Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Βίζερ: Επιεικώς 200 δισ. ευρώ κόστισε το πείραμα Βαρουφάκη -Δίχτυ ασφαλείας η προληπτική γραμμή μετά την έξοδο

Την εκτίμηση ότι το κόστος της πρώτης περίοδου ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία ήταν στα 200 δισ. ευρώ και μάλιστα με συντηρητικούς υπολογισμούς επανέλαβε ο πρώη επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι.
Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική» είπε στον διάλογο που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά.
Ο κ. Βίζερ αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους τονίζοντας ότι το 2012 έγινε η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Πρόσθεσε δε ότι αν γινόταν μια αναδιάρθρωση χρέους το 2010- κάτι που όπως είπε μετανιώνει για το ότι δεν έγινε- αυτό θα βοηθούσε περισσότερο.

Ωστόσο, όπως είπε τότε δεν γνώριζαν τι θα γινόταν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν πάρθηκε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η ευρωζώνη ήταν χτισμένη με την θεώρηση ότι δεν θα υπάρχει ποτέ αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Γι’ αυτό δεν είχαμε τα εργαλεία.
Σχετικά με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως η προληπτική γραμμή στήριξης.
Αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την προληπτική γραμμή στήριξης θεωρώντας ότι αυτή ισοδυναμεί με ένα νέο πρόγραμμα.
Πάντως, υποστήριξε ότι είναι πιθανό τελικώς να υπάρξει μια προληπτική γραμμή στήριξης την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μαξιλάρι ασφαλείας» -το οποίο έχει βέβαια προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για την χώρα που ζητά το άνοιγμά της- και όχι ως νέο πρόγραμμα όπως το μνημόνιο.

Πηγή: iefimerida.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Ai-Vres αναπαράγει ανοησίες. Μάλλον ταυτίζεται με αυτές.

Ανώνυμος είπε...

200 δις. και πυτε ενας δεν ρωταει "γιατι"; με ΑΕΠ ελλαδας 180 δις......

ενδεικτικα και χωρις να θελω να υποστηριξω τον βαρουχακη σας προτεινω να ψαξετε αρθρα του σε ξενα ΣΟΒΑΡΑ μμε που δεν ενηκουν σε αναστασιαδηδες ιβανηδες μαρινακηδες αλαφουζους και ψυχαρηδες κα στεφανους χιους. εκει οχι απλα θα ωρειτε εκατονταδες αλλα θα δειτε να τον αναφερουν σαν on of the most respectable economists

ai-vreS είπε...

O Τόμας Βίζερ ήτανε επικεφαλής του Euro Working Group. Euro Working Group.
Δηλαδή ο πλέον αρμόδιος να γνωρίζει το Κόστος του πειράματος ΤΣΙΠΡΑ - ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ.
Εσείς φίλοι 6¨:03 και 7:06 μπορείτε να πιστεύετε τον Καρανίκα. Δικαιωμά σας.
Δικαίωμά σας να θεωρείτε ανόητο τον Βίζερ και έξυπνους τους αγράμματους καρανίκα, Πολιτίδη κτλ.
Τώρα τι σχέση έχει ο Βιζερ (βλέπε video) με αναστασιαδηδες ιβανηδες μαρινακηδες αλαφουζους και ψυχαρηδες κα στεφανους χιους μόνο εσείε το ξέρετε!!!
Τελικά πάνω απ' ολα σ' αυτή την κρίση ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ.
Αλλά πού θα πάει, αργά η γρήγορα θα την βρούμε....


Ανώνυμος είπε...

Ai-vres
Επιμένεις στις ανοησίες. Έχει κολλήσει το μυαλό σας στον Καρανίκα και δεν ξέρω γιατί. Μήπως σκέφτεστε "Τί παραπάνω έχει αυτός από μας και μας πήρε τη θέση;"
Κανένας από τους παραπάνω στα σχόλια δεν ανέφερε τον Καρανίκα.
Και για να σε βοηθήσω μήπως καταλάβεις; Η αύξηση κατά 200 δις του ΑΕΠ (που χάθηκαν) προϋποθέτει ετήσια ανάπτυξη πάνω από 30%. Τόσο σας έλεγε ο Σαμαράς ότι θα είναι;

ai-vreS είπε...

Τελικά ο Καρανίκας ειναι μάλλον από τους εξυπνότερους εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ... και τον αναφέρω για να καταδείξω ακριβώς αυτό.
Ο Τομας Βίζερ μιλάει για κόστος 200 δις σε βάθος 50ετίας δες το video πριν γράψεις τις ανοησίες που γράφεις. ( Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος μιλάει για κόστος 35 δις !!!)
Αλλά 35 ή 200 δις θα τα δει όλα η επόμενη Βουλή.
Με τον Σαμαρά αν δεν κάνω λάθος εσείς συναγωνιζόσασταν σε αντιμνημονιακή ανοησία.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση Βαρουφάκη

«Είναι συγκινητικές οι προσπάθειες της Τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού να μας δικαιώνουν, λέγοντας ανοησίες τόσο μεγάλες που μόνο ηθελημένα μπορεί να τις λένε. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω».

Η απάντηση Τζανακόπουλου

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιδιοτελή τα σχόλια του κ. Βίζερ και πρόσθεσε δηκτικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε και δύο και τρείς και… εφτά φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, άλλωστε τζάμπα είναι…»

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες τοποθετήσεις είχαν κάνει τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας οτι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, έφτασε τα 100 δισ. ευρώ, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως η ζημιά που «έφερε» ο Γιάνης Βαρουφάκης άγγιξε τα 86 δισ. ευρώ.

ai-vreS είπε...

Σωστά. Το ακριβές κοστος θα το μάθουμε, θέλουν δε θέλουν κάποιοι, με την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή απο τη νέα Βουλή.-
Μέχρι τότε ο Βαρουφάκης, ο Τζανακόπουλος και ο προϊστάμενός τους μπορούν να κελαϊδούν και να παίζουν εν ου παικτοίς...





ΥΠ. Στις υπενθυμίσεις ξέχασες να βάλεις τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο που μιλάει για 35 δις!

Ανώνυμος είπε...

βρε ασχετε, παγκοσμιως ο βαρουφακης χαιρει ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ στον επιστημονικο του κλαδο. ο Βιζερ καυεχει μια θεση ΠΟΛΙΤΙΚΗ . διορισμενοσ ειναι εκει Ουτε εκλεγμενος ουτε απο ομοτεχνους του
αντε με τον καθε αχετο που αναπαραγει οτι μπουρδα ακουγεται! Και στην τελικη αφου αναπαραγεις τον Βιζερ γιατι δεν αναπαραγεις και τις δηλωσεις του με την αποδοχη του ποσο εξω επεσαν στις προβλεψεις τους,στα προγραμματα τους κλπ;

ai-vreS είπε...

Καλά.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Χρυσόγονος: "Το εξάμηνο της ανοησίας Βαρουφάκη μοίραζαν λεφτά στους υπουργούς"

Ανώνυμος είπε...

Τι περίμενες να πει ο Στουρνάρας;
Όταν όμως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν στο ένα τρίτο των αρχικών προβλέψεων δεν βγήκε να αλλάξει την εκτίμησή του.
Πέρα όμως από αυτά πρέπει να μιλήσουμε για τα μεγάλα κέρδη από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ai-vres γιατί τόσο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ ; Μήπως έμεινες εκτός νυμφώνος (εξουσίας) και έχασες τα αυγά και τα πασχόλια ;

ai-vreS είπε...

Υποχρέωση μας η αντικειμενική ενημέρωση!
Κανένα μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή λογική!
Σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σπέρνουν ανέμους και σύντομα θα θερίζουν θύελλες … αυτό είναι νομοτελειακό

Το Προφίλ μας