Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δεν θα γίνω η εύκολη θυσία

Με μια ομιλία-απολογισμό για την διετή θητεία της κυβέρνησης του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, προανήγγειλε πως δε σκοπεύει να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά πάντων: Κατά της συντηρητικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της στάσης που κράτησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση αλλά και συμφερόντων που,όπως υποστήριξε, τον πολέμησαν. «Με την πολιτική που ασκήσαμε χτυπήσαμε το κατεστημένο, κάναμε πολλούς να λυσσάξουν μαζί μας και ήθελαν την ανατροπή. Πίστεψαν ότι αν φύγει ο Παπανδρέου θα ησυχάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν συνειδητή επιλογή του για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές αυτές πολιτικές. «Όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση θα είναι του χεριού τους θα αντιμετωπίζουν το πείσμα όλης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα διαφυλάξουμε αυτή την πορεία και θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό θέλει και ο κ. Σαμαράς» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Ας δώσουμε κατάλληλο χρόνο για θεσμικές και πολιτικές αλλαγές που μπορούν να προωθηθούν καλύτερα Μπορούμε μαζί πολύ καλύτερα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει που θα βρεθεί η Ευρώπη ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση αλλά προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε δύσκολη περίοδο». Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «θα ήταν κακό να είναι κλειστή η βουλή και να μπουν οι βουλευτές και υπουργοί σε προεκλογικές πιέσεις. Η κυβέρνηση να αφοσιωθεί στο ζωτικής σημασίας έργο της». Μάλιστα φέρνοντας το παράδειγμα των επενδύσεων είπε πως «δεν θα έρθουν αν έρθει η Α ή Β παράταξη αλλά με πολύ ομαδική δουλειά. Αυτό το έργο πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση και εμείς πρέπει να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πανω από το μικροπολιτικό».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε έμμεση αναφορά στις αιτιάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Χρυοχοίδης που μέμφθηκε το έργο της κυβέρνησης του. «Η πορεία της κυβέρνησης μας θα κριθεί από την ιστορία, και είναι εύκολο να βρεθεί το εξιλαστήριο θύμα για όλες τις δυσκολίες» υπογράμμισε θυμίζοντας ότι ο ίδιος πήρε το ρίσκο χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Και πρόσθεσε με νόημα: «Ήξερα και ξέρω πόσο βαρύ είναι. θέλετε να γίνω εύκολη θυσία που θα τα γιατρέψει όλα; Και αυτό μπορώ να το κάνω. Αν όμως ήταν τόσο εύκολη λύση και μένα θα χαροποιούσε. Αλλά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν από όλους μας, ο καθένας μας έχει ευθύνη, μην ψάχνουμε για σωτήρες ούτε για κακούς... θα ήταν πολύ εύκολη η λύση βαρβάρων».
Αναφερόμενος στο τι παρέλαβε, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες εκ νέου στην διακυβέρνηση Καραμανλή. Τόνισε ότι εξελέγη με την εντολή «να αλλάξει η χώρα αλλά ασχολούμουν καθημερινά με αγωνία και πόνο να μην βουλιάξει» όπως είπε. «Ανέλαβα σε δύσκολη στιγμή», μου λένε «είσαι άτυχος» και απαντώ: «Ήταν τιμή μου να παλέψω για την σωτηρία της πατρίδας μου» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι όταν βρέθηκε στο πρώτο συμβούλιο κορυφής ως πρωθυπουργός το 2009 βρέθηκε αντιμέτωπος με καχυποψία, ειρωνεία και επιφυλακτικότητα εκ μέρους των εταίρων μας, αλλά και με αιτήματα για οριζόντιες περικοπές στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε, απάντησε πως αν χρειαστεί θα το κάνει, αλλά ζήτησε χρόνο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην στάση του γαλλογερμανικού άξονα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνάντηση του Ντοβίλ μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζύ, μετά την οποία οι αγορές επιτέθηκαν στην Ελλάδα.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος κάποτε μιλούσε για «πιστόλι στο τραπέζι έναντι των αγορών» και πρόσθεσε: «Δεν εισακούστηκα και σήμερα κάποιοι λένε ότι απαιτείται βαρύς οπλισμός».
Υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση του για δημοψήφισμα και αποκάλυψε ότι πήρε την απόφαση μετά τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου. «Θεώρησα ώριμο τον ίδιο ελληνικό λαό να αποφασίσει πέρα από ελίτ και τηλεπαράθυρα και θα το έστελνε στην υπόλοιπη ευρώπη που αμφισβητούσε την θέλησή μας και θυμίζω ότι μας έλεγαν εθνοπροδότες για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η ΝΔ μας έλεγε ότι θα είναι αρνητική» είπε και κατέληξε: «Όλα αυτά ως δια μαγείας άλλαξαν με το δημοψήφισμα. Χαίρομαι που το τελικό αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση συνευθύνης».
Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, προκειμένου να παραβρεθεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας