του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ακόμη δεν είχε ξεκινήσει καν η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Ο τελευταίος, χθες το μεσημέρι, είχε πρώτα δεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι ζήτησε: 
- Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουν στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από τη νέα συμφωνία που θα γίνει με τους εταίρους μας.

- Να διερευνηθεί αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία από τη νεα Βουλή.
«Αν γίνουν αυτά τα δυο θα δημιουργήσουν νέα κλίμα για την εικόνα της χώρας μας και θα στείλουν μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Υποτιθέσθω, λοιπόν, πως οι προτάσεις Τσίπρα γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Και πάμε σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύει, ειλικρινά, κανείς πως στην εν λόγω σύσκεψη οι συμμετέχοντες θα καταφέρουν να… συμφωνήσουν σε κοινή απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Αλλά, ακόμη και στο πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ψηφίσει… ΝΔ η Ραχήλ Μακρή, παρά μια ανάλογη συμφωνία!
Πολύ απλά, λοιπόν, και με καθαρά επικοινωνιακή στρατηγική, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στις δυο παραπάνω προτάσεις. Μια στρατηγική με βάση την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία, για μια ακόμη φορά, κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης επιχειρεί να αξιοποιήσει για μικροκομματικούς σκοπούς και μόνο. Το έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν, το έχουμε και πάλι μπροστά μας και τώρα.
Και αυτό ίσως θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ενόψει των όποιων συνταγματικών αλλαγών επιχειρήσουν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Επιτέλους, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το… «Ποτάμι»!