Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ο Θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζωντανεύει στο Βόιο

Ο Θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ΒΟΙΟ

Οι γιορτές ΠΕΛΕΚΟΝ που ξεκίνησαν το 2016 είναι πλέον θεσμός. Η εμπνεύστρια και οργανώτρια τους, Θεοδώρα Λειψιστινού με τον Σύλλογο Πελκιωτών Θεσσαλονίκης «ο Μύριχος» , την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, τους τοπικούς συλλόγους Πέλκας και Σισανίου  και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βοίου δίνουν μία ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση, τον πολιτισμό, την ιστορία της περιοχής.

Στη Σιάτιστα, την Εράτυρα,  τον Πελεκάνο, το Σισάνι και τα Νάματα ζωντανεύει και φέτος από τις 1-10 Ιουνίου ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ημερίδα που πραγματοποιείται στις 3 Ιουνίου στο πλαίσιο των γιορτών Πέλεκον είναι αφιερωμένη στον πιο επιδραστικό άνθρωπο που πέρασε ποτέ από την Ιστορία: Τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι εισηγήσεις  όπως «ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «το Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «ο Μέγας Αλέξανδρος και ο μετα-μύθος του στη  νεότερη και σύγχρονη Θεσσαλονίκη», «ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Καστοριά και η αρχαιολογική του επαλήθευση σε υψόμετρο 1.100 μέτρων», «ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βυζαντινή περίοδο» ,«η Μπάντα του τοίχου με απεικόνιση τον Μ Αλέξανδρο σε σπίτια της Εράτυρας», « ο Μέγας Αλέξανδρος στην τοπική παράδοση», «η περίπτωση του νυφικού κεφαλόδεσμου στο ρουμλούκι», «τι έγινε μετά τον Μ Αλέξανδρο στην Ασία μετά το 323 π,Χ κ.ά, διατρέχουν διάφορες περιόδους της Ιστορίας, έχουν σημείο αναφοράς τη Δυτική Μακεδονία και το Βόιο και φέρνουν στο φως άγνωστους θρύλους, τοπικές παραδόσεις και ντοκουμέντα γύρω από τον Μεγάλο Στρατηλάτη. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου

 

 Κάτω από τα πλατάνια τις πλατείες και μπροστά στις αυλές των πετρόκτιστων σπιτιών θα γίνουν ομιλίες που φέρνουν στο φως πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής, αλλά και ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια της Δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών χωριών του Βόιου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ρεμπέτικες βραδιές, παραδοσιακή μουσική και εκθέσεις ζωγραφικής χαρακτικής ξυλογλυπτικής κεραμικών, φωτογραφίας, θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα, καθώς ο ήλιος θα δύει πίσω από το Σινιάτσικο* και θα βουτά στον Μύριχο**.     

 

Οι γιορτές Πέλεκον είναι μια λαμπρή ευκαιρία για επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, για εναλλακτικές διαδρομές ιστορίας δίπλα στη φύση για μια εξερεύνηση στην άγνωστη Δυτική Μακεδονία και τα περήφανα χωριά της, για μια πορεία γνώσης για τις ρίζες μας.    

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα η Αφίσα και Φωτογραφίες από προηγούμενες εκδηλώσεις.

 

Επικοινωνία/Πληροφορίες Θεοδώρα Λειψιστινού 6937391991

 

*Ο Πελεκάνος (Πέλκα) είναι ημιορεινό χωριό χτισμένο στις παρυφές του όρους Σινιάτσικο (750 μ)

**Μύριχος ποταμός διατρέχει το ορεινό χωριό Σισάνι δημιουργώντας μια μικρή εύφορη κοιλάδα. Στην περιοχή κατασκευάστηκε και τεχνητή λίμνη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας