Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Να τι κάνουν λάθος οι έλληνες με την κρίση

Χαρακτήρισε συνταγή καταστροφής τη αναβλητικότητα στην λήψη των κρίσιμων αποφάσεων σημείωσε αιχμηρά « εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από την τρόικα».
Σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας ο  Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε μεταξύ των άλλων γιατί η Κύπρος διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα την κρίση σε αντίθεση με την Ελλάδα.  
Ο κ. Γεωργιάδης αφού χαρακτήρισε συνταγή καταστροφής τη αναβλητικότητα στην λήψη των κρίσιμων αποφάσεων σημείωσε αιχμηρά « εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από την τροίκα».
Τα τρία διδάγματα από την κρίση και τη διαχείρισή της για τον κύπριο ΥΠΟΙΚ ήταν :

*  η αναβλητικότητα στη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων οικονομικής πολιτικής είναι «συνταγή καταστροφής»,
*  τα προβλήματα μιας οικονομίας δεν αντιμετωπίζονται με αύξηση δαπανών και διεύρυνση ελλειμμάτων
* και ότι η αύξηση των φόρων απλώς καθιστά βαθύτερη την ύφεση.
Σε ερώτηση για το πού διέφερε η διαχείριση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη «συστημική πολιτική σταθερότητα» που παρείχε στην Κύπρο το προεδρικό σύστημα, αλλά και στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση ιδιοποιήθηκε το πρόγραμμα. «Δεν κρυφτήκαμε πίσω από την τρόικα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ως πιθανώς τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου, αλλά επίσης «για την ΕΕ, τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη και τη δημοκρατία» ο Υπουργός επισήμανε τον λαϊκισμό. «Είναι λυπηρό που ο ελληνικός κόσμος ήταν ανέκαθεν δεκτικός στον λαϊκισμό», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως πρόσθεσε, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού είναι να λέγεται η αλήθεια στο λαό και σε ό,τι αφορά την ΕΕ να αναγνωριστούν τα ελαττώματα στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Θεωρώ τον εαυτό μου φιλοευρωπαίο, αλλά γίνομαι όλο και πιο ανήσυχος με τη θεσμική δυναμική που ωθεί συνεχώς προς περισσότερη γραφειοκρατία και περισσότερες ρυθμίσεις. (…) Η συνετή αρχή της επικουρικότητας παραχωρεί έδαφος στο συγκεντρωτισμό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι άποψή του είναι πως «τα όποια περαιτέρω βήματα προς στενότερη σύγκλιση πρέπει να είναι προσεκτικά» και να στοχεύουν σε μια ΕΕ πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική, με μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής και με λιγότερη γραφειοκρατία, μέσα από μία διαφανή πολιτική διαδικασία.

«Η ΕΕ πρέπει πιθανώς να κάνει λιγότερα, αλλά πρέπει να τα κάνει καλύτερα», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το Brexit είπε ότι είναι η πιο αρνητική εξέλιξη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξέφρασε την αγωνία του ότι σε επίπεδο ΕΕ «δεν έχει ληφθεί το μήνυμα». Όπως συμπλήρωσε, «θα ήμουν πολύ ανήσυχος αν η αντίδραση των υπολοίπων ημών ήταν η βεβιασμένη κίνηση προς περαιτέρω σύγκλιση χωρίς τη συναίνεση των πολιτών». 
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου