Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

SOS εκπέμπουν οι ιδιοκτήτες ξενώνων στη Δ. Μακεδονία – Έχασαν την ευκαιρία να ανοίξουν και του Αγ. Πνεύματος -Γ. Ιατρίδης (Νυμφαίο): «Κίνδυνος για «λουκέτα» – Ζητούμε συμπαράσταση»

της Βάσως Σάφη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ 

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
SOS εκπέμπουν οι ιδιοκτήτες ξενώνων στη Δυτική Μακεδονία, βλέποντας τα τουριστικά τους καταλύματα να παραμένουν ακόμη κλειστά μέχρι και τις 15 Ιουνίου, χάνοντας, ουσιαστικά όλη την υψηλή για αυτούς, σεζόν της άνοιξης, όπως και τελευταία, το αυξημένο – άλλες χρονιές- τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Για το τριήμερο που μας πέρασε, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας (ξενώνες στην πλειονότητά τους που είναι δηλωμένοι
ως ενοικιαζόμενα δωμάτια στον ΕΟΤ), δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τα καταλύματά τους, ενώ μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα, τους ήταν γνωστό πως θα μπορούσαν να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου.
Μιλώντας στον «Π» ο εκπρόσωπος των Τουριστικών Καταλυμάτων Δ. Μακεδονίας, μέλος της προσωρινής διοίκησης των ξενοδόχων Φλώρινας και μέλος της Εταιρείας Τουρισμού Δ. Μακεδονίας (ιδιοκτήτης δύο ξενώνων στο Νυμφαίο), Γιάννης Ιατρίδης, περιέγραψε το πρόβλημα, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει:
«Το πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τις 30 Μαΐου, στις τηλεοράσεις και τις επιστολές, τα ΔΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, έγραφαν ότι ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 12μηνης λειτουργίας ανοίγουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Το Σάββατο, 30 Μαΐου με ΦΕΚ διευκρινίστηκε ότι ανοίγουν μόνο τα ξενοδοχεία και όχι παρόμοια καταλύματα.  Αυτό μας ενόχλησε, γιατί όλοι οι ξενώνες, στη Δυτική Μακεδονία, είναι σε αυτό το καθεστώς. Δηλαδή, παραμείναμε κλειστά και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος».
Ο κ. Ιατρίδης, προσέθεσε πως οι περισσότεροι ξενώνες είχαν κάποιες, λιγότερες οι περισσότερες κρατήσεις για την περίοδο που διανύουμε, ειδικά του Αγίου Πνεύματος και ο προγραμματισμός τους «τινάχτηκε στον αέρα».

Ο ίδιος, μάλιστα αναρωτιέται, γιατί ένα ξενοδοχείο με πολλά δωμάτια να είναι πιο ασφαλές από έναν ξενώνα με λίγα δωμάτια;
Οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων περίμεναν να ανοίξουν και αυτό, τονίζει ο ίδιος, δημιουργεί κακή πίστη στους πελάτες τους. Χάσαμε και το τριήμερο, πάθαμε και φανήκαμε αναξιόπιστοι», προσέθεσε.
Για το θέμα, απέστειλαν και επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους, ενώ ανάλογη επιστολή έστειλαν προ εικοσαημέρου ζητώντας συμπαράσταση, μιας και η Δ. Μακεδονία, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν διαθέτει θάλασσα, άρα δεν έχει υψηλή τουριστική σεζόν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ερωτηθείς για τις προκρατήσεις στους ξενώνες της περιοχής, σήμερα, ο κ. Ιατρίδης απάντησε ότι είναι «νεκρή» περίοδος από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τον Ιούλιο, που ανέκαθεν δεν είχε τουριστική κίνηση και τώρα βρίσκονται στη δίνη του κορωνοϊού.
Ανάλογα προβλήματα, σημειώνει ο κ. Ιατρίδης, έχουν και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην περιοχή, που βλέπουν π.χ. τα έσοδά τους να μειώνονται από ακυρώσεις εκδηλώσεων γάμων – βαφτίσεων.
«Στη μεταλιγνιτική εποχή που ζούμε, μιλούν για ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή. Οι ξενώνες, όμως, πάνε για λουκέτα», λέει με νόημα, προσθέτοντας πως αρκετοί ξενώνες ίσως δεν ανοίξουν στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική οικονομία (σε προσωπικό, καταστήματα εστίασης κλπ). 

Η επιστολή διαμαρτυρίας των Ιδιοκτητών Καταλυμάτων Δυτικής Μακεδονίας
«ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κύριοι,
Στην Δυτική Μακεδονία τα περισσότερα καταλύματα λόγο μεγέθους και μικρών παραδοσιακών οικισμών δεν έχουν άδεια Ξενοδοχείου αλλά άδεια ενοικιαζόμενων δωματίων, η ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα κ.λπ. Όλα δε τα καταλύματα είναι 12μηνης λειτουργίας διότι η περιοχή μας δεν έχει θάλασσα και δεν έχουμε εποχιακό τουρισμό.
Όλο λοιπόν το προηγούμενο διάστημα σε όλα τα ΜΜΕ υπήρχε ενημέρωση ότι όλα τα 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν στις 1/6/2020, ήρθε δε και με επιστολή του TAXISNET στις 29/5/2020 ενημέρωση, για το ποια επαγγέλματα θα αρχίσουν την λειτουργία τους στις 1/6/2020 και μας ενημερώνει <ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας).Και ενώ ήδη αρχίσαμε τις κρατήσεις για το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος με ΦΕΚ ημερομηνίας 30/5/2020 που αναρτήθηκε στις 31/5/2020 μαθαίνουμε την Δευτέρα και την Τρίτη ότι τελικά θα ανοίξουμε στις 15/6/2020.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι ξενώνες δεν είναι μαγαζιά λιανικής πώλησης η Καφετέριες που περιμένουν κάποιον περαστικό να ψωνίσει.
Οι πελάτες μας προγραμματίζουν από πριν την επίσκεψη τους και δεν έχουμε τα περιθώρια να καταστρέφουμε τις σχέσεις φιλίας και πελατείας που έχουμε αναπτύξει επειδή κάποιοι πρόχειρα αποφάσισαν να αλλάξουν την ημερομηνία έναρξης.
Παρακαλούμε λοιπόν αυτούς που αποφάσισαν για την μετάθεση λειτουργίας των καταλυμάτων μας να μας δώσουν οδηγίες για το πώς θα το εξηγήσουμε αυτό στους πελάτες μας, πως θα ακυρώσουμε τις κρατήσεις και πως θα επιστρέψουμε τις προκαταβολές.
Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΟΤΤΗ
Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΓΚΟΥΜΑΣ»


Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας