Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το πρώτο βήμα στην υγεία είναι ο Περιφερειακός σχεδιασμός

Του Θέμη Απατσίδη
Διαπιστώνοντας βιαστικές και ακατέργαστες απόψεις στο διάλογο σχετικά με το Μποδοσάκειο και την αναγκαιότητα ή μη, της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, εκτιμώ πως πρέπει άμεσα να οριοθετήσουμε το σημείο εκκίνησης ενός σοβαρού διαλόγου. Η αποκέντρωση των εξουσιών και το μέλλον δεν χαρίζονται. Κατακτώνται με συνεχή προσπάθεια και γενναίες αποφάσεις. Μετά την εφαρμογή της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, με το νέο χάρτη στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης και πολίτες, ότι ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Να αντιληφθούμε ότι έχουμε μία επιλογή. Να σπάσουμε το μέτωπο της εσωστρέφειας και να ενώσουμε τη Δυτική Μακεδονία σε ένα κοινό στόχο, πέρα από τοπικιστικές αγκυλώσεις. Να διαμορφώσουμε τη νέα αναπτυξιακή μας  ταυτότητα, ενισχύοντας τη μοναδικότητα και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.  


 Τα ζητήματα της υγείας δεν λύνονται με εμμονές και ισοπεδωτικές αρνήσεις. Είναι κοινός τόπος ότι το σύστημα υγείας νοσεί και χρειάζεται άμεσα μέτρα ανάταξης, που δεν θα αργήσουν. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι οι συμπεριφορές του παρελθόντος, «5 δήμαρχοι να φωνάζουν κάτω τα χέρια από τα 5 νοσοκομεία», είναι ατελέσφορες γιατί κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Στα ζητήματα της υγείας, όπως και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται σύγχρονες λύσεις. Η συγκεκριμένη λύση είναι πολύ απλή και έχει δύο βασικές συνιστώσες:
·        Το κράτος πλέον λειτουργεί με συναινέσεις.
·        Το κράτος πλέον λειτουργεί με περιφερειακή λογική.
Είμαστε, λοιπόν, «καταδικασμένοι» να αποφασίσουμε εμείς για μας. Κανένας υπουργός δεν θα μπει σε λογικές τοπικών διενέξεων αλλά και κανένας υπουργός δεν θα αψηφήσει αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου, που έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Στο θέμα της υγείας πρέπει να υπάρξει περιφερειακός σχεδιασμός και να τεθούν προτεραιότητες. Να αποφασισθεί ποιο θα είναι το υγειονομικό κέντρο της Περιφέρειας, όπως ανάλογα και ποιο θα είναι το διοικητικό, το επιστημονικό, το τουριστικό κτλ.
Χαίρομαι που στη λογική αυτή συντάσσονται δημόσια τα φωτεινά μυαλά του τόπου (πχ Πάσχος Μανδραβέλης) και εκφράζω την ικανοποίηση μου, που η σχετική πρόταση που κατέθεσα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, υιοθετήθηκε από τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο με τους άλλους Δημάρχους, ώστε να διευκολύνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, να αναδείξει την πολιτική, την περιφερειακή και την ψυχική μας «γεωμετρία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Asxeto me to 8ema, 21 Apriliou simera, kai kanenas den anaferi tipota, 8etika kai arnitika, dexta einai ola ta sxolia, oute ta MME alla oute kai ta Blogs pou gia mena prosopika pleon anikoune ston tomea ton MME.
As anaroti8oume lipon pia einai i simerini katastasi tis Elladas kai pia i katastasi tis otan tin paredosasn oi diktatores ton Amerikanon. Pou tin eftasan tin Ellada i psefto genia tou Politexniou se pia katastasi beiskete i Xora mas exetias ayton pou tous Balane to tonizo ayto na fonaxoune di8en psomi pedia eleyueria, Simera gia pia Eleytheria anaferomaste? gia pia Pedia? alla kai to psomi psomaki leme. Kai den ftani ayto, o Kaminis simera anakinoni mesa apo ta radiofono pou mou erxete na to spaso apo to proi min eyxeste Xristos Anesti kai kali Anastasi gia na min 8ixoume tous Mousoulmanous. Den drepode.

Το Προφίλ μας