Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο "ανασχηματισμός" στον δήμο Κοζάνης και η πολιτική "ενηλικίωση" του δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη

του Σπύρου Κουταβα
Ο «ανασχηματισμός» που προηγήθηκε για τις πολιτικές θέσεις ευθύνης στο Δήμο Κοζάνης έχει ένα ενδιαφέρον, ίσως μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους δήμους, μιας και μιλάμε για τον πολυπληθέστερο δήμο της
Περιφέρειας, στον οποίο εκλέχθηκε δήμαρχος Οικολόγος με την σθεναρή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που καταλάγιασαν οι πρώτες θερμές συζητήσεις,  θα προβούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις για το «παιχνίδι εξουσίας» εμπρός και πίσω από τις κάμερες, στον πρώτο δήμο της δυτικής Μακεδονίας.
 Είναι κοινή διαπίστωση ότι από τις επιλογές των στελεχών στις θέσεις ευθύνης δεν υπάρχει πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο δήμαρχος δεν συμπαθεί πολιτικά το κυβερνητικό κόμμα, η δημοτική συμπόρευση τον υποχρέωσε στον ‘’συχνωτισμό’’ στην «Κίνηση τόπος να ζεις» αλλά μετά από 2,5 χρόνια φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του «σε απόσταση και αγαπημένοι».
Oι συνέπειες αυτής της επιλογής δεν έχουν προϋπολογιστεί απο τον δήμαρχο, ενω την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονες διχογνωμίες εντός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.
Ο δήμαρχος μέσω των επιλογών του κάνει ένα μεγάλο βήμα, επιχειρεί την απογαλακτισή του και την πολιτική του ενηλικίωση στα κοινά, από τον προσωπικό του δάσκαλο, μέντορα και μέχρι ολίγου διαστήματος σύμβουλο και υποστηρικτή στα δύσκολα, τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Λάζαρο Τσικριτζή. Ο ίδιος αντιμετωπίζεται ο σημαίνον θεσμικό πρόσωπο στα οικολογικά «μαγαζιά» της Αθήνας, κρατά το μαχαίρι στο χέρι για να μπορεί να υπόσχεται μέρος της πίτας σε κάθε ενδιαφερόμενο που εντοπίζει «μελετητικό ψωμί» στο δήμο και δεν χρειάζεται πλέον να τον συστήνει κανείς ούτε στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Αθήνας ούτε στους στρατηγούς των Οικολόγων της Ευρώπης.
Έτσι παρότι η  θητεία της Φανής Φτάκα και το έργο που επιτέλεσε στον ΟΑΠΝ με τις καινοτομίες αλλά και ρήξεις που επιδίωξε σε μια σειρά από πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις είχε την υποστήριξη και αναγνώριση από πολλές και εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές της πόλης,  ο δήμαρχος προχώρησε στην αντικατάστασή της, αλλάζοντας το συλλογικό σύνθημα της κίνησης «πρώτος μεταξύ ίσων» και υιοθετώντας το δημαρχιακό «εγώ ειμί ο αρχηγός και αποφασίζω για την επόμενη μέρα».  
Η πολιτική πυγμή που επέδειξε ο δήμαρχος στην απομάκρυνση  Φανή Φτάκα είναι και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της κίνησης «τόπος να ζεις» για το ποιος θα έχει το πρώτο λόγο στο μέλλον. Η πρώην πρόεδρος του ΟΑΠΝ ήταν άτυχη όχι μόνο γιατί έπεσε θύμα της συγκυρίας που ο δήμαρχος θέλει να φιλοτεχνήσει ένα πιο δυναμικό προφίλ, αλλά και για ένα επιπλέον λόγο. Δύο στενοί συνεργάτες και προσωπικοί του φίλοι, των οποίων την γνώμη ακούει και σέβεται  -όμως δεν τον αμφισβητούν  – ο Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Δήμου την αντιπαθούν ως τη χειρότερη εχθρό τους. Η Φανή Φτακα εν αντιθέσει με τους περισσοτέρους αντιδημάρχους και προέδρους επιχειρήσεων του δήμου (εξαιρούνται οι Δεσποτίδης και Βαλαής) δεν καταδέχτηκε από την πρώτη στιγμή να «φιλήσει το χέρι» του ειδικού γραμματέα, ούτε  δέχτηκε να θέσει το έργο που έτρεχε στον ΟΑΠΝ υπό την πολιτική του έγκριση. Αυτό δεν άρεσε καθόλου, και  όπως λένε  μέλη της κίνησης  ο γενικός δεν έχανε την ευκαιρία να υπονομεύει κάθε ενέργεια του Οργανισμού που συναντούσε αντίδραση από τα συνήθη κατεστημένα της πόλης (γήπεδα φανοί κλπ.)  Ο Παναγιώτης  Δημόπουλος εάν και μέλος αρχικά του ΔΣ του ΟΑΠΝ,  στην συνέχεια παραιτήθηκε, θεώρησε ότι υποτιμήθηκε  η παρουσία του γιατί η Φτάκα δεν τον συμβουλεύτηκε σε θέματα επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή Ωδείου και σε άλλες ενέργειες που άπτονται του επαγγελματικού κλασέρ του. Και αυτός έλεγε δεξιά αριστερά ότι η πρόεδρος του οργανισμού «δεν συνεργάζεται και κάνει του κεφαλιού της».
 Η επιλογή του Παναγιώτη Δημόπουλου ως αντιδημάρχου Πολιτισμού δε έχει καμία σχέση με την καρατόμηση της Φτάκα, αλλά με την επιλογή του δημάρχου να τον αναβαθμίσει θεσμικά με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητά του ιδίου. Ως πρόεδρος της Βιβλιοθήκης -ο νόμος δεν τον κάλυπτε – και έπρεπε να ασκεί καθημερινά  τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού στο σχολείο που υπηρετεί.  Το έργο της νέας βιβλιοθήκης που ο ίδιος το έχει πάρει πολύ ζεστά, απαιτεί ώρες ενασχόλησης έξω από υποχρεωτικά ωράρια του σχολείου. Επιλέχθηκε λοιπόν η αντιδημαρχία Πολιτισμού προκειμένου να απαλλαγεί ο ίδιος από την υποχρεωτική παρουσία στο σχολείο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το έργο της βιβλιοθήκης ενώ αναμένεται να επιλεγεί ως αμοιβή –και είναι λογικό- του αντιδημάρχου.   Όσοι γνωρίζουν τον κ. Δημόπουλο αναφέρουν ότι δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τους Φανούς και την λάντζα που έχει ο Οργανισμός στο 90% των δράσεων του.
Εξάλλου ο νέος πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε στο vetonews ότι παρότι έχει άριστες σχέσεις με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού «δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στο έργο και την ατζέντα του οργανισμού που έχει ως σήμερα και οτι αυτό συζητήθηκε εκτενώς με τον δήμαρχο πριν αναλάβει την ευθύνη».  Επίσης ο νέος αντιδήμαρχος δεν πρόκειται να μπλεχτεί στα πόδια ούτε του ΔΗΠΕΘΕ, καθότι η Δημοπούλου με την μέχρι τώρα στάση της έχει δείξει σε όλους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παρεμβάσεις στον σχεδιασμό της  ατζέντας του θεάτρου.  Εκτός από την βιβλιοθήκη που θα είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο του Δημόπουλου αλλά και της δημοτικής αρχής, και η αντιδημαρχία  Πολιτισμού ίσως προσφέρει την ευκαιρία σε ορισμένα από τα ενδιαφέροντα σχέδια  όπως «συμφωνική ορχήστρα δυτικής Μακεδονίας»  και πολλά άλλα που υπήρχαν στην προσωπική ατζέντα του Παναγιώτη Δημόπουλου  να υποστηριχθούν από τον θεσμικό μανδύα της Αυτοδιοίκησης. Ας κάνουμε λίγο υπομονή.
Συνοψίζοντας ο Λευτέρης Ιωαννίδης μια σφιχτή ομάδα συνεργατών σε αντιγραφή της «παρέας» του Π. Κουκουλόπουλου που κυβέρνηση επί μακρόν το δήμο, ελέγχει την λειτουργία της κίνησης «τόπος να ζεις» σε απόλυτη συνεννόηση με το Χάρη Κουζιάκη που είναι επικεφαλής της, και δουλεύει οργανωμένα είτε αλλάζοντας, είτε τάζοντας για να ελέγξει τον σκληρό  πυρήνα του δημαρχείου και  της ΔΕΥΑΚ που αποτελεί μια μεγάλη εκλογική βάση έτοιμη σε κάθε αναμέτρηση.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νυχτωμένο άρθρο από νυχτωμένο αρθρογράφο. Καμιά σχέση με την πραγματικότητα ο κ.Κουταβάς από την κυκλοθυμία του βλέπει φαντάσματα, εδώ και πολλά χρόνια. Απλά τώρα επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά.

Το Προφίλ μας