Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Εορτασμός της Μάχης των Λαζαράδων

Την 97η επέτειο της Μάχης των Λαζαράδων που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1912, μια μάχη που αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ελευθερωθούν μια - μία όλες οι πόλεις της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, γιόρτασαν κάτοικοι, δημοτική αρχή και φορείς το πρωί της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου στα Καμβούνια.Τα ελευθέρια της πόλης γιορτάστηκαν και φέτος με κάθε επισημότητα, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης και Γιάννης Βλατής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο αντινομάρχης Γιώργος Μαργαρίτης, ο Στρατηγός του Α΄ Σ.Σ. Κωνσταντίνος Καττής, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διοικητής κ. Γρηγόρης Πατσιαρίκας, καθώς και εκπρόσωποι από τους Δήμους Δεσκάτης και Σερβίων. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν με την τέλεση επίσημης δοξολογίας στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαζαράδων και συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου πεσόντων, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον δάσκαλο και διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Τρανοβάλτου Πασχάλη Νακόπουλο, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στη σπουδαιότητα της επετείου όχι μόνο για τα Καμβούνια αλλά για τη Μακεδονία και τη χώρα γενικότερα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Αχιλλέας Ντοβόλης: «Πρόκειται για την πρώτη μάχη που έγινε στην περιοχή και συνέβαλε σημαντικά στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Σήμερα γιορτάζουν τα Σέρβια την επέτειο από τη μάχη που έγινε στο Στενό Πόρτες στο Προσήλιο και την Κυριακή η Κοζάνη. Διαδοχικά, πλέον, άρχισαν να απελευθερώνονται όλες οι περιοχές, για να ’ναι σήμερα η Μακεδονία μας ελεύθερη και να ζούμε εμείς τώρα». Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να επαγρυπνούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας με τους γειτόνους μας που θέλουν να καπηλευτούν το όνομα Μακεδονία. Είμαστε εδώ, όρθιοι και πρέπει να σεβαστούν την ιστορία μας. Όλα αυτά τα χώματα στον Δήμο Καμβουνίων, στη Δεσκάτη και στο Σαραντάπορο είναι ποτισμένα με αίμα, στην κυριολεξία».
«Χρέος» το Πολεμικό Μουσείο Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο «χρέος» που έχει η Δημοτική Αρχή και αφορά την ολοκλήρωση και λειτουργία Πολεμικού Μουσείου στο Δημοτικό Σχολείο Λαζαράδων, που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει μαθητές, για αυτό και η δημοτική αρχή πήρε την απόφαση να το μετατρέψει σε Πολεμικό Μουσείο. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «leader», έχουν ολοκληρωθεί οι κτηριακές εργασίες, ενώ στην παρούσα φάση δίνεται βαρύτητα στον περιβάλλοντα χώρο. Είναι μάλιστα «αίτημα και απαίτηση» του Δήμου στη Ν.Α. Κοζάνης να χρηματοδοτηθεί η υπόλοιπη μελέτη, ώστε να διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος και να γίνει εκεί ένα αντάξιο μνημείο στη μνήμη των αγωνιστών που πάλεψαν για την πατρίδα. Τέλος, ο κ. Ντοβόλης δεν παρέλειψε να εκφράσει για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες του στον Στρατηγό κ. Καττή για την πολύτιμη βοήθειά του στην συγκέντρωση του Πολεμικού και ιστορικού υλικού που θα εμπλουτίσει το Μουσείο.
Πηγη: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με πάσαν επισημότηταν εορτάσθει τη σήμερον 10/10 η 97η Επέτειος Απελευθέρωσης πόλεως Σερβίων.Ενώπιον της αυτού Εξοχώτητος, Δημάρχου Σερβίων κκ Κοκολιού Δημοσθένη και λοιπών Επισήμων, επραγματοποιήθει η εντυπωσιακή παρέλασις της μαθηταιώσης νεολαίας.
Η παρουσία του κόσμου ήτο μεγίστη και η παρέλασις εστέφθει δια απολύτου επιτυχίας!

Ανώνυμος είπε...

Δεν σκόνταψε κανένας......

Χ.Ε.

Το Προφίλ μας