Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ριζικές ανακατατάξεις στις αντιδημαρχίες των τεσσάρων δήμων

του Τάκη Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ανακατατάξεις φέρνει το νέο έτος στη διοικητική δομή των δήμων, καθώς στις 6 Ιανουαρίου 2013 διεξάγονται οι δημαιρεσίες στους τέσσερις ΟΤΑ του νομού Κοζάνης, ενώ παράλληλα οι δήμαρχοι αποφασίζουν για τις αλλαγές στους αντιδημάρχους.
Πονοκέφαλο αποτελεί για τους δημάρχους η μείωση των αντιδημαρχιών, μια δυσμενή εξέλιξη η οποία δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση των δήμων, ενώ καθίσταται δυσκολότερο το σταυρόλεξο των νέων αντιδημάρχων, που καλούνται να λύσουν οι δήμαρχοι έχοντας λιγότερα ονόματα στη διάθεσή τους. Πάντως, οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων του νομού Κοζάνης, φαίνεται να προκρίνουν τη Σολομώντεια λύση της διατήρησης όλων των αντιδημαρχιών, όμως οι δύο ή τρεις αναλόγως με το μέγεθος του δήμου θα είναι άμισθες θέσεις. Αυτή είναι και η …λύση που προκρίνεται πανελλαδικά από το σύνολο των δημάρχων.
Στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων – Βελβεντού

οι δημαιρεσίες θα διεξαχθούν κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2013, ανήμερα των Θεοφανείων. Θα εκλεγούν πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας και μέλη των επιτροπών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων κατά τις συνεδριάσεις οι δήμαρχοι θα ανακοινώσουν τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων, αν και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Άλλωστε οι αντιδήμαρχοι ορίζονται από τους δημάρχους ενώ το προεδρείο εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο.
Όπως προαναφέρθηκε οι θέσεις των αντιδημαρχιών παραμένουν ως έχουν, αφού οι δήμαρχοι έχουν επιλέξει να διατηρήσουν τις δημαρχίες που καταργούνται ακόμη και με άμισθους αντιδημάρχους. Έτσι στο δήμο Κοζάνης πέντε αντιδημαρχίες θα είναι έμμισθες και δύο άμισθες. Στους δήμους Εορδαίας, Σερβίων – Βελβεντού και Βοΐου οι τέσσερις δημαρχίες θα είναι έμμισθες και οι δύο άμισθες.
Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για ευνόητους λόγους, καθώς δεν θέλουν να διαρρεύσουν ονόματα γύρω από τις επιλογές των αντιδημάρχων. Πάντως προηγήθηκε μία περίοδος ζυμώσεων και αυτές τις ημέρες γίνονται επισήμως επαφές με τους δημοτικούς συμβούλους. Το παζλ στον κάθε δήμο ουσιαστικά έχει συμπληρωθεί και μένουν μόνο οι τελευταίες πινελιές. Όπως προκύπτει από τις διεργασίες, σε όλους τους δήμους οι δήμαρχοι θα αλλάξουν τους περισσότερους αντιδημάρχους, κρατώντας μία «μαγιά» από την παλιά φρουρά.
Στο δήμο Κοζάνης θεωρείται σίγουρη η αποδέσμευση της αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Νούλας Τουμπουλίδου, η οποία στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να παρουσιαστεί στην υπηρεσία της στη ΔΕΗ στην Αθήνα. Αν ρισκάραμε στη διατήρηση ενός αντιδημάρχου, αυτός μάλλον είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Καραπάτσιος. Όσο για τα άλλα ονόματα «άγνωσται αι βουλαί» του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος χτες τηλεφωνούσε με πλήρη μυστικότητα στους εν δυνάμει αντιδημάρχους.
Τουλάχιστον δύο παλιούς αντιδημάρχους φαίνεται να διατηρεί η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, χωρίς όμως να γίνει γνωστό κανένα όνομα.
Στο Βόιο φαίνεται να παραμένει στη θέση του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Μακρής, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Παναγιώτης Γαρούφος, ίσως και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεόκλητος Γιώτης Σε σ΄χεση με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα γίνουν η δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού σύμφωνα με πληροφορίες, παραδίδει τα ηνία ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Ελευθερίου. Οι Αναστάσιος Κακαφίκας και Δέσποινα Ιωαννίδου είναι τα δύο ονόματα που ακούγονται, ο ένας εκ των οποίων θα αναλάβει πρόεδρος και ο δεύτερος αντιδήμαρχος Οικονομικών. Παραμένει στη θέση του αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ο Νίκος Λαζαριώτης, ενώ ακούγεται ότι καταλαμβάνουν μία θέση αντιδημάρχου οι Αθανάσιος Νίκου, Αναστάσιος Αλεξόπουλος,

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο κύριος Βήττας δεν αναφέρει την πηγή του δηλαδή εσάς παιδιά του αιβρες;Κλόπη ραίτ...

Ανώνυμος είπε...

στα σέρβια γιατί να μην αλλάξουν ολοι;

Το Προφίλ μας