Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Το παρασκήνιο της αποχώρησης των Δημάρχων- Ποιοι έσπασαν το κοινό μέτωπο της αυτοδιοίκσης και γιατί- Η παρέμβαση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ

του Ζήση Πιτσιάβα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τη συζήτηση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αυτοδιοίκηση απέναντι στην ημερίδα του Σαββάτου, παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, από την οποία τελικώς οι Δήμαρχοι αποχώρησαν μαζί με τα συνδικάτα.
Είναι δεδομένο πως σε επικοινωνίες που υπήρξαν το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ Δημάρχων της περιοχής, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το ποια στάση πρέπει να επιδείξει η αυτοδιοίκηση, ενώ αρκετές ήταν οι οχλήσεις φορέων, συλλόγων και πολιτών οι οποίοι διαδήλωσαν εκτός αίθουσας, ώστε να μην νομιμοποιηθεί η διαδικασία της ημερίδας.

Άλλωστε και όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγοι οι Δήμαρχοι που
έλεγαν πως δεν έχουν επίσημη πρόσκληση για την ημερίδα, στην οποία μάλιστα θεώρησαν πως ο ρόλος τους θα είναι υποβαθμισμένος.
Λίγο πριν την είσοδό τους στην αίθουσα της ημερίδας, συγκεντρώθηκαν στο λόμπι του ξενοδοχείου «Παντελίδης», παρουσία του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ, των Εργατικών Κέντρων και άλλων Σωματείων Εργαζομένων, με τον Παναγιώτη Πλακεντά και το Βασίλη Γιαννάκη(Δήμαρχο Φλώρινας), να βάζουν το πλαίσιο του σκεπτικού για την αποχώρηση από τη διαδικασία.
Στη μίνι σύσκεψη η οποία κράτησε αρκετά λεπτά, συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, καθώς και οι Δήμαρχοι Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου.
Η συζήτηση είχε και διαφορετικές απόψεις- σκέψεις για το τι ακριβώς θα επιτευχθεί με μια τέτοια ενέργεια, αλλά είναι δεδομένο πως επικράτησε η φωνή των ενεργειακών Δήμων, προκειμένου να μη διαρραγεί το κοινό μέτωπο.
Κάτι που όμως δεν επετεύχθη σε πλήρη βαθμό, μιας και ο Δήμαρχος Σερβίων επέλεξε να μην ακολουθήσει τους συναδέλφους του, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ζήτησε να μπει στη λίστα ομιλητών της ημερίδας(δεν είχε προβλεφθεί αρχικά) και δεν είναι σωστό πλέον να αποχωρήσει.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ακολουθώντας όμως την απόφαση των συναδέλφων του ώστε να μη φανεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πως η αυτοδιοίκηση της περιοχής δεν είναι σε κοινή γραμμή.
Στη συζήτηση φαίνεται πως δε συμμετείχε καθόλου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, ο οποίος μάλιστα έφτασε καθυστερημένα στο χώρο και δεν τοποθετήθηκε πάνω στην απόφαση των συναδέλφων του. Ο ίδιος μάλιστα όχι μόνο έμεινε στην αίθουσα, αλλά διέρρευσε μέσω των social media, φωτογραφία με τον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντας πως τον ενημέρωσε για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου του.
Οι Δήμαρχοι θεώρησαν πως ούτε ο χρόνος που τους δινόταν, αλλά ούτε το πλαίσιο της συζήτησης θα ήταν αυτό που άρμοζε στην κρισιμότητα της στιγμής, ενώ καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο οποίος επισήμανε πως αν μείνουν στη διαδικασία αυτοδιοίκηση και συνδικάτα θα γίνει επίσημη καταγραφή «έναρξης της διαβούλευσης» με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από την Κομισιόν , την Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η φράση του Γιώργου Αδαμίδη «θα μας φωνάξουν και σύντομα, να είστε σίγουροι», η οποία ήρθε ως αντεπιχείρημα σε όσους έθεσαν τον προβληματισμό σχετικά με το αν και πότε θα ακουστεί η φωνή και οι θέσεις της περιοχής.
Την απόφαση των Δημάρχων διάβασε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος μάλιστα είχε ήδη πολλά παράπονα από την κυβερνητική αντιπροσωπεία για τη μη επίσκεψή της στη Φλώρινα αλλά και τη μη πρόσκληση στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο, το πρωί του Σαββάτου.
Οι Δήμαρχοι επανέλαβαν το αίτημα που έχουν μεταφέρει στο Υπουργείο, για συμμετοχή του Δικτύου τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση, κάτι για το οποίο δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση.
Ζήσης Πιτσιάβας
https://e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας