Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, σας καλωσορίζω στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με τη σημερινή συνεδρίαση ανοίγει και επίσημα η διαδικασία που οδηγεί στο συνέδριο της Παράταξης. Αρχίζει μια πορεία συγκρότησης και ανάδειξης του ρόλου της Παράταξης.
Σας καλωσορίζω την κάθε μια και τον καθένα προσωπικά ,γιατί σε εσάς, τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής βασίζεται αυτή η προσπάθεια που πρέπει να απλωθεί σε όλη τη χώρα, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Σας καλωσορίζω χωρίς καμία διάκριση όλες και όλους. Είτε εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ, είτε τις άλλες οργανώσεις, κινήσεις της Ελιάς, είτε εκπροσωπείται τον απλό προοδευτικό δημοκράτη πολίτη που θέλει να μετάσχει στις διαδικασίες της παράταξής μας .
Άλλωστε, φίλες και φίλοι, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ το ήθελε πάντα εκφραστή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκ γενετής από την ίδια την ιστορική του αποστολή ένα κόμμα – κίνημα. Ένα κόμμα–παράταξη. Η κρίση βέβαια που έγινε αντιληπτή και εξερράγη τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά κυοφορήθηκε πολλά προηγούμενα χρόνια, άσκησε καταλυτική επιρροή στο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης.
Διαμορφώθηκαν άλλοι συσχετισμοί και αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί το βιώνουμε στο πετσί μας, προκλήθηκε μια βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης, μια κρίση ταυτότητας όλων των πολιτικών οντοτήτων της μεταπολίτευσης.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε εδώ εμείς που δεν διστάσαμε ποτέ να ασκήσουμε σκληρή αυτοκριτική, ότι η αυτοκριτική ήταν και είναι η άλλη όψη του αυτοσεβασμού του ΠΑΣΟΚ. Που έχει συνείδηση της διαδρομής του συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών όψεων, αλλά ταυτόχρονα έχει πλήρη συνείδηση και της εισφοράς του στον τόπο.
Ο αυτοσεβασμός του ΠΑΣΟΚ είναι ένα φαινόμενο που ταυτίζεται πλέον και με το σεβασμό μιας πιο πολυφωνικής πραγματικότητας σχημάτων και ατομικών στάσεων σε όλη την ελληνική κοινωνία, ιδιαιτέρως όμως στο χώρο της προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ μετέχει στη Δημοκρατική Παράταξη με το όνομα, με τα σύμβολα, με τα όργανά του, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με το δίκτυο των οργανώσεών του. Είναι όμως ανοιχτό με σεβασμό σε όλους, αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη συσπείρωσης και ανανέωσης του ευρύτερου χώρου. Αξιώνει φυσικά τον αντίστοιχο σεβασμό από όλους τους άλλους που κινούνται ή ισχυρίζονται κάποιοι ότι κινούνται στο χώρο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν κατανοούμε συμπεριφορές απαξιωτικές, μικρομέγαλες, ή ακόμη και αλαζονικές. Οι πολίτες θέλουν τη συσπείρωση του χώρου και εν τέλει τιμωρούν την αντιφατικότητα, την ανακολουθία, την ασυνέπεια και πολύ περισσότερο τον καιροσκοπισμό.
Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το επιχείρημα περί δήθεν ´´σημερινού ΠΑΣΟΚ ´´ που εφαρμόζει το μνημόνιο και συνεργάζεται με τη ΝΔ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ιδίως η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, είναι αυτό που κράτησε τη χώρα όρθια, που ανέλαβε δυσανάλογα ιστορικά βάρη, που έκανε την επιλογή της αλήθειας και της αυτοκριτικής. Δεν δέχεται κυρίως να το λένε αυτό αυτοί που θεμελίωσαν τη συνεργασία. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε άδικη και βίαιη κριτική. Αδικείται, φοβούμαι, η ιστορική εισφορά της Δημοκρατικής Παράταξης από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Γίνεται άδικη η κατανομή της ευθύνης για τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση. Ξεχνιέται η καταλυτική ευθύνη της περιόδου 2004–2009, που κρύφτηκε, δυστυχώς, πίσω από κάποιους χειρισμούς της περιόδου 2009–2010 που έγιναν όμως υπό την τραγική πίεση της τότε πρωτοφανούς κρίσης και της απειλής της ασύντακτης χρεοκοπίας.
Γίνεται άδικη η κατανομή της ευθύνης σε πρόσωπα. Μας εκλαμβάνουν ίσως ως αφελείς ή ανόητους; Πόσο δύσκολη νομίζουν ότι ήταν η δημαγωγική διαχείριση της κρίσης με τίμημα την απόλυτη καταστροφή της χώρας, αλλά με χρέωση στους προηγούμενους κατά τα συνήθη;
Πόσο δύσκολο ήταν και για μένα προσωπικά να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στο να ανθίσει η ετερόκλητη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση; Σας βεβαιώνω, καθόλου δύσκολο . Κάναμε όμως την επιλογή της ευθύνης και της αλήθειας.
Φίλες και φίλοι, η Δημοκρατική Παράταξη υπάρχει μόνο στη βάση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης που θεμελιώνεται στην αλήθεια και την ευθύνη. Αυτό εισπράττει η κοινωνία, αυτό θέλει η κοινωνία. Η Δημοκρατική Παράταξη υπάρχει επειδή σήκωσε και σηκώνει το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης και τώρα το βάρος της ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα.
Το εγχείρημα της Ελιάς στις ευρωεκλογές ήταν ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα που απέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει συνεργασία, συστράτευση, πολιτικό αποτέλεσμα με ισοτιμία, με σεβασμό και αυτό αποτυπώθηκε σε ένα ψηφοδέλτιο υψηλής ποιότητας και μαχητικότητας.
Δεν υπάρχει συνεπώς για μας κανένα δίλημμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ ή τη Δημοκρατική Παράταξη, ανάμεσα στην ανάγκη για ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή την αποδοχή και την ανάδειξη της μεγάλης πολιτικής και εθνικής σημασίας που έχει το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Εφαρμόζουμε άλλωστε τις ρητές αποφάσεις του συνεδρίου μας του Μαρτίου του 2013, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Η Δημοκρατική Παράταξη θέλουμε να είναι Ελιά συν  και όχι Ελιά  μείον. Προχωράμε ανοιχτά με την πρόσκληση συστράτευσης πάντα ενεργή προς όλους, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα. Αυτή η πρόσκληση αφορά τη συμμετοχή στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή, τη συμμετοχή στο Συνέδριο μέχρι το τέλος, μέχρι την έναρξή του.
Η πρόσκληση όμως παραμένει ανοιχτή και μετά το συνέδριο. Γιατί η χώρα θα εξακολουθήσει να πορεύεται και γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι η Ελλάδα μετά τις επόμενες εκλογές ,όποτε και εάν αυτές γίνουν, που κανονικά πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο του 2016.
Θέλουμε μαζί μας όλους εκείνους που τοποθετούνται με ειλικρίνεια στο χώρο της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης, χωρίς κανένα αποκλεισμό, αλλά προχωράμε όσοι ήδη συμφωνούμε γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας, ή της διαρκούς ζύμωσης. Οι ανάγκες της χώρας τρέχουν, οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις τρέχουν. Το ξέρουμε αυτό καλύτερα από κάθε άλλον, λόγω του βάρους και της ευθύνης που φέρουμε .
Αναφορά μας είναι η κοινωνία, η κοινωνική βάση της παράταξης, γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η πρόσκληση αυτοοργάνωσης των πολιτών με σεβασμό στις ευαισθησίες του καθένα πολίτη, με σεβασμό στις νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία και φυσικά με σεβασμό στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Προχωράμε με αυτές, αλλά θέλουμε να πάμε πέρα από αυτές. Κι αυτό, όπως είπα προηγουμένως, αφορά και τους χώρους δουλειάς και τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους και την κοινωνία των πολιτών και το διαδίκτυο, κάθε πεδίο έκφρασης της πολιτικής και της κοινωνικής δραστηριότητας μέσα στη χώρα μας.
Θέλουμε η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και πολύ περισσότερο το Συνέδριο να εκφράσει όλες αυτές τις παραμέτρους στις οποίες αναφέρθηκα και το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ και τους εταίρους μας της Ελιάς που τους σεβόμαστε και τους τιμούμε και τα νέα πρόσωπα τα οποία θέλουμε απροκατάληπτα και αδιαμεσολάβητα, να έρθουν και να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια.
Αυτό αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής και στις ομάδες δουλειάς που έχουμε συγκροτήσει για την διακήρυξη, τις θέσεις και το πρόγραμμα για την οργανωτική υποστήριξη και για τα κοινωνικά Κινήματα, αποτυπώνεται και στα κλιμάκιά μας ,στις αντιπροσωπείες μας, που θα επισκεφθούν όλους τους νομούς και όλους τους Δήμους της χώρας.
Βαδίζουμε σε ένα Συνέδριο δημοκρατικό, παραταξιακό, πολιτικό, προγραμματικό. Πηγαίνουμε σε ένα Συνέδριο μέσα από το οποίο η Δημοκρατική Παράταξη θα αναδειχθεί με την αξιακή της ταυτότητα, την πολιτική της γραμμή, την προγραμματική της πρόταση και την οργανωτική της υπόσταση σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, νομαρχιακό, δημοτικό, περιφερειακό.
Άρα, πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο που θα συγκροτηθεί με δημοκρατική ανάδειξη συνέδρων, η οποία θα λαμβάνει φυσικά υπόψη τον παραταξιακό και όχι κομματικό χαρακτήρα της διαδικασίας και του Συνεδρίου. Θέλουμε ένα Συνέδριο εθνικό πολιτικό γεγονός. Όχι Συνέδριο συσχετισμών και μηχανισμών, αλλά Συνέδριο άμεσης και γνήσιας πολιτικής έκφρασης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να γίνει χωρίς να θιγεί η ταυτότητα και η οργανωτική δομή των φορέων που μετέχουν, αλλά έτσι ώστε να υπάρχει άνετος χώρος για τους πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν μέσα στους κόλπους της Παράταξης.
Δεν υπάρχουν, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, περιθώρια μιζέριας, γκρίνιας ή αμφιθυμίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικών στρατηγικών, δεν υπάρχουν περιθώρια να επιζητούν να ασκήσουν επιρροή στην πορεία της Παράταξης στελέχη που τιμήθηκαν από αυτήν, αλλά την εγκατέλειψαν στα δύσκολα και αναζήτησαν στέγη σε άλλους χώρους.
Δεν είναι δυνατό να αγωνίζονται με πάθος υπέρ των στρατηγικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ στελέχη της Ελιάς που δεν είχαν καμία συμμετοχή στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ των εύκολων και ένδοξων χρόνων, και να αρνούνται τις στρατηγικές μας επιλογές πρόσωπα που διέπρεψαν στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και τιμήθηκαν από αυτό.
Ας αφήσουν την Παράταξη να αναπνεύσει, ας μην υπονομεύουν με ασύμμετρο τρόπο τον εγγυητικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Παράταξης. Ας μην προκαλούν τεχνητή εσωστρέφεια συσκοτίζοντας το τεράστιο έργο των βουλευτών μας και των άλλων ενεργών στελεχών.
Φίλες και φίλοι,
  • Απευθυνόμαστε ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως αυτές που είναι ακόμη εγκλωβισμένες σε δομές ή πρακτικές ξεπερασμένες από τις εξελίξεις.
  • Απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, στους νέους απροκατάληπτους ανθρώπους, αλλά και σε αυτούς που έχουν εμπειρίες και μνήμες και μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν.
  • Απευθυνόμαστε στους άνεργους που ξέρουν ότι μόνο η επάνοδος στην κανονικότητα και η ασφαλής έξοδο από την κρίση, τους δίνει πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς αντάξιες των προσόντων και των προσδοκιών τους.
  • Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα κοινωνικό κράτος αλληλεγγύης, που μόνο μια δημοσιονομικά σταθερή και ασφαλής χώρα μπορεί να τους προσφέρει πράγματι
  • Απευθυνόμαστε σε αυτούς που βαρέθηκαν τα ψέματα, τις δημαγωγίες, τα εύκολα στερεότυπα.
  • Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δεν θέλουν να ξαναζήσει η πατρίδα την ταπεινωτική εμπειρία της επαπειλούμενης ασύντακτης χρεοκοπίας.
  • Απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν όχι μόνο να ακούν την αλήθεια, αλλά και να την ψηφίζουν, γιατί δυστυχώς υπάρχουν αυτοί που ζητούν επίμονα να τους λεχθεί η αλήθεια, αλλά γοητεύονται ακόμη από κλασικά παλαιοκομματικά ψέματα και προσδοκούν την επιστροφή στις καταστάσεις προ του 2009.
Κοινός παρανομαστής όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αναγνώριση της σημασίας μιας κανονικής χώρας, ισότιμης μέσα στην Ευρώπη, παραγωγικής και ανταγωνιστικής, σύγχρονης και λειτουργικής, συνεκτικής και δίκαιης, αυτόνομης μέσα σε μια Ευρώπη κι έναν κόσμο αλληλεξάρτησης.
Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν ταυτίζεται φυσικά με όλο το δημοκρατικό συνταγματικό τόξο που περιλαμβάνει δυνάμεις συντηρητικές, δυνάμεις που ανήκουν στην παράδοση της κομμουνιστικής Αριστεράς, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπογραμμίσουμε το εύρος των παραδόσεων που συγκεντρώνει και συνθέτει η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Η Παράταξη εκφράζει τη μεγάλη παράδοση και την εισφορά του προοδευτικού Κέντρου, της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του κοινωνικού εθελοντισμού και ακτιβισμού, της οικολογίας. Θεμελιώδεις αξίες μας είναι πάντα η δημοκρατία, η πολυφωνία, η ανεκτικότητα, το κράτος Δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πολιτικός φιλελευθερισμός που ανήκει στη δική μας παράδοση, η πίστη στον κοινοβουλευτισμό και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη ,συνοχή και αλληλεγγύη που βασίζεται στην αναδιανομή ενός κοινωνικού πλούτου που πρέπει να υπάρχει όμως, δηλαδή να παράγεται.
Θεμελιώδης αξία μας είναι ο πατριωτισμός που βασίζεται στην γνώση της ιστορίας και στην ορθή εκτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων και η εθνική ενότητα. Αξία μας είναι η ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσα σε μια Ευρώπη λαών και εθνών.
Αξία μας είναι η πίστη στην αειφορία.
Στον παραγωγικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Όλα αυτά όμως με τρόπο έμπρακτο και όχι ρητορικό. Γιατί η κρίση δοκίμασε την βαρύτητα και την αξιοπιστία όσων λέει και κυρίως όσων κάνει ο καθένας στον τόπο αυτό.
*****
Φίλες και φίλοι,
η εθνική συγκυρία είναι βεβαίως εξαιρετικά κρίσιμη γιατί βρισκόμαστε στην καμπή, λίγο πριν από την έξοδο από την κρίση, το Μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας. Τα διλήμματα είναι πάρα πολύ σκληρά και πάρα πολύ σαφή. Στόχος είναι βεβαίως η αλλαγή σελίδας, αυτό που σχηματικά λέμε «απαλλαγή από το Μνημόνιο», ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ανάκτηση της ουσιαστικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ζώνη του ευρώ.
Το ζητούμενο είναι να σταθεροποιήσουμε καθαρά θετικούς και ει δυνατό υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να αλλάξουμε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, να μειώσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και δραστικά τα τραγικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, να αλλάξουμε το ισοζύγιο απασχόλησης. Να ανακτήσουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο τη θέση που αξίζει στη χώρα.
Όλα αυτά ,φιλόδοξα και αναγκαία, επείγοντα αλλά και στρατηγικά, δεν διασφαλίζονται μέσα σε ένα άγονο πολιτικό κλίμα, γιατί αναμφίβολα η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα άγονο ,μικροκομματικό και μίζερο πολιτικό κλίμα. Κυριαρχεί ο τεχνητός μικρός διπολισμός. Καμιά φορά και οι ψευδαισθήσεις μιας αυτοδυναμίας που δεν υπάρχει, δεν θα υπάρξει, δεν συνδυάζεται με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας, αλλά και με την πολιτική διαστρωμάτωση της κοινωνίας των πολιτών.
Δυστυχώς, έχουμε απουσία συναίνεσης, αδυναμία συνεννόησης ακόμη και επικοινωνίας.
Στο υπόβαθρο της κατάστασης αυτής βρίσκεται η πεισματική άρνηση αναγνώρισης της πραγματικότητας σε σχέση με τα αίτια της κρίσης, τη δυνατότητα διαχείρισής της και το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα δημοσιονομικά, μακροοικονομικά, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, και αναπτυξιακά και κοινωνικά.
Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λάθος η διαστροφή της λογικής των θεσμών και αυτό εκφράζεται κυρίως στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που από τη φύση και το ρόλο του είναι ο εκφραστής και το σύμβολο της εθνικής ενότητας, ο εκφραστής και το σύμβολο της θεσμικής συναίνεσης.
Κάποιοι νομίζουν ότι η πρόκληση των πρόωρων εκλογών τους προσδίδει μια πολιτική δυναμική. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται στη μεγάλη της πλειοψηφία ότι η πρόκληση πρόωρων εκλογών δεν βοηθά την οικονομία. Δεν την θέλουν οι πολίτες αυτή την πρόκληση. Και το περίεργο είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι θα ευνοηθούν εάν αποσταθεροποιήσουν την χώρα, νομίζουν ότι έχουν ήδη κριθεί οριστικά οι συσχετισμοί, ότι έχουν γίνει ήδη οι τελικές επιλογές του ελληνικού λαού. Κάνουν λάθος. Ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το σκηνικό ,γιατί τώρα εξελίσσεται η μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση και τώρα διαμορφώνονται τα μεγάλα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα τεθεί εκ των πραγμάτων ο Έλληνας πολίτης. Διλήμματα σκληρά, πρακτικά, χειροπιαστά.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δίλημμα ανάμεσα σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο με ασφάλεια -αυτήν επιδιώκουμε, αυτήν διεκδικούμε, αυτήν διαπραγματευόμαστε- ή μια πορεία στο άγνωστο και αβέβαιο με τον κίνδυνο, θυσίες πέντε ετών να εξανεμιστούν σε πέντε ημέρες που είχα την ευκαιρία να τις παρουσιάσω μία-μία σ’ ένα πρόσφατο άρθρο μου.
Χάθηκε δυστυχώς, κάθε λογικός ειρμός στη δημόσια συζήτηση. Φτάσαμε ν’ απαιτούν τη δική μας συμφωνία με τους εταίρους, αυτοί που επαγγέλλονται συνεχώς μονομερείς, λεβέντικες ενέργειες ερήμην των εταίρων!!
Οι τρεις ημέρες της έντονης αντίδρασης των αγορών και στην Ελλάδα και διεθνώς πριν από δυο εβδομάδες τι δείχνουν άραγε; Σε ποιον απευθύνονται; Είναι ένα μήνυμα που απευθύνθηκε σε ποιον; Στην κυβέρνηση; Δεν απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση; Δεν απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της; Δεν πρέπει αυτό να μας κάνει να είμαστε σοβαροί, επιφυλακτικοί, σώφρονες, υπεύθυνοι;
Παρουσίασα και επιμένω σ’ αυτά, με απόλυτη ακρίβεια και ειλικρίνεια ,μιλώντας στη Βουλή, στις 11 Οκτωβρίου, τα 7 βήματα εξόδου από την κρίση. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε και έχουμε τις τελευταίες ημέρες πολύ σημαντικές εξελίξεις που δείχνουν ότι αυτή η εθνική στρατηγική βγάζει νόημα, έχει λογική, έχει ρυθμό, έχει στόχο, θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
  • Αναφέρθηκα στον πρώτο μας στόχο που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και η έγκριση της συμφωνίας αυτής, το αργότερο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου του 2014. Είμαστε λίγο πριν από αυτό. Έχουμε ήδη διαμορφώσει με σκληρή ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, με κοινωνική ευαισθησία αλλά και με κοινωνική ευθύνη, με επίγνωση των ιστορικών δυσκολιών που υπάρχουν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, το πλαίσιο δυνάμει του οποίου θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα, τελευταία αναθεώρηση που κάνει η τρόικα λίγο πριν ολοκληρώσει την αποστολή της.
Αυτό όμως θα γίνει, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς περικοπή μισθών και συντάξεων. Θα γίνει με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει η κοινωνία. Γιατί η κοινωνία θέλει ένα κανονικό κράτος και απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του έθνους.
  • Το δεύτερο σημείο στο οποίο είχα αναφερθεί, ήταν τα περιβόητα stress tests των τραπεζών που ήδη ολοκληρώθηκαν, ήδη ανακοινώθηκαν. Τα θετικά αποτελέσματα τι σημαίνουν; Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο από το μνημόνιο. Επιτρέπουν τώρα τη στροφή των τραπεζών. Και μιλάμε για τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας και όχι για τους παλιούς τραπεζίτες. Στροφή των τραπεζών στην πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει  νέες δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή ρευστότητας, δηλαδή χρηματοδότησης επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων.
Όλα αυτά μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα. Να μιλήσουμε για την απόλυτη ασφάλεια των καταθέσεων που υπάρχουν στη χώρα. Να μιλήσουμε τώρα πια κατά τρόπο ολοκληρωμένο, για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, την πιο ριζική, την πιο ριζοσπαστική, την πιο γενναία που έχει γίνει ποτέ σε όλο τον κόσμο. Γιατί έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά μπορούμε αυτό να το κάνουμε τώρα. Γιατί έχει προηγηθεί η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, γιατί προηγήθηκε το PSI που όλοι το ξεχνούν, δηλαδή το κούρεμα του δημοσίου χρέους και η ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που εμπεριείχε την πρόβλεψη για την ανασυγκρότηση των τραπεζών και άρα την πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στην πραγματικότητα για το κούρεμα των δανείων με όλες τις ενισχύσεις και όλα τα μπόνους που αξίζουν οι οφειλέτες που είναι συνεπείς και που στηρίζουν στις πλάτες τους και τη δημοσιονομική αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι αποκτά νέες δυνατότητες και νέες υπεραξίες το χαρτοφυλάκιο με μετοχές τραπεζών που έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπερβούμε όλες τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχαμε συμφωνήσει το 2012. Ότι οι αποδόσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Και άρα η πρόγνωση για την εξέλιξη της καμπύλης του χρέους, θα είναι πολύ καλύτερη.
  • Είπαμε, τρίτο βήμα, ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση, η συμφωνημένη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος και άρα η εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων που έχουν ληφθεί το 2012 και κυρίως το Φεβρουάριο του 2012. Μόνο που τις αποφάσεις αυτές, πολλοί τις ξεχνούν, κάποιοι τις αγνοούν και κάποιοι άλλοι τις υποτιμούν ηθελημένα. Γιατί στις αποφάσεις αυτές αποτυπώνεται η μεγάλη εισφορά, η μεγάλη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Εδώ περιλαμβάνεται και η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Είναι αστείο και αφελές το δίλημμα αν θέλουμε ή δε θέλουμε ονομαστικό κούρεμα. Γιατί υπάρχει ήδη στην αναδιάρθρωση του χρέους του 2012, ο μηχανισμός ενός περαιτέρω ουσιαστικού κουρέματος που γίνεται μέσω παραμετρικών αλλαγών οι οποίες μπορούν να γίνουν δεκτές από τα Κοινοβούλια και τους λαούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Γιατί όλα αυτά τελικά, μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κι έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε μια επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα που θ’ αφορά το μακροοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα.
Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε σ’ ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι λογικό και που δεν παρεμποδίζει τους υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στον παρανομαστή του κλάσματος, στο ΑΕΠ ,τώρα που έχουμε θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά δεδομένα του αριθμητή του κλάσματος.
Αλλά αυτά δεν έχουν γίνει τυχαία. Αυτά τα συνομολογεί όλος ο ευρωπαϊκός κύκλος που γνωρίζει τα δεδομένα, που ξέρει τους αριθμούς. Έφτασαν πλέον όχι μόνον επενδυτές που προσδοκούν πολλά από το ελληνικό χρέος, αλλά και οι μεγάλες διεθνείς Τράπεζες να μιλάνε για μια εσφαλμένη στατιστική αποτύπωση του ελληνικού χρέους. Δε φτάνουν να λένε ότι το χρέος είναι 60% του ΑΕΠ ,όπως λένε αυτοί που έχουν επενδύσει πολλά λεφτά σ’ ελληνικά ομόλογα, αλλά υπάρχουν πλέον πολύ σοβαρές διεθνείς επενδυτικές Τράπεζες που λένε ότι το ελληνικό χρέος είναι τώρα 115% του ΑΕΠ και όχι 175% όπως αποτυπώνεται εξ αδρανείας γιατί δε λαμβάνονται υπ' όψιν τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης που έχει  ήδη γίνει σε σχέση με τη διάρκεια και τα επιτόκια.
  • Το τέταρτο βήμα είναι η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα, γιατί προφανώς θέλουμε μια ασφαλή περίοδο μετά το πρόγραμμα. Μια περίοδο μετά το πρόγραμμα χωρίς νέο πρόγραμμα, χωρίς νέο δάνειο, χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς τρόικα, με όλες τις εγγυήσεις των υφισταμένων ευρωπαϊκών μηχανισμών . Αυτό περιλαμβάνει και ενσωματώνει και την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έπαιξε ήδη το ρόλο του στο εσωτερικό της Ευρωζώνης ,αλλά αυτή η περίοδος λήγει. Έτσι θα πετύχουμε και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Μια αναβάθμιση κατά ένα επίπεδο, μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πολλές συμφωνίες με τους εταίρους ή απ’ ό,τι πολλές και δύσκολες διαπραγματεύσεις μαζί τους. Και αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο, πρακτικό, εφικτό.
  • Το πέμπτο βήμα είναι η συμφωνημένη ολοκλήρωση του σκέλους του προγράμματος που αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά αυτό προϋποθέτει συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξή τους, συμφωνία με το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιτόκια της αγοράς συγκρίσιμα με αυτά του ΔΝΤ. Αρκεί η πολιτική κατάσταση της χώρας το λεγόμενο country risk, να μην υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από το πλαίσιο αυτό.
  • Το έκτο σημείο, το πιο φιλόδοξο, είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών ελληνικής, εθνικής κυριότητας, που σημαίνει όχι ένα σχέδιο υπαγορευμένο από τους εταίρους και την τρόικα, αλλά ένα σχέδιο που αποτυπώνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της ελληνικής κοινωνίας, για την ανταγωνιστικότητα, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που είναι το ύπατο κριτήριό μας.
Η Ελλάδα, η μετά το μνημόνιο και την κρίση, ανακτά, γιατί το μπορεί, τη θέση της μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία. Η συμβολή της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, η συμβολή των δικών μας προγραμματικών προτάσεων σε αυτό το σχέδιο για την Ελλάδα του 2020, είναι καθοριστική και μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερη.
Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και μια νέα γενναία, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που δεν προϋποθέτει μόνο την πολιτική βούληση του κράτους και των κομμάτων, αλλά και την πολιτική βούληση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως είπα και χθες σε ένα συνέδριο, ότι η κρίση δεν ήταν κρίση μόνο του κράτους, αλλά και κρίση της αγοράς στην Ελλάδα. Δεν ήταν κρίση μόνο του δημόσιου τομέα, αλλά και κρίση του ιδιωτικού τομέα. Ο δημόσιος τομέας έκανε και κάνει πάρα πολλά με τεράστιο πολιτικό κόστος. Πρέπει να ανταποκριθεί και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να ανταποκριθεί ο κόσμος των επιχειρήσεων. Πρέπει να αποδείξει το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχει.
  • Και βέβαια το έβδομο σημείο είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Όλα αυτά που έχει κάνει με τεράστιο κόπο η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η προσπάθεια να προστατευθούν οι ανάπηροι, οι ευπαθείς ομάδες, να μη γίνουν λάθη σε φορολογικές ρυθμίσεις, να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός ιατροφαρμακευτικά και τώρα η αποκορύφωση, το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που θέλουμε πολύ γρήγορα να μην είναι απλά και μόνο μια πιλοτική εφαρμογή σε 13 δήμους, αλλά να απλωθεί και στους 330 δήμους της χώρας. 
Αλλά αυτό, όπως και η προστασία των ανέργων, όπως και η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, βασίζεται στους δημοσιονομικούς στόχους που πετύχαμε. Βασίζεται στο κοινωνικό πλεόνασμα. Βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο στον κόσμο πρωτογενές πλεόνασμα διαρθρωτικά. Δηλαδή κυκλικά προσαρμοσμένο με βάση την ύφεση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εφάπαξ μέτρα, είμαστε καλύτερα από τη Σιγκαπούρη.
Το δε δημοσιονομικό μας έλλειμμα κινείται στο επίπεδο του 1%, όταν η Γαλλία και η Ιταλία αναγκάζονται να τροποποιήσουν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2015 για να μείνουν μέσα στο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και για να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια προϋπολογισμών τους από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας το 3% η Ελλάδα είναι στο 1,2% από πλευράς δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή περιλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Γιατί; Γιατί αυτό το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% σε σχέση με αυτό που πληρώναμε το 2010.
Φίλες και φίλοι, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και ιδίως των βουλευτών μας, στο όνομα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πάντα, στην αγωνιώδη αυτή προσπάθεια ήταν τεράστιος. Εμείς χαράξαμε την εθνική στρατηγική, εμείς προσπαθούμε να εγγυηθούμε την εφαρμογή της εθνικής αυτής στρατηγικής. Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις μόνοι και έρημοι πολλές φορές πριν βρεθούν κυβερνητικοί εταίροι οι οποίοι όμως είχαν πολλούς δισταγμούς στην αρχή, είχαν μια «αντιμνημονιακή» προσέγγιση και καταβάλλαμε το γνωστό δυσανάλογο πολιτικό κόστος.
Όμως μπορούμε τώρα να πούμε ότι η συμβολή μας σε αυτό το επίτευγμα αριθμητικά, τεχνικά, ξεπερνά το 80% γιατί το 80% είχε επιτευχθεί πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και δεν υπολογίζω τη συνεταιρική συμβολή μας και στο υπόλοιπο 20% από το 2012 μέχρι το 2014.
Και προσέξτε, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προστάτης πελατειακός κάποιων κεκτημένων στη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα. Αλλά εγγυητής της όσο γίνεται πιο δίκαιης κατανομής του βάρους της κρίσης και εγγυητής της κοινής λογικής, γιατί πολλές φορές έχουμε και προβλήματα κοινής λογικής.
Φίλες και φίλοι, επαναλαμβάνω κάτι που είναι ένα μότο αναγκαίο για τη χώρα. Όλα αυτά είναι το σχέδιο. Όλα αυτά είναι εφικτά. Όλα αυτά θα μετατραπούν, μπορούν να μετατραπούν σε συμφωνία με τους εταίρους. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στον ελληνικό λαό. Όλα αυτά είναι πολύ εύθραυστα. Όλα αυτά έχουν ανάγκη από προϋποθέσεις.
  • Προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας.
  • Προϋποθέσεις εθνικής συνένωσης.
  • Προϋποθέσεις που σχετίζονται με τις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις που περικυκλώνουν τη χώρα τη νότια και την ανατολική γειτονία της, πάρα πολύ κοντά τη γεωγραφική μας θέση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Πάρα πολύ κοντά σε αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Και βέβαια η τέταρτη και κορυφαία προϋπόθεση, το καθήκον εθνικής αλήθειας.
Αυτός είναι ο ρόλος μας. Δεν έχουμε διλήμματα ως προς το στρατηγικό μας ρόλο. Ο στρατηγικός ρόλος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης είναι η διασφάλιση της εθνικής σταθερότητας, στοιχείο της οποίας είναι η εθνική ασφάλεια. Η σταθερότητα γίνεται αντιληπτή ίσως ως μια σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, ως μια σταθερότητα κυβερνητική, ως μια σταθερότητα κοινοβουλευτική. Αυτό έχει τη σημασία του, αλλά έχει τη σημασία του μέσα στους ρυθμούς, μέσα στο πλαίσιο το συνταγματικό, μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με περιοδικές εκλογές.
Υπάρχει και μια άλλη σταθερότητα, η θεσμική σταθερότητα που υπερβαίνει τη συγκυρία. Είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η σημασία της συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όποιος δεν έχει επιδείξει συναίνεση στο θέμα αυτό, έχει τιμωρηθεί ιστορικά στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και δικών μας λαθών.
Και υπάρχει και το τρίτο επίπεδο που είναι η εθνική σταθερότητα, η σταθερότητα του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας. Όπου εγγύηση δεν σημαίνει αναγκαστικά συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, γιατί μπορείς και από τη Βουλή να συμβάλεις ως εγγυητής στην εθνική  σταθερότητα, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις αποσαφηνίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείσαι και να καλείς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου να συμπράξουν σε αυτό το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής.
Και η σταθερότητα επιπλέον είναι προοδευτική, γιατί σταθερότητα δεν είναι η ακινησία. Σταθερότητα είναι η ασφαλής πρόοδος της χώρας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποκτήσουμε την πλήρη αίσθηση του ρόλου μας ως εγγυητή της σταθερότητας της χώρας με την έννοια όχι απλά και μόνο της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής θεσμικής και προοδευτικής σταθερότητας της χώρας.
Γι’ αυτό στόχος μας είναι πάντα και το 2012 και τώρα και πάντα, μια προοδευτική κυβέρνηση, αλλά πραγματικά προοδευτική, βασισμένη στην αλήθεια και την ευθύνη. Και εάν αυτό δεν γίνεται δυνατό για λόγους αριθμητικούς, κοινοβουλευτικούς, μια κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, με τον καθένα να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός, όχι με δυσανάλογη κατανομή της ευθύνης.
Ο λαός κατανέμει τις ευθύνες και τις δυνατότητες. Ο λαός είναι αυτός που προσδιορίζει τους ρόλους. Εμείς στο λαό απευθυνόμαστε και του λέμε την αλήθεια. Και του λέμε πως είναι απολύτως αναγκαίο να σκεφτεί με ψυχραιμία, απαλλαγμένος από ψευδαισθήσεις. Γιατί αλλιώς στην πραγματικότητα δεν έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή από την οποία έχει ανάγκη ο τόπος, που είναι η διαρθρωτική αλλαγή στις νοοτροπίες όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.
Άρα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εμείς πιστεύουμε οι τερατογενέσεις και τα ετερόκλητα σχήματα της εν ευρεία εννοία αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Με αυτά τα πραγματικά διλήμματα που αφορούν την ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου ή την επιστροφή υπό το μηδέν στις παραμονές της ασύντακτης χρεοκοπίας, πορεύεται η χώρα και πρέπει να κερδίσουμε εθνικό χρόνο όχι κυβερνητικό χρόνο. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 για να ολοκληρωθεί αυτή η εθνική στρατηγική.
Στη βάση αυτή, φίλες και φίλοι, καλώ εξ ονόματος όλων σας ,εξ ονόματος όλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, τους πολίτες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες μας, να μετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
Καλώ εκ μέρους σας όλους τους πολίτες που καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν ότι χωρίς τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν διασφαλίζεται η εθνική σταθερότητα και η ασφαλής και καθαρή πορεία της χώρας να συσστρατευτούν, να πάρουν μέρος στο Συνέδριο, να ενεργοποιηθούν.
Και καλώ όλους εσάς, όλα τα στελέχη του χώρου να πάρετε αυτή τη μεγάλη υπόθεση στα χέρια σας.
Σας ευχαριστώ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας