Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Παπανδρέου στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο των Δελφών: «Επόμενος στόχος για την ΕΕ, ο εξανθρωπισμός της παγκοσμιοποίησης»

«Η παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε ως ένα νεοφιλελεύθερο εγχείρημα, ελεύθερων αγορών, που στη συνέχεια υπόσκαψε διαχρονικά ιδεώδη του δυτικού κόσμου και της αριστεράς, από το διεθνισμό, ως το κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες.
Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, όπως έγινε, μας οδήγησε σε ένα αγώνα προς τα κάτω: χαμηλοί μισθοί, περιστολή των δικαιωμάτων, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στη συγκέντρωση τεράστιου πλούτου σε πολύ λίγους, κάτι που υπόσκαψε με τη σειρά του τους δημοκρατικούς μας θεσμούς μέσω της διαφθοράς, των λόμπι και των ΜΜΕ. 
Η ερώτηση είναι, πώς θα καταφέρει η ΕΕ να αναστρέψει τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης. Πώς θα εξανθρωπίσει την παγκοσμιοποίηση. 
Οι πολίτες που αισθάνονται ανίσχυροι απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα, πολλές φορές, καταφεύγουν στον εθνικισμό, ζητώντας το κλείσιμο συνόρων και αγορών. Είναι μία αυτόματη αντίδραση, που αν επικρατήσει, θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα – θα αυξήσει τα προβλήματα. 
Τις αρχές μας, δεν αρκει να τiς εκφράζουμε με λόγια, αλλά πρέπει να γίνουν ορατές στους πολίτες της Ευρώπης, από την άμυνα και τις θέσεις εργασίας, μέχρι την κλιματική αλλαγή ή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία ή την Αφρική. Πού στέκεται η Ευρώπη σε αυτά τα ζητήματα και πώς πραγματώνει τις αξίες της στα μάτια των πολιτών;
Ομοίως, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, τη δημοκρατία και την ανακατανομή εξουσίας προς τα κάτω, που όσο δεν γίνεται πραγματικότητα, όσο οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες μακριά από τους πολίτες, θα ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φωνή μέσα από την καθημερινή συμμετοχή, αν θέλουμε να επιβιώσει η Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να γίνει ένα εγχείρημα των πολιτών. Να βρούμε τον τρόπο να τους δώσουμε πίσω τον έλεγχο. Η δική μου πρόταση, περιλαμβάνει την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους ευρωπαίους πολίτες. Το έχω προτείνει και στους φίλους των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων της ΕΕ, να προχωρήσουμε σε προκριματικές εκλογές για τον προοδευτικό υποψήφιο για αυτή τη θέση και να υπάρξει διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο έτσι θα γινόταν η Ευρώπη ξανά ελκυστική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας