Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Επιστολή εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρ. Ζερβό


Κύριε Πρόεδρε,
            Όπως είναι γνωστό οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Πτολεμαϊδα εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν και παρέχουν στην αγορά εργασίας ικανούς και έμπειρους τεχνίτες.
            Βασική προϋπόθεση της λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολών είναι η πρακτική άσκηση σε αντίστοιχους χώρους εργασίας.
            Στην περιοχή μας λόγω του εύρους των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, πολλοί μαθητές πραγματοποιούν την πρακτική άσκησή τους στην επιχείρηση της ΔΕΗ αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία και μάλιστα μελλοντικά απορροφούνται σε θέσεις εργασίας στα ορυχεία και τους σταθμούς.
            Δυστυχώς σιγά σιγά τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να μειώνονται δραματικά οι θέσεις πρακτικής άσκησης, και οι συμβάσεις με την επιχείρηση της ΔΕΗ ενώ διαρκούσαν για όλη τη φοίτηση των μαθητών έχουν μειωθεί σε 6 μήνες ανά έτος.
            Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για το έτος 2010-2011 ενώ ζητήθηκαν από το Λ.Κ.Δ.Μ. 85 μαθητές της Ά τάξης, δόθηκε έγκριση  μόνο για 5.
            Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι από 01/01/2011 ο Ο.Α.Ε.Δ. αύξησε την επιδότηση της πρακτικής άσκησης από 6 σε 12 Ευρώ ημερησίως με αποτέλεσμα το κόστος απασχόλησης των μαθητών να μειωθεί κατακόρυφα.  Έτσι από το 1ο εξάμηνο πρακτικής άσκησης το ημερομίσθιο ανέρχεται στο 70% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (23,13 Ευρώ) και συνεχίζεται σε όλα τα εξάμηνα της πρακτικής(2ο, 3ο και 4ο ).
            Όπως αντιλαμβάνεστε ένας μαθητής κοστίζει στον εργοδότη 16 ευρώ περίπου μαζί με το ένσημό του, ποσό ευτελές για τη ΔΕΗ.



Κύριε Πρόεδρε,
            Ενόψει της δύσκολης οικονομικής θέσης που βρίσκεται ο τόπος μας και καθώς η ανεργία καλπάζει, θα πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο    τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ.
            Ζητάμε από τη ΔΕΗ περισσότερες θέσεις πρακτικής άσκησης για τους μαθητές καθώς το όφελος είναι διπλό αφού οι οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση είναι μηδαμινή και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό διατηρείται και παραμένει στην περιοχή μας πολύτιμη τεχνογνωσία.





                                                Για το Δ.Σ.
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΤΣΙΛΦΙΔΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                      ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας