Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

«Μας σφάλτσαν μέσα»

Του Β. Π. Καραγιάννη

Εψές από τον εξώστη της αίθουσας τέχνης  και σε κατηφορίζοντα πλαστικά καθίσματα, παρακολούθησα την θεατρική παράσταση που έστησεν εφέτος ο λαϊκολόγιος σύλλογος «Κασμιρτζήδες» μετά από δύο  εφωσε εκ μενους τα ρεστα. Κεφι  ασςς εας  τεχνικος  αειθαληεατανθρποος αλλ παραστασηχρόνια  εφωσε εκ μενους τα ρεστα. Κεφι  ασςς εας  τεχνικος  αειθαληεατανθρποος αλλ παραστασηθεατρική αγρανάπαυση λόγο πανδημίας. «Μας σφάλτσαν μέσα» ο τίτλος του θεατρικού.

Ο θρύλος πλέον περί των λαϊκών θεατρικών γεγονρος ﷽﷽﷽﷽﷽﷽κων ιθεατρικλης δφιλη και συενργατης Δτα Σαρβανηυκαςμο η στερημενο απο καιρότων της αποκριάς κι όχι μόνον αειθαλής ως δρυς, κυρ’  εφωσε εκ μενους τα ρεστα. Κεφι  ασςς εας  τεχνικος  αειθαληεατανθρποος αλλ παραστασηΓιάννης Πλόσκας (ο επονομαζ Γιαντς﷽﷽﷽μαζκαςεατρικλης δφιλη και συενργατης Δτα Σαρβανηυκαςμο η στερημενο απο καιρόμενος  και Γιαν’τς  τσ’ Λένκος) έδωσε ρέστα πάλι, έγραψε που λεν στην καθομιλουμένη. Το πολυπληθές, όπως κάθε βράδυ σαν έτοιμο (ή στερημένο από καιρό) μετείχε κάθε λεπτό αυτής της λαϊκής θεατρικής πανδαισίας. Ενα που οφείλεις να αναγνωρίσειςισεςι ﷽﷽﷽﷽οφει στην καθομιλουμένρίσεςι  στον εν λόγω θίασο και σύλλογο πως είναι οι ανιδιοτελείς του γέλιου, της ψυχαγωγίας, του κεφιού. Το σκορπούν αφειδώς. Εύγε στους συντελεστές της παράστασης και ειδικά στον προϊστάμενο αυτής.

            Μια αυθόρμητη ατάκα από το χο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽πο την κλειο πανδημάι

και συενργατης Δτα Σαρβανηυκαςμο η στερημενο απο καιρέργο που είχε κύριο θέμα τον εγκλωβισμό οίύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ 200 κετελεσμενους απο τους Γερμανους και το καψιμο του χωριοκοι των συμπολιτών λόγο κόβιτ. Αναρωτιούνται οι συγγενείς για κάποιον δικό τους που «λάλησε» κάπως.

            - Το ‘παθε από την κλεισούρα στο σπίτι.

            - Σιγά μην το έπαθε από το Λέχοβο...

 

            Σημ. Κλεισούρα είναι το μαρτυρικό χωριό στα όρια Κοζάνης Καστοριάς με τους 200 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς και το ολικό κάψιμο του χωριού

             Λέχοβο γειτονικό  χωριό της Κλεισούρας πανέμορφο με τον περίφημο καπετάν  Λούκας (το τραγούδι δηλαδή:  «Ενα πουλάκι λάλησε στο Λέχοβο στη ράχη) και την ωραία ποιήτρια φίλη και συνεργάτιδα στην «Παρέμβαση» κ. Δότα Σαρβάνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας