Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Συνπολιούχος στο Πλατανόρευμα ο Άγιος Αθανάσιος!!

Συνπολιούχος στο Πλατανόρευμα ο Άγιος Αθανάσιος!! Πολιούχος στο Μοσχοχωρι!! Τιμάται το ίδιο με τν Αγία Παρασκευή από τους κατοίκους του χωριού, ανήμερα τις εορτής του πανηγυρική θεία λειτουργία, λιτάνευση τις ιεράς εικόνας του, κουρμπανι και χορό!! Τρεις εκκλησιές στο Πλατανόρευμα είναι αφιερωμένες στο όνομα του δυο μικρότερες (ξωκκλήσια) και μια μεγαλύτερη, τον κεντρικό ναό του πολιούχου στο Μοσχοχωρι!! Καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από τν πυρποληση του Μοσχοχωρι από τους Γερμανούς τον Δεκέμβριο του 1943!! Η Ανέγερση του εκ βάθρων ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου του 2002 και η πρώτη θεία λειτουργία στον ανακαινισμένο ιερό ναό έγινε στις 20 Μαΐου του 2004 ημέρα τις Αναλήψεως (έμεινε και κάθε χρόνο τιν ημέρα τις αναλήψεως γίνεται εκεί η θεία λειτουργία, λόγο τν δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανήμερα τις εορτής του καο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία). 
Κάηκε η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, οι παππούδες μου έλεγαν πως - ο Άγιος Αθανάσιος άφησε το σπίτι του να καεί γιατί εκείνη τν ώρα δεν ήταν εκεί αλλά  ήταν στον πόλεμο μαζί μας, μας βοηθούσε, η Αγία Παρασκευή δεν κάηκε γιατί, σαν γυναίκα που είναι, ήταν στο σπίτι τις εκείνη τν ώρα και δν το άφησε να καεί!!Κάθε φορά που θυμάμαι αυτά τα λογια μόνο συγκίνηση μου προκαλούν!! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και σε όλους τους Πλατανορευματιοτες ο Άγιος Αθανάσιος να μας προστατεύει και να μας βοηθάει!! Φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Μεγα στο Μοσχοχωρι κάτω από την εκκλησία της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής!!

Φωτογραφίες από τ προφίλ του Γιώργου Δανηλοπουλου!! Η ιστορία μας τα ήθη και τα έθιμα μας είναι η ρίζες μας!! #platanoreuma




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας