Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε τι μας ωφελεί το γάλα

Το γάλα είναι η πρώτη μας τροφή. Για τη σημασία του γάλακτος στη διατροφή, μας ενημερώνει ο διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου.
Το γάλα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, στην παιδική, την εφηβική αλλά και στην ενήλικη ζωή μας. Τα γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα το ασβέστιο, είναι χρήσιμο για τη δημιουργία συμπαγούς και δυνατού σκελετού. Από την ηλικία των 25 μέχρι και τα 50 περίπου χρόνια, το σώμα μας συντηρεί τα οστά και τα χρησιμοποιεί ως αποθήκη ασβεστίου, όποτε δηλαδή χρειαστεί ασβέστιο «ξεχτίζει» οστά για να το προμηθευτεί.

Μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και στους άντρες μετά τα 50-60 χρόνια, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Γι’αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανάλωση γαλακτοκομικών και στην ενήλικη ζωή μας.
Αγελαδινό Γάλα: Το μεγαλύτερο ποσοστό γάλακτος που καταναλώνουμε είναι αγελαδινό. Το αγελαδινό γάλα είναι καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, μας τροφοδοτεί με φυσικά σάκχαρα, (λακτόζη), ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β12), βιταμίνη Α και κάλιο. Όλα αυτά βοηθούν μεταξύ άλλων, στην υγεία των οστών, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος, στην ανάπτυξη και στη φροντίδα της καρδιάς και της υπέρτασης, αντίστοιχα.
Πλήρες ή light; Το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο και σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα, δηλαδή «κακά» λιπαρά, που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά, την αύξηση βάρους και άλλες χρόνιες ασθένειες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα light ή ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, τα οποία περιέχουν μικρότερο ποσοστό λίπους (1,5 %) και επιβαρύνουν λιγότερο.
Βιολογικό γάλα: Μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι το βιολογικό γάλα περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά και στις ίδιες περίπου ποσότητες με το συμβατικό γάλα. Ως βιολογικό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ορίζεται το γάλα που προέρχεται από αγελάδες που εκτρέφονται με βιολογικές τροφές, δεν έχουν υποστεί θεραπεία με ορμόνες ή αντιβιοτικά και εκτρέφονται σε μεγάλους και άνετους χώρους.
Υποκατάστατα γάλακτος: Τα φυτικά προϊόντα γάλακτος είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα. Φτιάχνονται από τη ζύμωση καρπών, κυρίως σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, χαμηλότερης όμως βιολογικής αξίας. Το θετικό με τα υποκατάστατα γάλακτος πάντως, είναι πως ενώ έχουν την ίδια ποσότητα λίπους με το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Τα υποκατάστατα, προτιμούν άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη ή τη γλουτένη, γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και ενήλικες που αποκλείουν τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή τους είτε λόγω χορτοφαγίας είτε θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Τι κάνουμε με τη  δυσανεξία; Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσανοχή στη λακτόζη το τυρί, ή το γιαούρτι, άλλες πηγές ασβεστίου όπως ψάρια με κόκαλο, αμύγδαλα, σουσάμι ή ακόμη και το κατσικίσιο γάλα είναι σημαντικό να βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή μας, ενώ σημαντική συνεισφορά έχουν και εμπλουτισμένα τρόφιμα σε ασβέστιο όπως κάποια υποκατάστατα γάλακτος ή ακόμη και εμπλουτισμένοι χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D.

jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας