Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

‘’Το μυρίπνουν άνθος και κρίνον των Σερβίων’’

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
‘’Τω αυτώ μηνί Μαρτίω ια’ μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων της Μακεδονίας’’. (Συναξάριον).

‘’Το μυρίπνουν άνθος και κρίνον των Σερβίων’’. Μ’ αυτόν τον υπέροχο υμνογραφικό λόγο περιγράφει την Αγία Θεοδώρα βασίλισσα της Άρτας, που κατάγεται από τα Σέρβια της Μακεδονίας, το Μεγαλυνάριό της και που ολόκληρο έχει ως εξής:

Μεγαλυνάριον ψαλλόμενον εν Σερβίοις.
‘’Βασίλισσαν άπαντες την σεπτήν
και Οσίων άμα την περίσεμνον καλλονήν,
το μυρίπνουν άνθος και κρίνον των Σερβίων,
την θείαν Θεοδώραν ύμνοις τιμήσωμεν’’.
(Ακολουθία της Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας, βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων Μακεδονίας. Υπό του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου. Εν Αθήναις 1965).

Αποτελεί ύψιστη τιμή (όχι μόνο για τα Σέρβια, αλλά και) για ολόκληρη την περιοχή μας, του λεκανοπέδιου της λίμνης Αλιάκμονα - Πολυφύτου και των ορεινών περιοχών των Πιερίων και των Καμβουνίων, η καταγωγή μιας Αγίας (της Αγίας Θεοδώρας) από την περιοχή μας.

Τιμή, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε στον (προσωπικό και κοινωνικό μας) βίο.   

737 έτη μετά την οσιακή κοίμησή της (η Αγία κοιμήθηκε το έτος 1280) γιορτάσαμε για μια ακόμα φορά την μνήμη της με κεντρική την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε (11-3-2017) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (περιστοιχισμένος από τον ιερό κλήρο, με την παρουσία των τοπικών αρχών και πολλού λαού) στον ιερό Επισκοπικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σερβίων. 

Οι Θεοδώρες από την Ενορία του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού εικονογράφησαν σε φορητή ξύλινη εικόνα την Αγία Θεοδώρα, την εορτάζουν και την τιμούν κάθε χρόνο με Αρτοκλασία.

‘’Σταλάζει σου γλυκασμόν, Θεοδώρα, τα λείψανα,
ψυχικήν την πικρίαν των νοσούντων διώκοντα
και πιστούς ευφραίνει,
ανυμνούντας τον σε μεγαλύνοντα’’.
(Κανόνας, Ωδή στ’, Ειρμός άλλος, τροπάριο 2ο).

Να έχομε την ευχή της.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος, 11-3-2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας