Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Υποβολή μηνύσεων εν όψει αν… Ο μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης, πεισματικά… δεν απαντάει ούτε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την τύχη του ανεκτίμητου αρχαιολογικού θησαυρού-κοσμήματος του Επιταφίου Θρήνου του Μ.Ν. Αγίου Νικολάου

από την εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ
Δεν γνωρίζει ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την τύχη του ανεκτίμητου αρχαιολογικού θησαυρού-κοσμήματος, χρυσοκέντητου Επιταφίου Θρήνου των 350 χρόνων του Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνη, που «εστάλη για συντήρηση στην Αθήνα»!!!
Αγνοήθηκε ακόμα και η άμεσα εμπλεκόμενη κρατική υπηρεσία!!!
Ο μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης, πεισματικά και αδιανόητα… δεν απαντάει σε κανέναν!!!
Υποβολή μηνύσεων εν όψει αν…
Απορίας άξιον και γεννά πάμπολλα ερωτηματικά το γεγονός πως ο μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης παρακάμπτει και απαξιώνει και τους ίδιους νόμους και θεσμούς της Πολιτείας, καθόσον αρνείται μεν να απαντήσει στα συνεχή
δημοσιεύματα της εφημερίδας ΚΟΖΑΝH – efkozani.gr – σχετικά με το θέμα του (χρυσο)ποίκιλτου-κέντητου Επιταφίου Θρήνου του καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, των 350 χρόνων, που εστάλη στην Αθήνα για «ειδική συντήρηση», στα κρυφά και μυστικά, δεν απαντά δε και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία από 17 Ιανουαρίου 2020 με έγγραφό της ζήτησε από την μητρόπολη Σερβίων-Κοζάνης να της γνωστοποιηθεί το εργαστήριο συντήρησης, στο οποίο εστάλη ο Επιτάφιος Θρήνος και… ακόμα αναμένει απάντηση!!!
Καθότι, κύριο αντικείμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης αποτελεί και η προστασία των μνημείων (και του Μ.Ν. του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κινητής και ακίνητης περιουσίας του) και σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης ανακηρύχθηκε ως «προέχον ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο» το 1926 με προεδρικό διάταγμα και ως εκ τούτου και τα ιερά κειμήλιά του είναι ταυτόσημα (ιστορικά και αρχαιολογικά), η μητρόπολη Σερβίων-Κοζάνης όφειλε πριν την αποστολή του εν λόγω Επιταφίου Θρήνου για «συντήρηση» να έχει την έγκριση, και δια της βούλας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Αντ’ αυτού παρέκαμψε και την Εφορεία, αφού προηγουμένως βέβαια δεν υπήρξε απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου, ούτε και πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του Επιταφίου Θρήνου, ενός εκ των αρχαιοτέρων ιερών κειμηλίων, θησαυρού-κοσμήματος της Εκκλησίας της Ελλάδας!!!
Όλα λοιπόν, εν κρυπτώ και παραβύστω;;!!!
Όπως δήλωσε, σε τηλεφωνική μας επαφή, η διευθύντρια-προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη «εστάλη από την υπηρεσίας μας έγγραφο στην Ι.Μ. Σερβίων-Κοζάνης, στις 17 Ιανουαρίου 2020, με το οποίο ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί το εργαστήριο στο οποίο εστάλη ο Επιτάφιος Θρήνος για συντήρηση και ακόμα δεν έχουμε απάντηση» και «έπρεπε πριν την αποστολή για συντήρηση του ιερού αυτού κειμηλίου να υπογράψει η υπηρεσία μας».
Για το σοβαρό αυτό θέμα, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης εστάλη και ενημερωτικό έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων-μνημείων).
Υπεράνω ποταμών πια βρίσκονται οι ενέργειες και συμπεριφορές του μητροπολίτη και ως φαίνεται ξεκάθαρα, «δεν φοβάται κανέναν» και «δεν μπορεί να τον κάνει κανένας τίποτα»!!… αφού παρακάμπτει νόμους και θεσμούς της Πολιτείας, ηθικούς νόμους, αλλά και νόμους της Εκκλησίας του Κυρίου μας!!
Είναι αυτή η εφιαλτική λογική του παραλογισμού που μας τρομάζει… τέτοιες λογικές όμως και συμπεριφορές που εμφορούνται αλαζονείας και υπεροψίας και «ό,τι θέλω κάνω…», δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία του Χριστού μας!
Σε περίπτωση δε που ο μητροπολίτης συνεχίσει αυτή την «ανίερη» και απαράδεκτη τακτική, να «κωφεύει και να εθελοτυφλεί», τον λόγο πλέον έχει ο εισαγγελέας και η ίδια η Δικαιοσύνη.
Εξάλλου, όπως τόνισε και η διευθύντρια-προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη «αν δεν έχουμε τις δέουσες απαντήσεις και διευκρινίσεις για την τύχη του Επιταφίου Θρήνου, θα προχωρήσουμε πλέον σε μηνύσεις, όπως επιβάλλεται εξάλλου και από τους νόμους της Πολιτείας μας…».

Πηγή: efkozani.gr 

2 σχόλια:

Ντροπή σου δεσπότη και από Αιανή είπε...

Eίναι ο ίδιος ο δεσπότης που έκανε την πάπια στην πυρπόληση με εμπρησμό της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Αιανή χωρίς να πει (προκλητικά) ούτε μια κουβέντα καθότι στις έριδες που προηγήθηκαν μεταξύ των κατοίκων εμπλεκόταν πρώτος απ΄όλους ο εκεί ιερέας του.Ντροπή του!!!

Ανώνυμος είπε...

Και για όσους δεν γνωρίζουν. Ο Επιτάφιος είναι προσωπικό έργο του Γεωργίου Κονταρή. Του Σερβιώτη Λόγιου Επισκόπου Πριγκηποννήσων. Ο Επιτάφιος ήταν κειμήλιο του Ιερού Νάου Αγίας Κυριακής το οποίο πάρθηκε με την βία όπως και άλλα κειμήλια από το Επισκοπίο Σερβίων που βρισκόταν στην σημερινή θέση του Ωδείου με τα κάρα με την πρόφαση ότι εδώ στα Σέρβια ήταν επικίνδυνα λόγω των Τούρκων. Όταν στην Κοζάνη και γύρω από αυτή στρατοπέδευε 15.000-20.000 χιλ Τουρκικός στρατός ..............

Το Προφίλ μας