Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στις 13 Ιανουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη (μνήμη Ερμύλου και Στρατονίκου των μαρτύρων και Μαξίμου οσίου του Καυσοκαλυβίτου) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης (αγιοπνευματικά συνελθόντες και ενεργούντες) προέβησαν  στην αγιοκατάταξη (‘’αγιοκατάταξη’’ είναι ο ορθόδοξος όρος και όχι ‘’αγιοποίηση’’) του παγκοσμίως γνωστού και αγαπητού Αγιορείτη Μοναχού Παϊσίου.

Από τώρα και στο εξής και στους ατελεύτητους αιώνες ανάμεσα στους αναρίθμητους Αγίους (Μάρτυρες και Οσίους) της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού θα συγκαταλέγεται (με την αγιοκατάταξη) και ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. 

Δίδεται έτσι η δυνατότητα στον καθένα άνθρωπο να προσφεύγει (φανερά ή μυστικά) διά της προσευχής του και στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Αν ο διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα ή (και στα εθνικά) σύνολα προάγει την ελπίδα, τη φιλία και την εμπιστοσύνη και διαμορφώνει το δρόμο για την αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα και την ενότητα προσώπων, λαών και εθνών, ο διάλογος με τους αγίους και η προσφυγή μας  σ’ αυτούς συνδιαμορφώνει με τη χάρη του Θεού το δρόμο για την όντως κοινωνία, την οικουμενική εν Χριστώ κοινωνία.

Το Ιερό Ησυχαστήριο ‘’Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος’’ στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης (όπου και ο τάφος του Αγίου) αγιογράφησε την εικόνα, συνέγραψε και κυκλοφόρησε το Απολυτίκιο του Οσίου Παϊσίου.

Απολυτίκιον Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Της ενθέου αγάπης το πυρ δεξάμενος, υπερβαλλούση ασκήσει εδόθης όλος Θεώ, και παράκλησις πολλών ανθρώπων γέγονας, λόγοις θείοις νουθετών, προσευχαίς θαυματουργών, Παΐσιε θεοφόρε, και νυν πρεσβεύεις απαύστως, υπέρ παντός του κόσμου, Όσιε.

Όσιε Παΐσιε Αγιορείτη, να έχομε την ευχή σου. Τη χρειαζόμαστε. Και να πρεσβεύεις στο Χριστό, που είναι ο Θεός, για τη σωτηρία όλων μας.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
6-2-2015

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξεταστικη για την κριση. Θα γελασουμε!

Ανώνυμος είπε...

πρωτου γελασετε...ρωτηστε και τον αγιο Παισιο..ξετσιπωτοι!

Ανώνυμος είπε...

γιωργακη εσυ; πες αλευρι!!! για να δουμε εσυ η ο χοντρος θα εισαι στο πανω;;

Το Προφίλ μας