαθείς που θέλουν πλέον πενήντα λεπτά για την θεραπεία τους. Η πρωτοβάθμια υγεία που ποτέ δεν στηρίχτηκε είναι πλέον επιτακτική όσο ποτέ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σερβιτόρος από το Βελβεντό δουλεύει σε μαγαζί της Νεράιδας. Από τα 20 ευρώ μεροκάματο που παίρνει σήμερα με την υπάρχουσα κατάσταση τί θα του μένουν κέρδος την ημέρα;Ένα μαθηματικό πρόβλημα,Ελευθερίου μπορείς να το λύσεις;Εσύ δεν είσαι αυτός που λέει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση γιατί αν δεν έχουν λύση δεν είναι πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Και για κάποιους δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Τα διαβάζει κανείς όλα αυτά και ψάχνει υπογλώσσιο. Βρε δεν έχουμε αυτούς κει πάνω απέναντί μας. Εμάς τους ίδιους έχουμε απέναντι μας.

Το Προφίλ μας