Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Φώφη Γεννηματά: Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας.

Ομιλία Φώφης Γεννηματά Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση  επί του  νομοσχέδιου «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»
 
Κύριε Πρωθυπουργέ
Το κόλπο δεν έπιασε.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι παίζετε με την απλή αναλογική γιατί φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε.
Τα κάνατε μαντάρα.
Ο ελληνικός λαός βιώνει σήμερα με τον χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα των επιλογών και της ανικανότητας σας.
Ύφεση, καταιγίδα φόρων, λουκέτα στα μαγαζιά, κατάρρευση των Νοσοκομείων, κομμένες συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ.
Κόφτης, μόνιμη επιτροπεία και  παράδοση διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας για ένα αιώνα!
Όροι συνθηκολόγησης ηττημένου δηλαδή.

Θα μιλούσατε για απλή αναλογική αν οι δημοσκοπήσεις σας έδειχναν πρώτο κόμμα; Ούτε κατά διάνοια. Όσο βλέπατε πως υπάρχουν περιθώρια  κοινωνικής εξαπάτησης τα εξαντλήσατε μια χαρά με το μπόνους.
Τώρα όπως εξάλλου ομολογήσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας δεν έχετε πια  ερωτική σχέση με το λαό. Ούτε για αυτό όμως είπατε όλη την αλήθεια. Πουλάγατε έρωτα, αριστερή τόλμη και γοητεία και  του τάζατε τον ουρανό με τ’ άστρα… Αυτό δεν ήταν έρωτας,  αποπλάνηση ήταν!.
Φέρνετε τώρα την απλή αναλογική σαν αριστερό φερετζέ στη δεξιά πολιτική που ακολουθείτε. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνο και μόνο για να παρατείνετε την παραμονή σας στις ζεστές καρέκλες της εξουσίας.  Κι αυτό εξ ορισμού, σας καθιστά επικίνδυνους!
Ικανούς να συνεχίσετε τα παιχνίδια σε εξαιρετικά  κρίσιμα θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους και του πολιτεύματος.
Γιατί ενώ ούτε για την  Συνταγματική Αναθεώρηση έχετε  καμία σοβαρή επεξεργασία, πετάτε χειροβομβίδες κρότου λάμψης  για εντυπωσιασμό και αποπροσανατολισμό .
Και δεν θα εκπλαγούμε, δυστυχώς,  αν δούμε και  στο θέμα αυτό πρόχειρες και ανεύθυνες επιλογές που θα εξυπηρετούν τρέχουσες μικροκομματικές σας σκοπιμότητες.
‘Όμως έχουν γνώση οι φύλακες…

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δυστυχώς για άλλη μια φορά κάνουμε μία λάθος συζήτηση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Αλλά αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Τα λάθη δεν είναι απλά η ρουτίνα αυτής της κυβέρνησης, η ίδια η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ένα σκέτο λάθος.
Μπορεί να περνάτε κ. Τσίπρα όμορφα στην εικονική πραγματικότητα του παράλληλου σύμπαντος στο οποίο βρίσκεστε μονίμως, αλλά αυτή η χώρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, έχοντας την ατυχία να έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση αβάσταχτης ελαφρότητας.
Κύριε πρωθυπουργέ κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσετε επαφή με τη γη.
Οι εξελίξεις άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή δεν αφήνουν περιθώρια για άλλους τακτικισμούς.
Λοιπόν για να τελειώνουμε , μην αναζητάτε σε εμάς συνενόχους στα τερτίπια σας.
Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας
Γιατί πρόκειται για τέχνασμα, να μην πω βαρύτερη λέξη, κ. Πρωθυπουργέ να βάζετε τον αρμόδιο Υπουργό να περιφέρει εξαγγελίες για  αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους και  στην ίδια βάση στη συνέχεια εσείς προσωπικά να με διαβεβαιώνετε ότι πρόθεσή σας ήταν να εξασφαλίσετε ευρύτερη συναίνεση και λίγες μέρες μετά θυμηθήκατε δήθεν τα ιερά και τα όσια της παραδοσιακής αριστεράς.
Με διαδικασία fast truck φέρατε έναν αποσπασματικό νόμο, ξεκομμένο απόλυτα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Πάλι  “άλλα λέτε και άλλα κάνετε”.
Και μας ζητάτε και τα ρέστα!
Και μην ξαναπείτε για την πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ.
Να τελειώνουμε με αυτή την καραμέλα.
Εσείς την απορρίψατε πέρυσι. Δύο φορές.
Εσείς οφείλετε να απολογηθείτε.
Εσείς προχωράτε ολοταχώς προς τα πίσω.
Εμείς με τη νέα μας πρόταση προχωράμε μπροστά.
Και είναι ώρα να τελειώνουμε και με το άλλο σας παραμύθι κ. Τσίπρα.
Εσείς και όχι εμείς κάνετε χαρούμενο τον κ. Μητσοτάκη και παίζετε το παιχνίδι του.
Γιατί με την πολιτική σας και την ανικανότητά σας διευκολύνετε τη δεξιά παλινόρθωση και με την άρνησή σας να συζητήσετε το αναλογικό σύστημα που προτείνουμε θα  χαρίσετε στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες μπόνους ότι ποσοστό κι αν πάρει.
Μήπως, έστω και στο παρά 5,  να το ξανασκεφτείτε;
Εκτός και αν είναι πρόκειται για δέσμευση από το  κυβερνητικό σύμφωνο συμβίωσης σας με τον κ. Καμένο και το  δεδομένο αλλά  ορατό σε όλους πια πολιτικό σας φλερτ με τον κ. Καραμανλή, που σας έχει κόψει τη λαλιά για την περίοδο 2004-2009;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί και καταθέσει μια συνεκτική, εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση για τον Εκλογικό Νόμο.
Αυτή η πρόταση υπηρετεί τον στόχο της αναλογικής εκπροσώπησης, της ισοτιμίας της ψήφου και του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας.
Ευνοεί τόσο το διάλογο και τη συνεννόηση, όσο και τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια και από την πολύμορφη κρίση. Δεν θα βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης. Ας λένε ό,τι θέλουν… Η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο με μια ευρεία εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.
Και με την ευκαιρία να το επαναλάβω για μια ακόμα φορά.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη ,αδιαπραγμάτευτη και ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα.
Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες  που την προκάλεσαν.
Το ξεκαθαρίζω λοιπόν, μην γίνει κανένα λάθος.
Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!
Όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτια τους!

κκ Βουλευτές,
Η πρόταση μας, που παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον εισηγητή και τους βουλευτές μας, ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.
Συνοπτικά περιλαμβάνει τις εξής θέσεις:
α)         Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του “μικρού” δικομματισμού.
Να σταματήσει η “υφαρπαγή” της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.
β)         Εάν ένα Κόμμα ή συνασπισμός Κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών.
Με αυτή την πρόβλεψη συγκεκριμενοποιείται η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετυμηγορίας του Ελληνικού λαού, που με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία του να αναδείξει ένα Κόμμα ή έναν συνασπισμό Κομμάτων σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
γ)         Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.
Μπορεί άραγε να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι διατήρηση των  αχανών εκλογικών Περιφερειών που   ευνοούν την διαπλοκή και την αδιαφάνεια και το «μαύρο» πολιτικό χρήμα είναι μια επουσιώδης παράλειψη;
Δεν σχετίζεται άραγε αυτό με τις παραδόσεις της αριστεράς ;
δ)         Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
ε)         Την ψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.
στ)       Την δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και του ‘Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.
Γιατί στον εκλογικό νόμο που σε λίγο θα ψηφίσετε – όσοι τον ψηφίσετε-  αδιαφορείτε προκλητικά   για την κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος τόσο της ομογένειας, όσον και των δεκάδων χιλιάδων πολιτών, – κυρίως νέων επιστημόνων – που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε όλη την διάρκεια της κρίσης
Η ολοκληρωμένη πρόταση μας είναι μια πράξη ευθύνης που προσφέρει την δυνατότητα για ισχυρή Κυβέρνηση με πραγματική λαϊκή πλειοψηφία, ικανή να υλοποιήσει την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Πρόταση χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια, όπως αυτά που εξελίσσονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία.
Πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για τον διάλογο μεταξύ των κομμάτων με στόχο την εξεύρεση λύσης ευρύτερης αποδοχής. Για ένα δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα  που δεν θα είναι μόνο “μιας χρήσης”, για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.
Σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τους τακτικισμούς της νομοθέτησης μεμονωμένων διατάξεων με «δόσεις».
Η κυβέρνηση προσπάθησε απεγνωσμένα και έφαγε τα μούτρα της να παγιδεύσει τις πολιτικές δυνάμεις με πλαστά διλήμματα.
Τα πραγματικά διλήμματα όμως είναι σαφή και αφορούν τα Κόμματα του «μικρού» και «ιδιότυπου» δικομματισμού το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Τα διλήμματα αυτά τα έχουν μπροστά τους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης, που λειτουργούν συμπληρωματικά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και προσπαθούν με «εκλογο-μάγειρες», με εκλογικές εμμονές μικροκομματικά παιχνίδια να σημαδέψουν τα χαρτιά των πολιτικών εξελίξεων, σύμφωνα με τα συγκυριακά κομματικά τους συμφέροντα.
Εμείς,  όπως δεν γίναμε μέρος των 200 για να ψηφίσουμε σήμερα δεν θα γίνουμε μέρος των 200 που θα ξε- ψηφίζουν αύριο.
Συνεννοηθήκαμε κ. Μητσοτάκη;

 κκ Βουλευτές
Επιχειρήθηκε , από πολλές πλευρές μεγάλη σπέκουλα αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Καλώς ή κακώς, κάποιοι ξέρουν να κάνουν πολιτική μόνο με τρολς και παπαγαλάκια. Δεν μας αγγίζει  ούτε η σπέκουλα, ούτε το τρολάρισμα. Εμείς ξέρουμε πως διευρύνεται όλο και περισσότερο ο κύκλος των σκεπτόμενων πολιτών, των πολιτών που έχουν μάτια  για να βλέπουν, αυτιά για να ακούνε και μυαλό για να δουλεύει. Κι αυτοί οι πολίτες ξέρουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει μια ξεκάθαρη θέση η οποία ακούει στο όνομα εθνική συνεννόηση.
Είναι  ιστορικές οι ευθύνες σας κύριε πρωθυπουργέ και κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς αποδεικνύεται με τις πράξεις σας και τη συμπεριφορά σας πως δεν πήρατε κανένα μάθημα από όσα έγιναν.
Συνεχίζετε business as usual… δικομματικός καυγάς και κοκορομαχίες για το πάπλωμα της εξουσίας και μόνον.
Απαξιώνετε έτσι ακόμη περισσότερο την πολιτική στη συνείδηση των πολιτών.  Η σωστή απάντηση ποτέ δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά η φυγή στο μέλλον.
Η επίτευξη των  στόχων της χώρας  προϋποθέτει άλλη πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά. Πρέπει λοιπόν παντού, στη λειτουργία της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, των κομμάτων, του δημόσιου χώρου,  να αναδείξουμε χαρακτηριστικά πολιτικής τόλμης και πολιτικής αρετής, ικανά να θέσουν τη χώρα σε μια πραγματικά νέα τροχιά.
Το ΠΑΣΟΚ,  στο μέτρο που του αναλογεί, κάνει πράξη αυτή τη νέα αντίληψη για την πολιτική.
Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης  είναι εθνικό.
Είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις και χρώματα.
Αφορά όλους τους Έλληνες και το δικαίωμά τους να δουν τα πράγματα να αλλάζουν και να βελτιώνονται.
Για αυτό τους χρωστάμε να χτίσουμε γέφυρες συνεννόησης και όχι τείχη και διχαστικά μέτωπα.
Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι μια «πέτσινη» υπόσχεση. Δεν έχει καμιά αξία. Μπορεί να είναι μόνο η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει η εθνική συνεννόηση και η εθνική προσπάθεια για να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά την Εθνική γραμμή.
Αυτή είναι για μας τούτη τη στιγμή η απλή, ανόθευτη και άδολη πατριωτική λογική.
Κι αυτή υπηρετούμε πάνω απ’ όλα.
Ας μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε «πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους».
Σε μας να κοιτάξουν,  όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας