Αυτός ο τρόπος κατανομής προβλεπόταν στην Υ9/οικ.70521(ΦΕΚ.2243/τ.Β/18-8-2014) Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κ.Μαυρουδή Βορίδη που κατένειμε τη δαπάνη ανά Νομό και ανά Ιδιώτη πάροχο, η οποία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Από το 2013 που εφαρμόζονται τα μέτρα περιστολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ μέσω υποχρεωτικής έκπτωσης (Rebate) και επιστροφής ποσών (Clawback), οι εργαστηριακοί ιατροί και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν ετησίως δεκάδες χιλιάδες ευρώ, λόγω των υπερβάσεων που παρατηρούνται στο σχετικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Συνέπεια αυτού είναι οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί να οφείλουν μεγάλα ποσά στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις τους .
Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των περισσότερων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, αν εφαρμοζόταν η κατανομή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανά Περιφερειακή Ενότητα ή ανά Περιφέρεια, οι επιχειρήσεις και τα ιατρεία δεν θα έπρεπε να επιβαρύνονται με Clawback, αφού δεν παρουσιάζονται υπερβάσεις. Οι τεράστιες υπερβάσεις εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την μετατόπιση πόρων από την Περιφέρεια για τη χρηματοδότησή τους. Η οριζόντια εφαρμογή του Clawback, έχει σαν αποτέλεσμα μια απώλεια της τάξεως των 4,5 εκ € τουλάχιστον κατ’ έτος τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην περιοχή μας.
Ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο αίτημα των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών και των τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας και δεσμεύτηκε να αναλάβει, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να προωθηθεί το αίτημα απευθείας στον Υπουργό Υγείας και αφετέρου να συμβάλει στη διαμόρφωση των αναγκαίων διαπεριφερειακών συνεργασιών, ώστε να εκλείψει η εν λόγω στρέβλωση, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας πλην ίσως των μεγάλων αστικών κέντρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου