Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ευχετήριο για τα 34 χρόνια Ιεράρχου του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα από το Καταφύγι Βελβεντού

Του Γιάννη Κορκά
Με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου  Χαλανδρίου γιόρτασε την επέτειο της αρχιεροσύνης του. Παρέστησαν  Μητροπολίτες και ιερείς καθώς και Ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας Αθηνών.
Ένα σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτη Περγάμου.
Ο Μητροπολίτης  Ιωάννης Ζηζιούλας, καταγόμενος από το κεφαλοχώρι   Καταφύγι—Πιερίων Βελβεντού Κοζάνης, εξελέγη από την  ιερά σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου  την 7ην Ιουνίου 1986 Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ  Διαλαμψάσης Μητροπόλεως Περγάμου.
Επί Πατριάρχου Δημητρίου. Είναι καθηγητής της Θεολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστό πανεπιστήμιο Χάρβαντ της Βοστώνης  των ΗΠΑ , όπου και δίδαξε επί τρία χρόνια. Στη συνέχεια δίδαξε στα πανεπιστήμια Γλασκώβης, Εδιμβούργου και Λονδίνου  επί 25 χρόνια. Επίσης στη Θεολογική σχολή του  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επισκέπτης πανεπιστημίων της Ευρώπης. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας  από τους κορυφαίους θεολόγους του Κόσμου στο χώρο της Ορθοδοξίας. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία Θεολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Έλαβε  τιμητικές  διακεκριμένες θέσεις στον Ορθόδοξο χώρο. Ήταν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ελληνική Πολιτεία και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στις συναντήσεις με τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες, και των άλλων Δογμάτων. Επίσης  είναι πρόεδρος της διορθοδόξου  επιτροπής  για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διοργάνωσε Το Πατριαρχείο  οκτώ (8) διεθνή διαθρησκευτικά και επιστημονικά οικολογικά συμπόσια. Και ονομάστηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «Πράσινος Πατριάρχης». Που σήμερα 11- Ιουνίου έχει τα Ονομαστήριά του. Στείλαμε τις σεβάσμιες  ευχές μας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Το 1993 εξελέγη Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Αθηνών και το 2002 διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας. Το 2003 ο  τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κωστής Στεφανόπουλος του απένεμε «τον Ανώτατο Ταξιάρχη  του Φοίνικος»  Έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Από τον σύνδεσμο Κοζανιτών Αθηνών «Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ» και από το Δήμο Βελβεντού επί δημαρχίας του Γιάννη Σόκοτη. Και από την Ακαδημαϊκή  σχολή της μητροπόλεως Δημητριάδος, Επίτιμος μέλος αυτής , σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στο βόλο, όπου μίλησε ο Μητροπολίτης Περγάμου   και ήταν   το τιμώμενο  πρόσωπο.
Εύχομαι  στον Σεβαστό μας φίλο Ιωάννη, από τα μαθητικά μας χρόνια στο Βσλταδώρειο, για τα 34 χρόνια Αρχιερατείας του, να του χαρίζει ο Κύριος υγεία  και να ενισχύει τις πνευματικές του δυνάμεις, για να εξακολουθεί απερίσπαστα  να Διακονεί τον Κύριο και τις Αρχές και Αξίες  του Χριστιανισμού στην πανανθρώπινη διάτασή του. Γιορτάζοντας και «το Χρυσούν Ιωβηλαίον».
https://efkozani.gr/
Μεγάλο Σάββατο  1997 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης , ο Μητροπολίτης  Περγάμου Ιωάννης, τελεί τη Θεια  λειτουργία της Αναστάσεως του  Χριστού.  Και δίπλα  φαίνεται ο ιερέας π. Δημήτριος προϊστάμενος του Ναού Αγίου Νικολάου.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας