Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Κασαπίδης: ταλαιπωρία από την υποστελέχωση και το οργανόγραμμα του ΟΠΕΚΑ

Την ταλαιπωρία που υφίστανται πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες, εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και του νέου οργανογράμματος του ΟΠΕΚΑ, τονίζει με σχετικό ερώτημά του ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.
 Η μετατροπή της Διεύθυνσης ΟΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας σε Τμήμα συνεπάγεται την απομακρυσμένη επεξεργασία αιτημάτων όπως επιδόματα  μητρότητας, εξόδων κηδείας κ.α. Συγκεκριμένα τόσο οι πολίτες όσο και οι υπάλληλοι  της υπηρεσίας θα πρέπει να απευθύνονται για το σκοπό αυτό στην υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Δεδομένου ότι τα σύγχρονα διοικητικά μοντέλα που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση επιβάλλεται να εξυπηρετούν και όχι να ταλαιπωρούν τον πολίτη και λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πληθυσμιακό μέγεθος της Περιφέρειας όσο και τον ακριτικό και γεωργικό της χαρακτήρα, ο κ. Κασαπίδης ζητά από την Κυβέρνηση να στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:          Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και                         
                                        Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                        κ. Έφη Αχτσιόγλου
 
Ο ΟΓΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ λειτουργεί ως Διεύθυνση από την έναρξη της λειτουργίας του στις 15-9-2014 στη Λευκόβρυση Κοζάνης.
Ξεκίνησε με περιορισμένα αντικείμενα λόγω υποστελέχωσης (υπηρετούν 4 άτομα) δίνοντας όμως λύσεις στην καθημερινότητα των αγροτών και των πολιτών που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα.
Από 1-1-2017 με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, οι υποθέσεις ασφάλισης αγροτών και οι παροχές (έξοδα κηδείας, μητρότητας κλπ) διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Αγροτών ΕΦΚΑ στην Αθήνα, καθώς δε λειτούργησε Τμήμα Αγροτών ΕΦΚΑ για τη Δυτική Μακεδονία. Αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να μη βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους.
Η Υπηρεσία εξακολουθεί να λειτουργεί ως Διεύθυνση με αντικείμενα την απονομή Οικογενειακών Επιδομάτων και Επιδομάτων Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, με ελάχιστα έξοδα λειτουργίας.
Με το νέο οργανόγραμμα και τη μετατροπή του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός κ. Φωτίου) το Υπουργείο προτίθεται να μετατρέψει τη Δ/νση Δυτικής Μακεδονίας σε Τμήμα το οποίο θα υπάγεται στη Δ/νση της Θεσσαλονίκης.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη δίνονται λύσεις από την Κοζάνη, αλλά η τελική απόφαση να εκδίδεται από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον οι πολίτες συχνά να ταλαιπωρούνται και να χρειάζεται να δαπανήσουν επιπλέον χρήματα προκειμένου να λάβουν το οικογενειακό ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίδομα που δικαιούνται, καθώς δε θα μπορούν να έχουν οριστική λύση από την Κοζάνη, ιδιαίτερα στις δύσκολες υποθέσεις.
Γενικά και η λειτουργία της Υπηρεσίας θα είναι πιο πολύπλοκη καθώς για οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να απευθύνεται στη Θεσσαλονίκη. Έτσι η υπηρεσία θα αποδυναμωθεί κι άλλο. Η όλη κατάσταση επηρεάζει και τους εργαζόμενους, δημιουργώντας περισσότερο άγχος και ανασφάλεια στους υπηρετούντες στον πρώην ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας.
Επειδή η Υπηρεσία στεγάζεται σε παραχωρημένο κτήριο του Υπουργείου Γεωργίας στη Λευκόβρυση Κοζάνης και λειτουργεί με ελάχιστα έξοδα,
Επειδή τα σύγχρονα μοντέλα διοίκησης επιβάλλεται να εξυπηρετούν και όχι να ταλαιπωρούν τον πολίτη,
Επειδή το Υπουργείο στελεχώνοντας τη Δ/νση της Κοζάνης, ώστε  να συνεχίσει τη λειτουργία και με τα νέα αντικείμενα, μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα θέματα του νέου Οργανισμού σε ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,
Επειδή το ίδιο πρόβλημα τίθεται και για τη Δ/νση ΟΓΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο δε λειτούργησε τμήμα αγροτών ΕΦΚΑ σε μια τόσο μεγάλη και κατεξοχήν αγροτική Περιφέρεια;
2. Είναι στις προθέσεις σας η διατήρηση της Δ/νσης Δυτικής Μακεδονίας ΟΠΕΚΑ ως έχει και η περαιτέρω στελέχωσή της;
3. Ποιο είναι το σχέδιό σας σε πανελλήνιο επίπεδο για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών ανά την επικράτεια;


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας