Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Στη λίστα των χαμένων εδρών λόγω απογραφής Κοζάνη με 4 βουλευτές και Καστοριά που κινδυνεύει να γίνει μονοεδρική

από ΤΟ ΒΗΜΑ
Πάρτε, χαρτί και μολύβι και υπολογίστε, ποιες είναι οι χαμένες και ποιες είναι οι κερδισμένες εκλογικές περιφέρειες μετά την απογραφή. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε πως η απογραφή (που έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε) είχε συνέπεια και στις έδρες των εκλογικών περιφερειών. Σε άλλες μειώθηκαν οι έδρες, ενώ άλλες κέρδισαν έδρες. Αφήστε που ορισμένες περιφέρειες μετατρέπονται αυτομάτως σε… μονοεδρικές. Στα κόμματα
έχει σημάνει συναγερμός και αρχίζουν οι συσκέψεις για την περαιτέρω στρατηγική. Για παράδειγμα την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για τις εκλογικές περιφέρειες με συμμετοχή των κκ. Γεραπετρίτη και Λιβάνιου.

Στη λίστα λοιπόν των χαμένων εδρών κινδυνεύει να βρεθεί η Α’ Αθηνών – εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις – με 12 έδρες. Το σίγουρο είναι ότι έχει 13 έδρες σήμερα από 14 που είχε λόγω της έδρας που πήγε στους απόδημους. Στην ίδια κατηγορία (δηλαδή των χαμένων εδρών) πιθανόν να βρεθούν: 1) η Κοζάνη (κινδυνεύει να εκλέγει τέσσερις βουλευτές από πέντε σήμερα) όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4.200 ανθρώπους, 2) η Μαγνησία (πέντε έδρες από έξι σήμερα) όπου μειώθηκε ο πληθυσμός και στους πέντε δήμους, 3) η Φθιώτιδα όπου βρίσκονται πληθυσμιακά κάτω και οι επτά της δήμοι. 5) Η Καστοριά και η Θεσπρωτία κινδυνεύουν να γίνουν μονοεδρικές.

Η ροή των απογραφών αποδεικνύει ότι χάνει έδρες η περιφέρεια και κερδίζουν έδρες η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι περιθώρια αύξησης εδρών διαμορφώνονται σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στις τρεις περιφέρειες της παλιάς (ένδοξης) Β Αθηνών, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί αύξηση εδρών και για την Ανατολική Αττική (αύξηση 2,8% του πληθυσμού) που καιρό τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον υποψηφίων. Υπομονή όμως έως ότου έρθει ο Δεκέμβριος που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τον αριθμό των δημοτών και όχι του πληθυσμού με τον οποίο καθορίζονται οι έδρες.

Το είδαμε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας