Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Εκδήλωση Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου στο Ροδίτη 22 Μαΐου 2016

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην κεντρική πλατεία του Ροδίτη, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη. Εγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, Εθνικός Ύμνος. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο κ. Θωμάς Αλεξιάδης Δρ με θέμα : " Η Αμισός (Σαμψούντα) του πολιτισμού και της θυσίας". Από την περιοχή της Σαμψούντας κατάγεται η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μας.
Η Αμισός είναι μία από τις κορυφαίες πόλεις του Ευξείνου Πόντου από την αρχαιότητα, που γνώρισε την απόλυτη βαρβαρότητα και ωμότητα με την άνοδο στην εξουσία των Νεοτούρκων. Η άγρια εθνική εκκαθάριση κατά τη διάρκεια των κεμαλικών διωγμών είχε ως συνέπεια ο Ελληνισμός της Αμισού να σβήσει μέσα σε ποταμούς αίματος.Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Πλακεντάς Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης, του Δήμου κ. Κυριακίδης Θεόδωρος Δημ.Σύμβουλος, ο Πρόεδρος της
Τοπ.Κοινότητας κ. Λαζάρου Νεόφυτος, η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κουβουκλιωτών κ. Καρυπίδου Δήμητρα, του Συλλόγου Φαρασσιωτών Καππαδοκίας Βαθυλάκκου κ. Κωνσταντινίδου Βάσω και ο Πρόεδρος της Τοπ.Κοινότητας Νεράϊδας κ. Βαϊζογλου Ξενοφών. Η χορωδία του Συλλόγου μας τραγούδησε ακριτικά τραγούδια , χόρεψε και καταχειροκροτήθηκε το μικρό χορευτικό μας, καθώς και το ανδρικό με πολεμικούς χορούς του Πόντου με κυρίαρχη της Σέρρα. Ακολούθησε δεξίωση κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας