Τίποτα δεν είναι χειρότερο από τον να
παραβιάσουν τον υπολογιστή σας, να κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες
σας ή να γίνετε θύματα οικονομικής απάτης. Παρακάτω παρουσιάζονται 7 βασικοί τρόποι που ίσως βοηθήσουν στην ασφάλεια του υπολογιστή σας κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
Πώς να αποφύγετε μια απάτη:
1.Προσοχή στα e-mails,
στις τηλεφωνικές κλήσεις και σε αναδυόμενα «παράθυρα» που ζητούν όλα τα
προσωπικά σας στοιχεία για δήθεν επικύρωση. Όταν μια εταιρεία σας
προσεγγίζεκαι σας ζητά πληροφορίες, μην τις δίνετε, συνήθως εσείς
προσεγγίζετε τις εταιρείες και τις τράπεζες για παροχή στοιχείων, π.χ.
για έκδοση κωδικών πρόσβασης1.Προσοχή στα e-mails,
2.Ισχυρός κωδικός πρόσβασης: Όταν εισέρχεστε σε διάφορες ιστοσελίδες και δημιουργείτε λογαριασμούς, χρησιμοποιείστε δύσκολους και διαφορετικούς κωδικούς για κάθε ιστοσελίδα. Οι κωδικοί πρόσβασης καλό είναι να περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα για επιπλέον ασφάλεια.
3.Firewall: Οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν εξαρχής έναν «τοίχο προστασίας» (Firewall), ο οποίος μας προστατεύει από hackers και κακόβουλο λογισμικό που προέρχονται από το διαδίκτυο. Φροντίστε να έχετε το Firewall ενεργοποιημένο και αν επιθυμείτε μπορείτε να διαμορφώσετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να ορίσετε συγκεκριμένες διευθύνσεις IP που δεν πρέπει να συνδέεστε.
4.Αποφεύγετε το δωρεάν δημόσιο WiFi: Οι hackers πολύ συχνά δημιουργούν ψεύτικα ασύρματα δίκτυα και δίνουν την ονομασία «Free Public WiFi» με σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Ακόμη και εάν το δίκτυο είναι έγκυρο και δωρεάν, φροντίστε να πληρώσετε κάτι παραπάνω και να πλοηγηθείτε μέσω ενός ασφαλούς δικτύου, καθώς και πάλι τα δεδομένα σας κινδυνεύουν.
5.Ασφαλής αναζήτηση για διασημότητες: «Γκουγκλάροντας» για τους αγαπημένους σας star μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο, εάν δεν αναγνωρίζετε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Πολλά αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης Google για διάσημους μπορεί να καταλήγουν σε ιστοσελίδες που σκοπό έχουν να μολύνουν τον υπολογιστή σας με κάποιον ιό.
6.Προστατέψτε το smartphone σας: Δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης για το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε οικονομικά στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης. Εγκαταστήστε λογισμικό ασφάλειας στο Smartphone σας ώστε σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας να είναι δυνατός ο εντοπισμός θέσης και η απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων.
7.Ασφάλεια κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών αγορών: Εκμεταλλευτείτε τις γιορτές και ψωνίστε ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας όμως μόνο τα στοιχεία μιας πιστωτικής κάρτας για όλες τις συναλλαγές. Όχι μόνο οι εταιρείες θα προστατεύουν τα δεδομένα σας ευκολότερα, αλλά θα μπορείτε να παρακολουθείτε καλύτερα τα έξοδα σας.
Πηγή: secnews.gr
1 σχόλιο:
Πολύ χρήσιμο άρθρο.
Δημοσίευση σχολίου