Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου για τις εξαγωγές ροδακίνου

Κύριε Υπουργέ,
Στις 28/2/2008 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία για την ‘’Ασφάλεια των φυτικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και εξάγονται από την Ε.Ε. στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφορικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, νιτρικών και νιτρωδών’’. Στο εν λόγω μνημόνιο προβλέπεται μεταξύ άλλων και το ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, εάν διαπιστώσει υπερβάσεις στα όρια φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από τα όρια που θέτει η νομοθεσία της, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανόμενης και της απαίτησης κάθε φορτίο να συνοδεύεται από Πιστοποιητικό Ασφάλειας (ανάλυση υπολειμματικότητας). Ακόμα αναφέρεται, ότι τα πιστοποιητικά ασφάλειας πρέπει να εκδίδονται από εγκεκριμένα κρατικά ή ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν διαπιστευθεί από τη Ρωσική πλευρά, η λίστα των εγκεκριμένων εργαστηρίων θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα φορτία που έχουν πιστοποιητικό ασφάλειας δεν ανταποκρίνονται στα αποτελέσματα ελέγχων που θα γίνουν από τη Ρωσική πλευρά, τότε λαμβάνονται αυστηρά μέτρα, όπως η πλήρης απαγόρευση εισαγωγής φορτίων από την πηγή που εξετάσθηκε (για παράδειγμα ένας συνεταιρισμός), έως και άρση της διαπίστευσης του εργαστηρίου που πιστοποίησε το φορτίο.
Τον Ιούλιο του 2008 η χώρα μας βρέθηκε υπόλογη απέναντι στη Ρωσική πλευρά για 21 παραβάσεις ορίων υπολειμματικότητας, οι οποίες συγκεκριμένα αφορούσαν φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών και έπειτα
από διαβουλεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, από την 15/11/2008 επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη Ρωσική πλευρά το μέτρο της υποχρεωτικής συνοδείας κάθε φορτίου με πιστοποιητικό ασφάλειας για τα προϊόντα: Ροδάκινο, Νεκταρίνι, Σταφύλι, Πορτοκάλι και Μανταρίνι.
Έπειτα από την επιβολή των αυστηρών μέτρων που προαναφέρθηκαν και με δεδομένο ότι στη χώρα μας διαπιστευμένα είναι μόνο τα τρία κρατικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο των αναλύσεων που απαιτούνται, γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα χάσει την ευκαιρία να επεκταθεί στη Ρωσική αγορά. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης πλήττουν τους παραγωγούς του Νομού Κοζάνης αλλά και όλης της χώρας, οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα πουληθεί η παραγωγή τους και αν θα προστατευθεί το εισόδημά τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Γιατί δεν οργάνωσε το δίκτυο των διαπιστευμένων εργαστηρίων για τον έλεγχο υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων και υπάρχουν μόνο τρία διαπιστευμένα κρατικά εργαστήρια, τα οποία δεν επαρκούν για τον όγκο των απαιτούμενων αναλύσεων, τη στιγμή μάλιστα που ιδιωτικά εργαστήρια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να λάβουν διαπίστευση από τη Ρωσική πλευρά; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να εφαρμοστεί το μνημόνιο και να προωθηθούν οι εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων προς τη Ρωσία και να μην οδηγηθούν σε οικονομική κατάρρευση οι παραγωγοί του Νομού Κοζάνης και όλης της χώρας;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ολο ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ είναι...
Πότε προλαβαινει, ερχεται Κοζανη, είναι Αθηνα,
πολυ δουλεια κανει...
Προοριζεται για Κυβερνητικος Εκπροσωπος στην νεα Κυβερνηση με τον Γιωργο Παπανδρεου...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κουράζεται κι αυτός.
Κουράγιο Γιώργο, μόλις το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα ξεκουραστείς!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα ας...γινει Πρωθυπουργός και μετα βλέπουμε!! Γιατι ο Μητσοτάκης ειχε πει απο χρόνια >> Το Παιντί ΔΕΝ πρόκειτε να γινει Ποτέ Πρωθυπουργος!!!

Ανώνυμος είπε...

εγνωσμενου κυρους ο μητσοτακης :))) απο @@@@@ αλλο τιποτα....!!!! ειχε πει και το αμιμητο σε 10 χρονια κανεισ δε θα ασχολειται με το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...
Αυτος δεν ηταν που καρφωσε το Λαλα τον κατασκοπο? Αυτος δεν ηταν που επεσε απο το Σαμαρα;;;; Αυτος δεν ηταν με το χαμο που εγινε με την Αλβανια και τον Αλια;;;Αυτος δεν ηταν η δεξια παρενθεση του 90-93;;;

και μου λες τι ειπε ο μητσοτακης
χαχαχαχαχαχαχααχαχ

Ανώνυμος είπε...

Αν η ειρωνική σου διάθεση είναι...ατελείωτη, σου συνιστάται να πιείς ενα ποτήρι κρασί για να συνέλθεις!!Το να...χαχανίζεις δείχνεις πόσο χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είσαι και με σαφή έλλειψη κοινωνικότητος! Κάνε μια προσπάθεια να συνέλθεις...Τρόπο θέλει - όχι κόπο!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγινε θα πιω οχι ενα αλλα πολλα ποτηρακια στην υγεια των Γιώργηδων: του Παπακωνσταντινου και του Παπανδρεου. του αυριανου υπουργου και του αυριανου πρωθυπουργου δηλαδη.

εγω ο αμορφωτος που αναγνωριζω τη χαμηλη νοημοσυνη οταν τη βλεπω = μητσοτακης
σε αντιθεση με σενα το μορφωμενο (εδω γελαμε χαχαχαχα) που παραδεχεσαι και επικαλεισαι ποιον??? το μητσοτακη!!!! χαχαχαχχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Δεν δύνασαι να αντιληφθείς οτι το...Χαχανίζειν είναι ψυχολογική ασθένεια και συνιστάται ταχεία επίσκεψη εις ιατρό;Η δική μου μόρφωση είναι πολύ ανωτέρα της δικής σου και μάλιστα Πανεπιστημιακού επιπέδου! Απορίας άξιο,γιατί οταν ακούς...Μητσοτάκη τσιμπάς τόσο πολύ;
Θα πρέπει να γνωρίζεις οτι ο Μητσοτάκης διετελεσε πετυχημένος ΕΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και ανεβασε το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων...
Εν κατακλείδι, Οίνος Ευφραίνει Καρδίαν, οπότε πιες 5 ποτηράκια, για να λειτουργήσει καλύτερα το μυαλό σου, που δεν φέρνει στροφές φαίνεται!!!

Ανώνυμος είπε...

Giati....gelas?

Ανώνυμος είπε...

Αν η δική σου μόρφωση είναι ανωτέρα της δικής μου θα έγραφες ορθογραφημένα και με σωστή γραμματική και συντακτικό:

1. Το ν στο «δεν» μπαίνει μόνο πριν από συγκεκριμένα σύμφωνα και όχι προ του γράμματος δέλτα όπως το έχεις. Το ίδιο λάθος έχεις και στην τελευταία σειρά στο «δεν φέρνει» που θα έπρεπε να είναι «δε φέρνει». Το «ελλήνων» γράφεται με κεφαλαίο το έψιλον δηλ. «Ελλήνων», ως κύριο όνομα που δηλώνει εθνικότητα. Στα ρήματα η αύξηση δε μεταφέρεται στους υπόλοιπους χρόνους αλλά μόνο στον Ενεστώτα, οπότε το «διετέλεσε» θα έπρεπε να είναι «διατέλεσε». Η περίοδος «απορίας άξιο, γιατί όταν…» είναι ασύντακτη.

2. Το «χαχανίζειν» δεν υπάρχει σε κανένα εγχειρίδιο ως ψυχολογική ασθένεια.

3. Για το πτυχίο σου δίνω συγχαρητήρια. Φαίνεται όμως ότι η μόρφωσή σου και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου (θαυμαστικό) δε σου έμαθε στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου και ευγένειας αφού μου επιτίθεσαι χωρίς να με γνωρίζεις επί προσωπικού λέγοντάς μου ότι το μυαλό μου δε φέρνει στροφές και άλλα τέτοια ενώ εγώ έκρινα τα λεγόμενά σου και όχι για σένα προσωπικά.

Να τη χαίρεσαι τη μόρφωσή σου πανεπιστημιακού επιπέδου (θαυμαστικό).

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη φίλοι αλλά είστε μαλ.κες. Αντί να ασχοληθείται με την ουσία της ερώτησης βγάζεται τα εσώψυχά σας. Είπαμε να είμαστε λίγο χαλαροί αλλά εσείς παραείσθε τσατσάδες των βουλευτών και των κομάτων.
Αντιληφθήκατε τι σημαίνει να χαθεί η Ρωσική αγορά για αυτά τα προιόντα ; Ρωτήστε τους συνεταιρισμούς του Βελβεντού να σας πούν.
Εχω την αίσθηση οτι βρίσκεσθε εκτός τόπου και χρόνου.

Το Προφίλ μας