Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ : " Η Πόλη γιορτάΖΕΙ μ'ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο, θέατρο και μουσική"

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της πόλης, κάνει πρεμιέρα  τον Μάρτιο στην Πτολεμαΐδα.
Το  1ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας είναι γεγονός.  24 Μαρτίου - 2 Απριλίου, η πόλη γιορτάΖΕΙ.
Περισσότερα από 60 καλλιτεχνικά γεγονότα και 150 καλλιτέχνες δίνουν ένα διαφορετικό άρωμα δημιουργίας  στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ξεκινώντας στις 6 κάθε απόγευμα σε διάφορους χώρους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Πνευματικό Κέντρο, το Μουσικό Σχολείο, το Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο, το Μουσείο, το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου, το θεατράκι του Βόρειου Πεδίου, αλλά και  ο χώρος της βιβλιοθήκης, η αίθουσα του Μικρασιατικού Συλλόγου καθώς και περισσότερα από 12 μπαράκια της Πτολεμαΐδας, υποδέχονται την μεγάλη γιορτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ είναι το πρώτο πολυσυλλεκτικό χειμερινό φεστιβάλ όπου πραγματοποιείται με αυτόν τον τρόπο σε πόλη ης ελληνικής περιφέρειας.
Θέατρο, Μουσική, Ελληνικό Τραγούδι, Εικαστικά, Κινηματογράφος, Διαλέξεις, Σεμινάρια, Βιβλιοπαρουσιάσεις, είναι οι θεματικές του φετινού φεστιβάλ.
Το πρωί της 24ης Μαρτίου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ανοίγουν την μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο της Βασ. Σοφίας και το βράδυ η πρεμιέρα με το αφιέρωμα στον  Νίκο Γκάτσο.
Τιμώμενα πρόσωπα ο Βασίλης Παπαβασιλείου,  ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς και ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ένας άνθρωπος της γνώσης και ο «πατέρας» της τζαζ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποφάσισε πως κάθε χρόνο θα αποδίδει τιμή σε ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει στην πόλη. Τιμώμενο πρόσωπο για το 2017 είναι ο κ. Βαλεντίνος Πατρικίδης. Μια προσωπικότητα στην οποία η πόλη οφείλει πολλά.
Μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών τιμούν το  1ο  Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας, ανάμεσά τους , Βασίλης Παπαβασιλείου, Μίμης Πλέσσας, Στέλιος  Μάινας, Χρήστος Θηβαίος, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ρίτα  Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θωμαΐδης, Μανώλης Χατζημανώλης, Μαρία Κίτσου, Αλέξανδρος Τσούγιεφ Γιάννης  Σοφολόγης, τα συγκροτήματα Plaza Ensemble, Decauvile, Jazz Quintet  κ.α.
Επίσημες πρεμιέρες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου  «Απειλή», και το «Ορατόριο» του Παναγιώτη Δημόπουλου. Αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι,  και στον ποιητή Νίκο Γκάτσο.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 2 Απριλίου με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα από το Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο με την συμμετοχή της πολυφωνικής χορωδίας.
Μια γιορτή εξωστρέφειας, συνύπαρξης και κοινών στόχων της πόλης. Η Πτολεμαΐδα, φιλόξενη πάντα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους φίλους της και να γιορτάσει μαζί τους…
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΔΕΗ Α.Ε.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ: ΕΡΤ (Ραδιοφωνία – Τηλεόραση)
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας
ΒΑΣΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Η πόλη γιορτάΖΕΙ [Πεζόδρομος Β. Σοφίας]  – Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας συμμετέχουν στην γιορτή της πόλης και προσφέρουν ήχους και μελωδίες στους πολίτες.
-Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο – Ο Κώστας Θωμαΐδης συμπράττει με το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, σε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο και μας ταξιδεύουν με τους στίχους του.
-Θεατρική Πρεμιέρα – Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την πρεμιέρα της νέας του παραγωγής στο βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου «ΑΠΕΙΛΗ».
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Σμύρνη , τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω – Οι παραστάσεις του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας αποτελούν εδώ και χρόνια ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.
-Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι – Ο Μανώλης Χατζημανώλης ένας από τους πολύ σημαντικούς δημιουργούς του έντεχνου ρεπερτορίου, σε μια μουσική συνάντηση με τους Plaza Ensemble μας ταξιδεύουν στην μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Η πόλη γιορτάΖΕΙ… [Κεντρική πλατεία]  – Η φιλαρμονική ορχήστρα Πτολεμαΐδας, σε ένα πρόγραμμα έκπληξη, μεσημέρι Κυριακής στην κεντρική πλατεία.
-Το κιβώτιο – του Άρη Αλεξάνδρου – Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του εμφυλίου. Το κείμενο παρουσιάζεται με την μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό Φώτη Μακρή. Διπλή παράσταση.
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Χρήστος Θηβαίος – Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων ο Χρήστος Θηβαίος διαλέγει τα αγαπημένα του τραγούδια από την 20χρονη πορεία του στη μουσική αλλά και άλλα που έχει αγαπήσει, από εκλεκτούς συναδέλφους του. Επίσης παρουσιάζει το έργο του «Σιδερένιο νησί»
-AvantiMaestro – Το δημοτικό Ωδείο Πτολεμαίδας και η ομάδα ΒeArtive σε ένα Μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού.

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
-«Για την Ελένη» του Μάνου Καρατζογιάννη – Πρόκειται για ένα έργο που «ανασταίνει» την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά. Η Ελένη, «επιστρέφει» για να αφηγηθεί την τραγική ιστορία της που έχει διχάσει  πολλούς ιστορικούς.  Πρωταγωνιστεί η Μαρία Κίτσου.
-Παναγιώτης Καλατζόπουλος – Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια από τον ελληνικό μουσικό εικοστό αιώνα.
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ
-«Σιχτίρ Ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» του Βασίλη Παπαβασιλείου–Ο σύγχρονος μύθος του ελληνικού θεάτρου Βασίλης Παπαβασιλείου παρουσιάζει ένα κείμενο βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα. Μια σατυρική ματιά,  από μια εμβληματική προσωπικότητα όπως ο Β.Παπαβασιλείου, στα οικονομικά και υπαρξιακά προβλήματα του Έλληνα.
-Ρίτα Αντωνοπούλου  – Η Ρίτα Αντωνοπούλου , μια από τις σημαντικότερες ελληνικές φωνές , σε ένα σπάνιο μουσικό ταξίδι.
- Δήμος Τριανταφυλλίδης – «Ο Καραγκιόζης στον Πόντο», μια παράσταση σύγχρονου θεάτρου σκιών με αποδέκτες μικρούς αλλά και ενήλικες θεατές.
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
-«Ορατόριο»- του Παναγιώτη ΔημόπουλουΠρεμιέρα για το νέο έργο του Κοζανίτη συνθέτη Παναγιώτη Δημόπουλου, ο οποίος συμπράττει με το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και μας παρουσιάζει  ένα σπάνιο μουσικό έργο μεγάλων αξιώσεων.
-Χριστίνα Μαξούρη – Η Χριστίνα Μαξούρη [ηθοποιός και τραγουδίστρια] , ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου και του ελληνικού τραγουδιού, με «Δανεικά παπούτσια» έρχεται στο φεστιβάλ να γιορτάσει μαζί μας. Μια βαθιά συναισθηματική μουσική παράσταση με ήχους δανεικούς των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου κ.α.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ
-Το πεπρωμένο ονομάζεται ΚλοτίλδηΗ βραβευμένη  παράσταση αποτελεί μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του Τζοβάνι Γκουαρέσκι  [19ος αιώνας]. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται μέσα από αφηγήσεις, γρήγορες αλλαγές ρόλων και αυτοσχεδιασμούς, σε μια έξυπνη παράσταση που οδηγεί ηθοποιούς και θεατές στο πεπρωμένο τους. Πρωταγωνιστούν Γιάννης Σοφολόγης και Αμαλία Καβάλη. 
-Καλλιόπη Βέτα – Η αγαπημένη τραγουδίστρια, σε ένα πρόγραμμα από τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, σε γνωστά τραγούδια της Μεσογείου. 
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών – Το Μουσικό Σχολείο φιλοξενεί παιδικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα γεμίζει την πόλη παιδικές φωνές και δίνει μια διαφορετική νότα στην γιορταστική ατμόσφαιρα της πόλης.
-Θεατρικό Αναλόγιο – Οι θεατρικές ομάδες ΔΗΘΕΝ και ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ συνεργάζονται σε μια εναλλακτική θεατρική προσέγγιση του έργου «Ήρθες και θα μείνεις» των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια .
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
-Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα – Το 1ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας ρίχνει την αυλαία του, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα. Μια συνδιοργάνωση των Δημοτικών Ωδείων Πτολεμαΐδας και Θέρμης που συμμετέχει με την Ορχήστρα Σαξοφώνων Κουκ – Κλούξ – Σαξ, την Πολυφωνική Χορωδία Πτολεμαΐδας και την συμμετοχή των θεατρικών ομάδων ΔΗΘΕΝ και ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ. Τραγουδούν η Ναταλία Λαμπαδάκη και ο Θοδωρής Βουτσικάκης με την Μπαντίνα του.
-Θεατρικό Ποντιακού Συλλόγου Άρδασσας. Ο Ποντιακός Σύλλογος Άρδασσας παρουσιάζει το έργο του Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη "Τη χωρι ‘μουν τα σεΐρια". Μια παράσταση ποντιακού θεάτρου που προσεγγίζει με χιούμορ την σύγχρονη πραγματικότητα.



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 30 -31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στους χώρους του Μουσείου έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.
Καθημερινά 6-7 , μικρά μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, παρουσιάζουν έργα γνωστών συνθετών.
ΣΤΑ MΠΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Κάθε βράδυ η γιορτή κορυφώνεται στα μπαράκια της πόλης, με live σχήματα, παραστάσεις stand up comedy, μικρά αφιερώματα και άλλες δράσεις. Συμμετέχουν σημαντικοί νέοι δημιουργοί, μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα αλλά και την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Μερικά από τα μουσικά σχήματα ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ, FIASCO, DECAUVILLE κ.α

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
-Κώστας Θωμαΐδης – Ο ερμηνευτής Κώστας Θωμαΐδης μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του και φανερώνει μυστικά της τέχνης του ερμηνευτή σε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο. (Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο)
-Στέλιος Μάινας – Ο Στέλιος Μάινας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, φιλοξενούμενος του Φεστιβάλ, σε ένα σπάνιο σεμινάριο υποκριτικής. (Βόρειο Πεδίο)
-Άρης Μαραγκόπουλος – Ο διακεκριμένος συγγραφέας, σε ένα διήμερο σεμινάριο «Δημιουργικής Γραφής».
-Θέμης Μουμουλίδης – Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης μας εισάγει στην τέχνη της σκηνοθεσίας μέσα από ένα σεμινάριο όπου οι «μαθητές» θα μπορέσουν να διδαχτούν τις βασικές της αρχές.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 3 , 5, 8 ευρώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/culture/item/46250-festival-ptolemaidas-i-poli-giortazei-m-ena-ploysio-programma-gemato-theatro-kai-mousiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας