Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αποτελέσματα της ημερίδας ''Οικονομική κρίση & την Αγροτική Ανάπτυξη''

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει για την έξοδο από την οικονομική κρίση ένας ξεχασμένος τομέας της ελληνικής οικονομίας, ο αγροτικός.Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι διαπρεπείς επιστήμονες καθηγητές του Α.Π.Θ., κ.Σιδηρόπουλος Μωυσής, Οικονομολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ελληνική οικονομική κρίση: Μύθοι παγίδες και προοπτικές», κ. Μάττας Κων/νος, Γεωπόνος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα
«Ο αγροτικός τομέας εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» και κ. Τσακιρίδου Ευθυμία, Γεωπόνος, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Νέες τάσεις και προοπτικές στην αγορά αγροτικών προϊόντων».
  Κοινός τόπος των εισηγητών ήταν πως ο πολιτικός κόσμος της χώρας, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να μπορέσει να μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.
  Ο κ. Σιδηρόπουλος στην εισήγησή του, κατέκρινε την Γερμανική πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Γερμανικά οικονομικά πλεονάσματα οφείλονται στα οικονομικά ελλείμματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, και θα έπρεπε ως επενδυτικά κεφάλαια πλέον, να επιστρέψουν στις χώρες που δανείστηκαν. Ακόμη τόνισε την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να  κόβει χρήμα, με αποτέλεσμα οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν κοινό νόμισμα που ταυτόχρονα είναι ξένο για όλους.
  Συμπέρανε πως μόνο από τη διαφορετική αντιμετώπιση των παραπάνω δύο δεδομένων θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ γρήγορη επίλυση της οικονομικής κρίσης.
  Ακόμη αναφέρθηκε σε δύο παγίδες: πρώτον στην παγίδα που έπεσε η χώρα μας, το μνημόνιο και στην πολιτική που απορρέει απ’ αυτό και δεύτερον, στην παγίδα που κινδυνεύει να πέσει, της επιστροφής στη δραχμή, την οποία χαρακτήρισε ολέθρια. Τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή μόνο με την προϋπόθεση διάλυσης της Ευρωζώνης.  
  Αίσθηση προκάλεσε η θετική άποψη που εξέφρασε για το χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο χαρακτήρισε δίκαιο, καθώς μέσω αυτού συνεισφέρει πλέον στα κρατικά ταμεία και η παραοικονομία, ενώ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην επιβολή νέων φόρων και στην μείωση των μισθών.
  Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως οι προοπτικές μας όλο και συρρικνώνονται και χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην παιδεία, την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία.
  Ο κ. Μάττας στην εισήγησή του τόνισε πως η γεωργία είναι υποτιμημένη, αν και μαζί με τις εξαρτώμενες απ’ αυτή οικονομικές δραστηριότητες συνεισφέρουν περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Σημείωσε το γεγονός της έλλειψης αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας διαχρονικά, με αποτέλεσμα από τους λάθους χειρισμούς στο θέμα της καλλιέργειας του καπνού να χαθούν περίπου 50.000 θέσεις εργασίας.
  Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ τόνισε πως έχουμε σαν χώρα την ευκαιρία να κατευθύνουμε καλύτερα τα χρήματα που θα πάρουμε, ενώ θα πρέπει να επενδύσουμε μέσω αυτής, στις κατευθύνσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε. Επίσης, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε την αγροτική πολιτική ανά περιοχή της χώρας. Βέβαια, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις διαπραγματεύσεις για την γεωργία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μας στερεί την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.
  Η κ. Τσακιρίδου από τη μεριά της, τόνισε ότι μέσα στην κρίση ο κλάδος της γεωργίας πλήττεται λιγότερο από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και πως θα πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να τις εκμεταλλευτούμε. 
  Σχετικά με τον τρόπο που αντιδρούν οι καταναλωτές εν μέσω κρίσης, τι θέλουν και μπορούν να αγοράσουν, ανέφερε πως στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών βρίσκονται τα Πιστοποιημένα προϊόντα, τα ‘’Προσωπικά’’ σχεδιασμένα προϊόντα, οι μικρές αλυσίδες προσφοράς με τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα ετικέτας και παρότρυνε τους παραγωγούς σε παραγωγή τέτοιων προϊόντων.
  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Σόκουτης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ. κ. Σημανδράκος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης κ. Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερβίων κ. Μακρυγιάννης και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας