Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Απάντηση στον κ. Μπουκουβάλα για το χρέος προς την ΔΕΗ

Του Β. Κωνσταντόπουλου
Κατ’ αρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι απαντώ στον κ. Μπουκουβάλα γιατί θέτει ερωτήματα με κόσμιο τρόπο.
Σε ένα τέτοιο διάλογο είμαι πάντα διαθέσιμος.
Επίσης να διευκρινίσω ότι τα στοιχεία που παρέθεσα είναι επίσημα και πέρα κάθε αμφισβήτησης.
Αντλήθηκαν από το Ισοζύγιο Ανταποδοτικών Τελών, που μου επεστάλη με αλληλογραφία από τον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών.
Το Ισοζύγιο Ανταποδοτικών Τελών καταρτίζεται υποχρεωτικά κατά την διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στα πλαίσια της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2023, και περιλαμβάνεται στην σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Υπάρχει πιο επίσημο έγγραφο από απόφαση δημοτικού συμβουλίου που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
Ο δήμαρχος δεν μας είπε από πού άντλησε τα στοιχεία του;
Ως εκ τούτου τα στοιχεία που παρέθεσα, δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση
Μία ενημέρωση όμως από τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών θα λύσει όλες τις απορίες.
Επειδή το χρέος προς την ΔΕΗ εμπεριέχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα προσπαθήσω να είμαι όσο απλός γίνεται, για να γίνει κατανοητό από πού παράγεται και πως πληρώνεται το χρέος αυτό.
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ( εν προκειμένω στην ΔΕΗ), παράγεται:
- Από τον φωτισμό οδών και πλατειών, φωτισμό, θέρμανση και κλιματισμό κτιρίων και
- Από τα αντλιοστάσια νερού.
Το κόστος φωτισμού κλπ πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, που τα εισπράττει η ΔΕΗ απ’ ευθείας από τις εισπράξεις που κάνει και φαίνονται κατ’ ευθείαν στον λογαριασμό που εκδίδει.
Το κόστος αντλιοστασίων πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, που τα εισπράττει ο δήμος και τα αποδίδει στην ΔΕΗ.
Η διαφορά με τον δήμαρχο προκύπτει γιατί ο δήμαρχος δεν αναφέρει καθόλου (στην ουσία αποκρύπτει) τα έσοδα ύδρευσης και αποχέτευσης, συνολικού ύψους για τα έτη 2021 και 2022 περίπου 1.200.000 €, που εισπράχτηκαν από τον δήμο και δεν αποδόθηκαν στην ΔΕΗ.
Συμπερασματικά εάν ο δήμος πλήρωνε την ΔΕΗ με τα έσοδα αυτά ύψους 1.200.000 €, τότε θα είχε εξοφλήσει το χρέος προς την ΔΕΗ, που φθάνει τα 1.208.838,45 €.
Και σε όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε την έκτακτη επιχορήγηση από το Υπ. Εσωτερικών για την ΔΕΗ, ύψους 311.000 €.
Όσο για το ερώτημα του κ. Μπουκουβάλα γιατί δεν εγγράψαμε στην πρότασή μας για τον προϋπολογισμό, μέρους του χρέους προς την ΔΕΗ, θέλω να τον ενημερώσω ότι δεν μπορούσε να γίνει μερική εγγραφή.
Κανονικά αναγνωρίζεται ολόκληρη η οφειλή και εγγράφεται εξ ολοκλήρου στον κωδικό 85. Εάν κάναμε αυτό, ο προϋπολογισμός δεν ισοσκέλιζε με τίποτα και θα υπήρχε πρόβλημα στην λειτουργία του δήμου.
Προτιμήσαμε να εγγράψουμε ως παρατήρηση στον εγκριθέντα προϋπολογισμό την οφειλή προς την ΔΕΗ, ύψους 1.208.838,45 €, και για την νομιμότητα ή όχι της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικό Παρατηρητήριο κλπ)
Από τα παραπάνω και για τους λόγους που εξηγήσαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, προκύπτει ότι με βάση τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών του 2021 και 2022 δεν έπρεπε να υπάρχει χρέος προς την ΔΕΗ.
Την αποκλειστική ευθύνη για την ύπαρξή του την φέρει ακέραια η δημοτική αρχή.
Κλείνοντας πιστεύω ότι το θέμα εξαντλήθηκε και περαιτέρω διάλογος θα ήταν άνευ ουσίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΑΝΑΘΕΣΗ, ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ, ΠΑΛΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΑΣΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ν ΑΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ . ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ. Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΝΟΚΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΕΗ. ΟΠΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΗ
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A48%CE%A046%CE%9C%CE%93%CE%975-%CE%A4%CE%A5%CE%9B?inline=true

Ανώνυμος είπε...

Θα πάει ο αντιδήμαρχος Καμβουνίων που φήμες λένε ότι μιλάει
Να τα εξηγήσει στο Λιβαδερό και στον πρόεδρο χαχαχ

Το Προφίλ μας