Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη από κορυφαίους νομικούς, κατέληξε στην απόφαση ότι...

Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, έκαναν πριν από δύο χρόνια κορυφαίοι δικηγόροι, δικαστές και ακαδημαϊκοί στην Ουάσιγκτον.
 
Μαζί με πλήθος ενόρκων, 800 συνολικά άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας της Ουάσιγκτον Steptoe & Johnson, για να ξαναδικάσουν το Σωκράτη, 2.400 χρόνια μετά!....

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pyles.tv, η δίκη που έγινε τότε δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αφού το δικαστήριο εξέτασε όλα τα στοιχεία και προχώρησε σε ετυμηγορία! Εξετάστηκαν από την αρχή όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ. στην Αθήνα, με σκοπό να αποφανθούν οι σύγχρονοι "δικαστές" του αν είναι αθώος ή ένοχος!


Το κατηγορητήριο

Αρχικά η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο οι ιδέες του Σωκράτη διαφθείρουν τους νέους, τους οδηγούν στη βία και στην αμφισβήτηση των θεσμών και των θεών, με συνέπεια να αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας.


Η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Σωκράτη

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που στηρίχτηκαν σε κλασσικά ντοκουμέντα και στην γραμμή ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί, αφού δεν προκύπτει από κανένα ιστορικό στοιχείο. Οπως υποστήριξαν οι έμπειροι νομικοί, η πρόθεση του Σωκράτη ήταν ακριβώς η αντίθετη. Δηλαδή ο διαφωτισμός των νέων, ο οποίος θα ξεκινούσε από μία υγιή και εποικοδομητική αμφισβήτηση.



Η ετυμηγορία των ενόρκων 2.400 χρόνια μετά!

Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Πάτρικ Ντένιν, παρουσίασε το νομικό σύστημα με το οποίο έγινε η δίκη του Σωκράτη και στη συνέχεια οι ένορκοι ψήφισαν για την αθώωση ή καταδίκη του. Η ετυμηγορία ήταν 56% αθώος, έναντι 44% ένοχος! Τα ποσοστά αυτά ήταν ουσιαστικά αντίστροφα από εκείνα που καταδίκασαν τον Σωκράτη στην αρχαιότητα.


Ποιοί συμμετείχαν στην "σύγχρονη δίκη" του Σωκράτη

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι ο κατάλογος με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην δίκη του Σωκράτη εν έτη 2007! Το pyles.tv, σας παρουσιάζει τα ονόματα των κορυφαίων νομικών που έλαβαν μέρος στην διαδικασία.

Στη θέση των δικαστών κάθησαν ο πρόεδρος Εφετών της Ουάσιγκτον, Ντάγκλας Γκίνζμπουργκ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο διακεκριμένος δικηγόρος, Πλάτων Κατσέρης.

Συνήγοροι υπεράσπισης του Σωκράτη ήταν o Έιμπ Κρας, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Αρνολντ & Πόρτερ και ο πρώην αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, Γουίλιαμ Νίτσε.

Από την πλευρά της κατηγορούσας αρχής συμμετείχαν τα στελέχη της δικηγορικής εταιρείας Steptoe & Johnson, Κρίστιαν και Παντελής Μιχαλόπουλος. Την όλη διαδικασία συντόνιζε ο δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ, Φίλιπ Κένικοτ.

Πρόεδρος των ενόρκων ήταν ο αρεοπαγίτης Σάμιουελ Αλιτο, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν ανώτατοι Αμερικανοί δικαστικοί όπως ο Πωλ Μίτσελ, ο Ρόζμαρι Κόλυερ, ο Ρίτσαρντ Λεόν και πολλοί άλλοι που αναγράφονται στην επίσημη σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
source:pylestv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας