Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χειροθεσία και απονομή χειροθετηρίων Αναγνώστου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε (12-2-2023, Κυριακή του Ασώτου, 2η Κυριακή του Τριωδίου) ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, κήρυξε τον θείο λόγο και στο τέλος προέβη στη χειροθεσία Αναγνώστου και στην απονομή χειροθετηρίων Αναγνώστου σε ήδη χειροθετημένους από τον ίδιο αναγνώστες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

 

Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. και εφημέριος του Ιερού Ναού, ο διάκονος Ευάγγελος Χατζηευστρατίου, οι διακονητές Κοσμάς Σπάνος και Βασίλης Ποτουριάδης. Στο αναλόγιο έψαλαν (Χερουβικό και Λειτουργικά σε ήχο δεύτερο) οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ (μαθητές της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) Αριστείδης Σταμάτης, Δήμητρα Βαλωμά, Θωμάς Φυλακτές, Βασίλης Ποτουριάδης, Γιώργος Καραγιάννης. Στο Ιερό διακόνησαν: Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Λεωνίδας Ματόπουλος, Παναγιώτης Μαργαρίτης. 

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξήγησε στο λαό την παραβολή του Ασώτου με σχόλια κατανοητά στο εκκλησίασμα. Έκανε αναφορά στα μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης και στην εκκοσμίκευση στην οποία έχουν περιέλθει. ‘’Τον άνθρωπο ο Θεός τον θέλει συγκληρονόμο στη Βασιλεία Του’’, είπε. Μίλησε για την αξία της θέλησης του ανθρώπου, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία και την από τον ίδιο διαμόρφωση του βίου του. ‘’Το θέλειν εστί και δύνασθε’’, είπε. Για την αλλαγή πορείας του Ασώτου είπε: ‘’Ο Άσωτος ξέφυγε από το διάβολο, γιατί είχε μορφώσει το Θεό μέσα του’’. Έκανε αναφορά στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας λέγοντας ότι ‘’και αυτοί είναι παιδιά του Θεού και εικόνες Του’’. Όσον αφορά για την ευθύνη των ηγεσιών των ισχυρών εθνών και των πολυεθνικών εταιρειών, είπε: ‘’Μαζεύονται οι ισχυροί της γης για το κλίμα, ενώ ένα τους ενδιαφέρει: το χρήμα’’. Υπενθύμισε την τιμητική συλλογική αποστολικότητα των Ελλήνων και είπε: ‘’Εμάς τους Έλληνες ο Θεός, μας έδωσε το Ευαγγέλιο για να το κηρύξουμε πάση τη κτίσει’’. Εξήρε τον δημιουργικό και μεγαλειώδη ρόλο της μάνας στην ισόρροπη ανάπτυξη του ανθρώπου: ‘’Η μάνα φτιάχνει τον άνθρωπο’’, είπε.  

 

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος χειροθέτησε Αναγνώστη τον Γεώργιο Σεραφείμ και στη συνέχεια έκανε την απονομή των χειροθετηρίων Αναγνώστη στους ήδη από τον ίδιο χειροθετημένους αναγνώστες: Γιάννη Τζινίκο, Αριστείδη Σταμάτη, Δήμητρα Βαλωμά, Γιώργο Καραγιάνη, Αθανάσιο Κουτσιούκη, Γιάννη Παπαγόρα, Γρηγόριο Φωκίδη. Άξιοι! Άξιοι κι αυτοί που λάμπουν στον ουρανό.   

 

Ακολούθησε κέρασμα (καφές, τυροπιτάκια, κέικ, κουλούρια) στο Αρχονταρίκι. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος συνεχάρη, επαίνεσε για μια ακόμα φορά, ενθάρρυνε και χειροκρότησε τις γυναίκες, που μέσα από την εθελοντική και ελεύθερη διακονία τους στην Ενορία (τον κυτταρικό αυτόν θεσμό της Εκκλησίας) ενεργά πρόσωπα στις πολύπτυχες δράσεις της Ενορίας-κοινωνίας, χαρίζουν το χαμόγελο και την ομορφιά και ενοποιούν, μέσα από το πρότυπο της Παναγίας, τον κόσμο. 

 

Υστερόγραφο: Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς αδελφούς στην Τουρκία και τη Συρία από την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: 1. Γάλα Εβαπορέ και σκόνη. 2. Ζάχαρη. 3. Ρύζι. 4. Μακαρόνια. 5. Αλεύρι. 6. Νερά. Τα αγαθά αυτά (και μόνο αυτά) συγκεντρώνονται στις Ενορίες μέχρι την 26η Φεβρουαρίου.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

13-2-2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας