Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Το χρέος του δήμου Σερβίων προς την ΔΕΗ. (2)

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Είναι προφανής η αγωνία του δημάρχου να ωραιοποιήσει την κατάσταση, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

1. Την 01-01-2021 το χρέος του δήμου προς την ΔΕΗ ήταν μηδενικό.

2. Το χρέος προς την ΔΕΗ ύψους 1.208.838,45 €, δημιουργήθηκε την διετία 2021 και 2022.

3. Το χρέος αυτό προς την ΔΕΗ δεν εμφανίστηκε καθόλου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2023, προκειμένου να είναι δυνατή η ισοσκέλισή του.

Για το θέμα αυτό θα αποφανθούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του δήμου (Αποκεντρωμένη, Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικό Παρατηρητήριο, Υπ. Οικονομικών).

3. Η έκτακτη επιχορήγηση του δήμου για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 311.000 € περίπου, διατέθηκε εξ ολοκλήρου για την κάλυψη άλλων δαπανών και όχι της εξόφλησης έστω μέρους προς την ΔΕΗ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

Ας έρθουμε τώρα στα νούμερα που ο δήμαρχος παραθέτει.

Εμείς τα στοιχεία που αναρτήσαμε, τα πήραμε από τον πίνακα του Ισοζυγίου των Ανταποδοτικών Τελών που μας έστειλε η υπηρεσία ( διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών), στα πλαίσια της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2023, πίνακας ο οποίος δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν κατά την διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο και περιλαμβάνεται στην απόφαση έγκρισης του προϋπολογισμού του 2023 (σελ 26, βλ. συνημμένο πίνακα 1).

 

Με βάση τον πίνακα αυτό και τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, προκύπτει με σαφήνεια:

 

Ανταποδοτικά τέλη 2022

-          Ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας …….892.716,78 €

-          Ύδρευσης και αποχέτευσης ………………611.683,67 €

………………………………………………………………………

      Σύνολο ανταποδοτικών τελών για το 2022  1.504.400,45 €

Αντίστοιχα είναι και τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και για το 2021.

Ο δήμαρχος αναφέρει ως συνολικά έσοδα από ανταποδοτικά τέλη για το 2022 το ποσό των 665.971,48 €. Είναι τεράστια η διαφορά.

Δεν γνωρίζω τον συντάκτη της απάντησης, αλλά υποθέτω ότι δεν συμπεριέλαβε στο σύνολο των εσόδων τα ανταποδοτικά τέλη από την ύδρευση και αποχέτευση, καθώς επίσης και έσοδα από άλλους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας (προηγούμενων χρόνων), παρά μόνο τα έσοδα από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας (βλ. πίνακας ανταποδοτικών).

Σημειώνεται ότι η ύδρευση και η αποχέτευση αποτελούν τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σερβίων, κυρίως λόγω αντλιοστασίων.

Δεύτερο και σημαντικό, ο δήμαρχος αναφέρει ως πληρωμές προς την ΔΕΗ, τις εκκαθαρίσεις που κάνει η ΔΕΗ κάθε μήνα από τα έσοδα ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και όχι επιπλέον πληρωμές από τα έσοδα του δήμου. Στους λογαριασμούς αυτούς, στο σκέλος των εξόδων συμπεριλαμβάνονται οι καταναλώσεις τόσο από τον ηλεκτροφωτισμό όσο και από την ύδρευση και αποχέτευση.

Ο δήμαρχος ενώ στα έξοδα υπολογίζει και  την κατανάλωση από την ύδρευση και αποχέτευση, στα έσοδα δεν υπολογίζει τα αντίστοιχα έσοδα ύδρευσης-αποχέτευσης.

Εκεί είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Για όλα μπορούμε να συμφωνήσουμε ή και να διαφωνήσουμε.

Ο δήμαρχος όμως είναι έκθετος γιατί την έκτακτη επιχορήγηση, για την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, δεν την διέθεσε για την εξόφληση έστω μέρους του χρέους προς την ΔΕΗ αλλά σε άλλες δαπάνες.

Επίσης για το γεγονός ότι όλα τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, παρόντων και προηγούμενων ετών, δεν τα χρησιμοποίησε εξ ολοκλήρου για την εξόφληση του χρέους της ΔΕΗ  αλλά σε άλλες δράσεις.

Τέλος, για την αύξηση των τελών που ο δήμαρχος αναφέρει, του απαντούμε και κάνουμε επίσης γνωστό στους πολίτες,  ότι εφ’ όσον μας επιλέξουν για την διοίκηση του δήμου, όχι μόνο δεν θα αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη αλλά θα τα μειώσουμε κατά 20%, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχουμε εκπονήσει.

Είναι προφανές. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να ανεχθεί καμία κριτική στα πεπραγμένα του.

Και κάθε φορά που του ασκείται έλεγχος, όπως είναι η υποχρέωσή μας, επισείει τον κίνδυνο ότι για όλα φταίει η αντιπολίτευση, που δεν ψηφίζει κλπ., ότι διαδίδει ψευδή στοιχεία, συκοφαντώντας την αντιπολίτευση και πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Δεν πρόκειται να του απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο.

 

Παραθέτουμε τα στοιχεία, όπως αυτά μας διαβιβάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Και είναι βέβαιο ότι οι πολίτες γνωρίζουν να κρίνουν.

Συνημμένα.

- Πίνακας ισοζυγίου ανταποδοτικών τελών 2022


 

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως τον πετσόκοψες έτσι ρε Βασίλη;! Τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα, όσο και αν ο Ελευθερίου προσπαθεί να τα μαγειρέψει.

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρετε την λέξη Αποχέτευση, από πότε η αποχέτευση θέλει ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει και να αντληθεί? Γιατί στο Δήμο Σερβίων η Γέφυρα στο Μέλλον άρχισε να στέλλει και τέλει βιολογικού καθαρισμού. Από πότε ο βιολογικός καθαρισμός που κατασκευάστηκε με χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης αρχίζει να λειτουργεί ανταποδοτικά για τους πολίτες? Και σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα μισά Σέρβια συνδέονται με τον βιολογικό και τα υπόλοιπα μισά φεύγουν ελευθέρας προς τα Κρανίδια. Η Δημοτική αρχή όμως άρχισε να στέλνει λογαριασμούς στους πάντες και να χρεώνει πολίτες και νοικοκυριά αυθαίρετα. Είσαστε συνυπεύθυνοι Κωνσταντόπουλος και Ελευθερίου, Ελευθερίου και Κωνσταντόπουλος.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές ότι ο απερχόμενος... Δήμαρχος νοιώθει το πολιτικό του αδιέξοδο και η αντίστροφη πορεία του, για την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές είναι γεγονός. Η διοίκηση του αυταρχικό, με ένα ύφος Ναπολέοντα, έδειξε την ανικανότητα του σε όλους τους τομείς. Χρησιμοποιεί το Facebook, σαν μικρό παιδί, να προβάλλει το έργο του και να αποσπά... Like!!!! Αυτή είναι η σοβαρή διοίκηση του...
Από κομμένος εντελώς από την κοινωνία, βλέπει την εικονική του πραγματικότητα, ότι όλα πάνε επιτυχώς.
Το βέβαιο είναι ότι η εκλογική του ήττα θα είναι βαριά.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τώρα είναι "" απο την θέση της αντιπολίτευσης που θα βρεθεί, θα παραμείνει στην θέση αυτή για την επόμενη 5ετια ή θα εγκαταλείψει όπως το... 2011...!!!

Ανώνυμος είπε...

Γελάω με τον πυροσβέστη,like και μπράβο στο fb.Γι'αυτόν οι απέναντι του Ελευθερίου είναι αντίπαλοι και από τους αντιπάλους στις Εθνικές εκλογές θα ζητάει ψήφους για τον υπουργό Μιχάλη.Πόση άλλη κατάντια;Πώς τον ανέχονται;Πόσο πιό χαμηλά;

Ανώνυμος είπε...

Ποσταρει για το θέμα και ο άσχετος και αδαής που όχι μόνο δεν ξέρει τη νομοθεσία αλλά πουλάει και εξυπνάδα
Και λέει για την άποψη Κωνσταντοπούλου αγνοώντας (;;;;) Ότι δεν είναι από η αλλά ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!
6 στους 27 και αναζητείται λίγη τσιπα

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Ελευθερίου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του.

Ανώνυμος είπε...

Κε Κωνσταντόπουλε,γνωστή κυρία για τα πεπραγμένα της ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος όλα τα χρόνια στα Σέρβια,έχει το θράσος να πεί στο fb ότι τους κούρασες .Αλήθεια γνωρίζει η συγκεκριμένη κυρία σε τί εκτίμηση την έχει ο κόσμος;

Ανώνυμος είπε...

Η ψευτιά σπάει συννεφο. Πάνε και γράφουν για έργα στην Ελάτη. Και εκτός των απολύτως προφανών όπως συντηρήσεις γράφουν για αρδευτικό Καμβουνίων!
Και για διαχειριστική μελέτη τους δάσους της Ελάτης και έγκριση της!!!! Που απορρίφθηκε και από τους κατοίκους και από το δημοτικό συμβουλιο!!!!!
Ρε τι ψεύτες είναι ετουτοι!
Και δυστυχώς τα χαφτουν όσοι δεν ξέρουν!

Ανώνυμος είπε...

Αφού συμφώνησες Βασίλη με την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής και των υπηρεσιών στα ισοζύγια των ανταποδοτικών υπηρεσιών στην απόφαση 14/2023 του δημοτικού συμβουλίου περί ψήφισης του προϋπολογισμού 2023 τι θες και ξύνεσαι τώρα; Στο κάτω - κάτω η δική σου πρόταση πέρασε ως προϋπολογισμός. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;...

Ανώνυμος είπε...

Το έχει ψωμοτυρι το δεκαρι ο πιτσαδορε και φυσικά ο Πινόκιο -ρεχαγκελ που μένει η Σπυρίδου και ο Κωνσταντοπουλος. Και εμάς τους ετεροδοτες τα ίδια λένε. Για αυτό από τους ετεροδημοτες το παρεάκι των 7 που ξαναχρεωσαν τον δήμο, που ήθελαν να καταστρέψουν τα καμβουνια με την χωματερή αμιάντου, που ήθελαν να χαρίσουν την βουνασα και το τουρκικό σχολείο, θα φάει μαυρο

Ανώνυμος είπε...

Προς 1:42. Η δεν μπορείς να κατανοήσεις όσα γράφει η είσαι απλά ψεύτης.
Δημιουργήσατε ΝΕΟ ΧΡΕΟΣ πάνω από ένα εκατομμύριο το οποίο και αποκρύπτεται.
Επίσης δεν αποδώσετε την ΔΕΗ χρήματα που εισπραξατε από τους φόρους μας και απευθείας από την τσέπη μας ακριβώς για αυτό τον λόγο
Αυτά γράφει ο Κωνσταντόπουλος
Δεν είναι οι κατσαπλιαδες και εξυπνακηδες "δεκαρια"
Και άλλωστε αυτά που γράφει είναι τωρα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!
Δεν μας λες όμως γιατί ο Ελευθερίου αλλά λέει τώρα και άλλα έλεγε το 2020 πάλι για την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μαλώσει με τον Κακαφικα και ο οποίος σας παράτησε;
Το ψέμα έχει κοντά ποδαρια πάρτε το χαμπαρι

Ανώνυμος είπε...

Προς 1:42
Πρώτον ο Κωνσταντόπουλος δεν ψήφισε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ψήφισε λευκό).
Δεύτερον λέει ότι τα στοιχεία που παραθέτει τα πήρε από τον πίνακα του Ισοζυγίου Ανταποδοτικών Τελών, που δεν υπήρχε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και υπάρχει στην απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δημοσιευμένη μάλιστα στην Διαύγεια.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
Ο δήμαρχος όμως, δεν μας είπε από πήρε τα στοιχεία που δημοσίευσε και γιατί κρύβει τα έσοδα από τα ανταποδοτικά ύδρευσης και αποχέτευσης, συνολικά για τα δύο χρόνια 2021 και 2022, 1.200.000 €.

Ανώνυμος είπε...

Κάνει μια ανάρτηση στο φεισμπουκ ο Κωνσταντόπουλος . Διαφωνείς μαζί του, σχολιάζεις, σου απαντάει. Γίνεται ένας διάλογος
Κάνει ανάρτηση ο Ελευθερίου και ο Μπουκουβάλας. Διαφωνείς και σχολιάζεις. Σε προσβάλλουν όταν δεν σε βρίζουν και μετά σε μπλοκάρουν!
Αυτό είναι το επίπεδο τους πολιτικά, δημοκρατικά και φυσικά όταν κάποιος δεν έχει επιχείρημα να υπερασπιστεί την άποψη του απλά σε προσβάλλει και σε μπλοκάρει
Η κατρακύλα της περιοχής μας πρέπει να σταματήσει. Εμείς με την ψήφο μας φταίμε και θα το διορθώσουμε αμεσα
Το ψέμα που λέει ο 1:42 είναι η γνωστή τακτική. Ο Κωνσταντόπουλος ψήφισε λευκό και η Χριστοδούλου ούτε καν ασχοληθηκε

Ανώνυμος είπε...

Από το σημαδευτηκε κάτι θητεία δημάρχου:
Θητεία Κωνσταντοπούλου. Επιτυχημένη διαχείριση συνένωσης και μνημονίων σε 3,5 χρόνια θητείας, ανάπλαση ( είχε ξεκινήσει επί κοκολιου
Θητεία Κοσματοπουλου-. Πέντε χρόνια αδιαφορία, πολιτιστικό κέντρο (είχε ξεκινήσει επί Κωνσταντοπούλου)
Θητεία Κοκολιου:καθάρισμα ιδιωτικών οικοπέδων τσάμπα, προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου, προσπαθεια ιδιωτικοποίησης του δάσους της Ελάτης, τεράστια φωτοβολταϊκά στην μεσιανη ανακοινώσεις κατά των προσβολών από συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς, διαπόμπευση και διάλυση υπηρεσιών σε υπαλλήλους οι οποίοι έβγαλαν ανακοίνωση για αυτό, χλευασμός από παντού με την φράση που είπε ότι ο Μουσουρουλης είναι σαν τον Ρεχάγκελ, μηδενική συγκοινωνία στα χωριά, νέο χρέος προς ΔΕΗ, καταστροφή δημαρχειου

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ρεκόρ ελάχιστων ψήφων υπέρ προέδρου ΔΣ με 6 στους 27, ανεξαρτητοποίηση των δύο κυριών αντιδημάρχων τεχνικών και οικονομικων

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

η απόφαση του προυπολογισμού και όλη η αλήθεια. δεν την αμφισβήτησε ούτε ο ελευθερίου!
για την δεη σελίδες 31-33. από σελίδα 28 όλη η ανάλυση για τα χρέη του δήμου και τις "εξυπνάδες" του κίτσου ότι ο δήμος ξεχρέωσε και γίνονται έργα
https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%97%CE%98%CE%A546%CE%9C%CE%93%CE%975-%CE%96%CE%9C2?inline=true

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος δεν αμφισβητεί αυτά που λέει ο Κωνσταντόπουλος. Είναι έκθετος λοιπόν γιατί το 2020 η ΔΕΗ ήταν ο.λογος ανεξαρτητοποίησης του Κακαφικα ενώ ένας υπάλληλος τιμωρήθηκε. Άρα ειτε θα κάνει τώρα το ίδιο αδειάζοντας τον Χολέβα και τον υπάλληλο είτε παραδεχεται ότι το 2020 ότι έλεγε ήταν ψεμματα και κακώς μάλωσε με τον Κακαφικα και τιμώρησε τον υπαλληλο

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο δήμαρχος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως και αδιόρθωτος.

ΣΎΝΤΑΞΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
∆ΑΣΩΝ ΜΕΤΑΞΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑ∆ΕΡΟΥ
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9C%CE%A1%CE%A546%CE%9C%CE%93%CE%975-%CE%92%CE%920?inline=true

Θα μπορούσε να κάνει διαγωνισμό και το αποτέλεσμα της Μελέτης από τον μελετητή που επιλέχθηκε η μελέτη του από τα χωριά αφολυ είχε τεθεί σε διαβούλευση σε πρώτη φάση να πάει μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πάει πάλι για ανάθεση -αποφασίζω και διατάσσω- όπως με την διαχειριστική μελέτη της βουνάσας που σύσσωμο το χωριό και το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε. Ακόμα και ο πρόεδρος της Ελάτης ο Τσιτσόπουλος.Και όταν ξανααπορριφθεί θα φταίνε οι κάτοικοι μετά.

Ανώνυμος είπε...

Προς 11:12
Δες μια συνεδρίαση του συμβουλίου. Υπάρχουν δύο YouTube
Σε όλες θα δεις τον Ελευθερίου να αδχειται με το κινητό του όταν μιλάνε ο Κωνσταντόπουλος η η Σπυρίδου η η χριστοδουλου
Σχεδόν πάντα αυτοί λένε αλήθεια και σοβαρά πράγματα
Ο άλλος ο Πινόκιο απαξιωνει και να τους ακουσει

Το Προφίλ μας