Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Άνοδος Επιτοκίων, τα πράγματα σκουραίνουν…

Γράφει ο Δευκαλίωνας.  http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Όλοι διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες για την πρόθεση της διοίκησης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Τι όμως προκαλεί αυτήν την απόφαση της ΕΚΤ και τι επιπτώσεις θα έχει στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία;
Έχουμε κατ’ επανάληψη και επί μακρόν αναφερθεί για σειρά ανάλογων αποφάσεων Κεντρικών Τραπεζών. Συνήθως οι Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού όταν θέλουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ήτοι την άνοδο των τομών λόγω της μεγαλύτερης της ζήτησης από την προσφορά.
Πως λειτουργεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού;


Αυξάνονται και τα επιτόκια καταθέσεων. Άμεση συνέπεια. Μειώνεται η λιανική κατανάλωση αφού οι καταναλωτές, είτε δεν μπορούν να δανειστούν όπως δανείζονταν προηγουμένως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, είτε αποταμιεύουν περισσότερο αφού αυξάνονται όπως προαναφέραμε και τα επιτόκια καταθέσεων και συνεπώς καταναλώνουν λιγότερο. Και στις δύο περιπτώσεις, αφού μειώνεται η κατανάλωση μειώνεται και η ζήτηση, συνεπώς πέφτουν οι τιμές ήτοι έχουμε μείωση του πληθωρισμού.

Αυτή είναι η θετική πλευρά του νομίσματος, γιατί σίγουρα όπου υπάρχει θετική πλευρά υπάρχει και αρνητική.
Ποια είναι αυτή;
Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων από μία Κεντρική Τράπεζα, προσελκύει...
 διεθνείς επενδυτές στο νόμισμα που εκδίδει η εν λόγω τράπεζα. Αυτόματα το συγκεκριμένο νόμισμα ανατιμάται σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Τι σημαίνει αυτό. Τα προϊόντα της χώρας πουλιούνται ακριβότερα στις διεθνείς αγορές.
Πως μεταφράζονται όλα αυτά στην περίπτωση της Ελλάδας;
Θεωρητικά θα μειωθεί ο πληθωρισμός, αφού θα πρέπει να λειτουργήσει ο μηχανισμός των επιτοκίων, που περιγράψαμε παραπάνω, στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών.
Θα συμβεί όμως αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα;
Όπως γνωρίζετε στην χώρα μας οι τιμές δεν μειώθηκαν, παρ’ ότι μειώθηκε βίαια η αγοραστική δύναμη. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Μειώθηκε η ζήτηση αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε ακόμα περισσότερο η προσφορά. Πως λοιπόν θα συνεχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός των τιμών; Θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη η ζήτηση από την προσφορά και να αυξάνεται ο πληθωρισμός, ή θα αναστραφεί αυτή η σχέση;
Στην Ελλάδα μετά την έλευση του περιβόητου μνημονίου και την βίαιη μείωση των αποδοχών, η ζήτηση συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Η αγοραστική δύναμη αυτών των στρωμάτων δεν έχει πληγεί σε βαθμό που να έχει επηρεάσει αισθητά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα ακόμα δραματικό κύμα μείωσης της ζήτησης, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση να μειωθεί ακόμα λίγο η ζήτηση, αλλά πάντως όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιστραφεί η σχέση της με την προσφορά. Συνεπώς η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και ο πληθωρισμός να τρέχει με ένα αξιοσημείωτο βαθμό.
Όσο για την άνοδο της τιμής των Ελληνικών προϊόντων λόγω της ανατίμησης του ευρώ, μία θα είναι η ουσιαστική εξέλιξη. Ο Ελληνικός Τουρισμός θα γίνει πιο ακριβός για τουρίστες που προέρχονται από χώρες με δολαριακό νομισματικό καθεστώς (ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Ρωσία, Κίνα όπου τα τοπικά νομίσματα ρούβλι και ρενμίμπι παραμένουν συνδεδεμένα με το δολάριο). Δηλαδή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η προσέλκυση τουριστών από τις χώρες αυτές.
Όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εγχώρια οικονομική συγκυρία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Δηλαδή, η διεθνής συγκυρία δεν είναι πλέον ευνοϊκή για τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Άνοδος Επιτοκίων, τα πράγματα σκουραίνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας