του Χρ. Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Το αρχικά ήρεμο κλίμα έφερε καταιγίδα και αποχώρηση του Μ. Γκάση από την συνεδρίαση.Θετική υπό προϋποθέσεις εμφανίστηκε στην διοικητική μεταρρύθμιση και στο σχέδιο διαβούλευσης με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης», η ΤΕΔΚ Κοζάνης, κατά την χτεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του δ.σ., στην οποία παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι του νομού.
Αν και η συζήτηση κυλούσε ήρεμα, καθώς σε γενικές γραμμές οι αυτοδιοικητικοί συμφωνούσαν με την παραπάνω θέση της ΤΕΔΚ, ξαφνικά ξέσπασε θύελλα, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του δημάρχου Αιανής, Γιώργου Τζέλλου, το μέλος του δ.σ. της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Τσοτυλίου, Μανόλης Γκάσης, διαφωνώντας προφανώς με την τοποθέτηση του συναδέλφου του, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, ανέβασε τους τόνους της φωνής του και στη συνέχεια αποχώρησε. Νωρίτερα είχε δηλώσει δημοσίως ότι «καταθέτει την κομματική του ταυτότητα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είναι υποψήφιος» στις επόμενες εκλογές.
Από την αρχή ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Σάββας Ζαμανίδης, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν αποσυνδέεται το θέμα της χωροταξικής κατανομής, αφού πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστούν εκ μέρους της κυβέρνησης οι όροι μιας νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους. Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι αν δεν επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των δήμων, αν δεν καταβληθούν τα παρακρατηθέντα χρήματα, αν δεν συνοδευτούν οι νέες αρμοδιότητες με πρόσθετους πόρους, «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν ξεκαθαριστούν τα παραπάνω», Με την κατηγορηματική αυτή θέση του προέδρου της ΤΕΔΚ Κοζάνης, συντάχθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι. Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι σύμβουλοι της ΤΕΔΚ τόνισαν την ανάγκη να διευκρινιστούν μια σειρά από ασάφειες του σχεδίου διαβούλευσης, ενώ αρκετά ήταν τα σημεία που εξέφρασαν τη διαφωνία τους.
Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και μεταξύ των δημάρχων που μίλησαν, με τη διαφορά ότι εκεί υπήρξαν δύο ισχυρά «όχι» στον «Καλλικράτη». Οι δήμαρχοι Βελβεντού, Μ. Στεργίου και Αιανής, Γ. Τζέλλος, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για συνενώσεις με άλλους δήμους. Ο πρώτος εξήγγειλε «δυναμικές κινητοποιήσεις» σε περίπτωση αναγκαστικής συνένωσης του Βελβεντού.
Ο Σ. Ζαμανίδης δήλωσε ότι «δεν θέτουμε τώρα στο τραπέζι το χωροταξικό. Είναι θέμα που θα μας απασχολήσει μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως θα γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση». Χαρακτήρισε «γενικόλογο κατά 90%» το σχέδιο διαβούλευσης, αλλά «και το υπόλοιπο 10% που περιλαμβάνει προτάσεις είναι ασαφές». Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κοζάνης κατέθεσε τρεις βασικές παρατηρήσεις:
-Για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας ότι όλες οι αρμοδιότητες των νομαρχιών πάνε στην Περιφέρεια και καμία στους δήμους.
-Για την εσωτερική λειτουργία των δήμων, τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων και την μονοπρόσωπη εκπροσώπηση των Τοπικών Συμβουλίων.
-Για την εσωτερική λειτουργία των δήμων, τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων και την μονοπρόσωπη εκπροσώπηση των Τοπικών Συμβουλίων.
-Για τα οικονομικά των δήμων, επισημαίνοντας ότι είναι άσχημη η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, ούτε βεβαίως μπορεί να έχει αποτέλεσμα η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν διασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι.
Τις παραπάνω προτάσεις, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, είπε ότι θα τις συμπεριλάβει ως θέσεις του οργάνου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την προσεχή Δευτέρα, ενώ ζήτησε προτάσεις από τα μέλη του δ.σ., προκειμένου να τις συμπεριλάβει κι αυτές. Ανάλογες προτάσεις κατέθεσαν οι Μ. Γκάσης, Άννα Νανοπούλου, Δ. Μαυροματίδης, Αθ. Ματιάκης, Β. Πάτρας, Λ. Λεσγίδης, Σ. Σιδηρόπουλος και Δ. Κοκολιός.
Με πολλά σημεία των μελών του δ.σ. της ΤΕΔΚ, συμφώνησε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, ο οποίος υπεραμύνθηκε τον «Καλλικράτη». Δήλωσε ακόμη ότι προέρχομαι από μία παράταξη ενός μεγάλου δήμου, στην οποία εδώ και τριάντα χρόνια υποστηρίζουμε από θέση αρχής την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων δήμων».
Μια ανησυχία που εξέφρασαν ο δήμαρχος Βελβεντού, ο Δ. Μαυροματίδης και άλλοι, είναι το «τι θα γίνει με τους υπερχρεωμένους δήμους», καθώς αυτοί θα αποτελούν «βαρίδια» για τους νέους δήμους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι διανεμήθηκε χτες η μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την χωροταξική κατανομή του νομού Κοζάνης. Η μελέτη περιλαμβάνει τρία σενάρια: ένα με 4 δήμους, που είναι επικρατέστερο, ένα με έξι δήμους και ένα με 0 δήμους, δηλαδή να μην γίνει τίποτα.
4 σχόλια:
Δεν εξέφρασαν την αντίθεση στις συνενώσεις μόνο οι δήμαρχοι Βελβεντού και Αιανής.
Το άρθρο δεν αναφέρει καθόλου το δήμαρχο Καμβουνίων και τον Πρόεδρο Λιβαδερού που και αυτοί, όπως και ο Πρόεδρος Πενταλόφου, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους.
Ti perimenate na grapsei o Pliatsos? Afou einai yper twn 4 dimwn. Les kai ton rwtisane. Ti ton koftei ayton gia pera apo to potami i gia psila ap to Voio. Eksousia ki aftos me to kalami sto xeri kai polles fores ypo ta skeli tou gia na to kabalaei. Ante ante.
Το άρθρο είναι του Βήττα. Μανία με τον Πλιάτσο και τον Πλιάτσο!
Έχει, όμως, γούστο...
Π.Π.
Δημοσίευση σχολίου