Με παρατεταμένα πτωτική τάση στην τιμή παραγωγού και δυσκολίες στη διάθεση του προϊόντος συνεχίζεται η σεζόν στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Όσο οι ποσότητες αυξάνονται, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση καθώς, σύμφωνα με παραγωγούς, ακόμα και καλής ποιότητας προϊόν δυσκολεύεται να βρει διέξοδο στην αγορά.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την περίοδο τα πρώτης ποιότητας ροδάκινα να πωλούνται από 45 έως 50 λεπτά/κιλό. Ταυτόχρονα, όμως, τα χαμηλότερης ποιότητας ροδάκινα μόλις και μετά βίας πιάνουν από 30 έως 35 λεπτά/κιλό. Στο μέτωπο των εξαγωγών, φαίνεται ότι η αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρουσιάστηκε, με το κενό που άφησαν οι Ισπανοί, εξελίσσεται σε ευσεβή πόθο.

Αλάτι στην πληγή ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για απογοητευτική χρονιά έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης: «Δυστυχώς η χρονιά εξελίσσεται άσχημα. Ο πόλεμος έχει παίξει ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο, καθώς χάσαμε την ουκρανική αγορά, όπου έφευγε μια σημαντική ποσότητα ροδάκινων. Υπάρχει μια κατρακύλα στην τιμή παραγωγού στα μεσοπρώιμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες. Τα καλά κομμάτια φεύγουν από 45 έως 55 λεπτά/κιλό αλλά υπάρχουν μεγάλες ποσότητες προϊόντος σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αν προσθέσουμε την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης, μιλάμε για μια χρονιά που πάει κυριολεκτικά χάλια». Ο ίδιος ανέφερε ότι, μετά το ρωσικό εμπάργκο, το επιτραπέζιο ροδάκινο δέχθηκε τη χαριστική βολή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που αναγκάζει πολλούς παραγωγούς να εξετάσουν άλλες λύσεις, με προϊόντα όπως το αμύγδαλο και τα ακτινίδια.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στην «ΥΧ» και ο παραγωγός Δημήτρης Παπαπέτρου, από τον συνεταιρισμό Γαλατάδων στην Πέλλα: «Εμείς περιμένουμε την εκκαθάριση, άγνωστο πότε θα γίνει αυτό. Ίσως Σεπτέμβριο, ίσως αργότερα. Είμαστε απογοητευμένοι. Το κλίμα είναι βαρύ, έπεσε και μια βροχή εδώ πριν από μία εβδομάδα και τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Φέτος είναι η χαρά του εμπόρου και η λύπη του αγρότη. Τα χνουδωτά δεν τα θέλουν καθόλου εδώ και δέκα ημέρες. Επομένως η τιμή πέφτει συνέχεια. Υπάρχουν πολλά ροδάκινα πάνω στα δέντρα που μένουν αμάζευτα ή έχουν πέσει κάτω στο χώμα. Προσωπικά τα μαζεύω για ψυχολογικούς λόγους, γιατί δεν θέλω να τα βλέπω αμάζευτα».

Χαμένη ευκαιρία με τη μειωμένη ισπανική παραγωγή

Για την αποτυχία της χώρας μας να εκμεταλλευτεί το κενό που άφησαν οι Ισπανοί στις αγορές μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Νίκος Κουτλιάμπας: «Είχαμε πει στο ξεκίνημα της σεζόν ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, συνεννόηση και όχι καιροσκοπικές πρακτικές που θα υπονόμευαν τις ελληνικές εξαγωγές. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, καθώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πουλήθηκε σε ανθρώπους που λειτουργούν ως μεσάζοντες των Ισπανών και των Ιταλών».

Αναφορικά με την εξέλιξη της εμπορίας του προϊόντος, ο ίδιος μας είπε ότι η υποκατανάλωση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τροχοπέδη για τις ελληνικές εξαγωγές: «Η μείωση της ζήτησης οφείλεται στην υποκατανάλωση που έχει χτυπήσει όλες τις περιοχές, τα Βαλκάνια, την Κεντρική, ακόμα και τη Δυτική Ευρώπη, όπου έχουμε πρόσβαση ως συνεταιρισμός. Δυστυχώς, τα σούπερ μάρκετ, που διακινούν το 90% των ποσοτήτων, βάζουν ό,τι τιμές θέλουν και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αγοράσουν ροδάκινα».

Όπως πρόσθεσε ο συνεταιριστής, η χρονιά έχει δρόμο ακόμα, καθώς για τον συνεταιρισμό θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο οι σταθερές που έχουν δημιουργηθεί είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Τη δική του θέση κατέθεσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και σύμβουλος της Venus Growers, Χρήστος Γιαννακάκης: «Από τη στιγμή που δεν είμαστε στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Ισπανοί, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μειωμένη παραγωγή τους. Βεβαίως, να πούμε εδώ ότι φέτος υπάρχει μειωμένη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές η οποία, σε συνδυασμό με το ότι οι Ισπανοί διαθέτουν κάποιες ποσότητες, έστω και μειωμένες, δεν βοηθάει επίσης τους εξαγωγείς των άλλων χωρών. Η Ελλάδα συνεχίζει να εξάγει σε αγορές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λευκορωσία. Στην Πολωνία, βάσει περσινών στοιχείων, οι ελληνικές εξαγωγές καταλαμβάνουν μόλις το 11%. Σε πιο ποιοτικές δε αγορές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουμε 3% και κάτω του 1% αντίστοιχα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα απορρόφησης των ελληνικών ροδάκινων, τα οποία ωστόσο θα διατεθούν σε μειωμένες τιμές σε σχέση με τις προσδοκίες.

Οι κρατήσεις ψαλιδίζουν την τιμή στο συμπύρηνο

Κάθε άλλο παρά θετικά εξελίσσεται η χρονιά και στο συμπύρηνο. Η «ΥΧ» ανέδειξε το θέμα στο προηγούμενο φύλλο της με εκτενές ρεπορτάζ. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα παραγωγός από την Πέλλα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «Από τις 8 Αυγούστου και μέχρι τις 24 του μηνός, τα εργοστάσια έχουν ανακοινώσει ότι θα παίρνουμε τιμή 34 λεπτά/κιλό μείον 4 λεπτά κρατήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1 λεπτό σε σχέση με πέρσι. Το προηγούμενο διάστημα ο παραγωγός πληρωνόταν για τα πρώιμα στα 31 λεπτά, μείον τις κρατήσεις. Ο κόσμος θεωρούσε ότι τα 34 λεπτά θα ήταν τα καθαρά έσοδα». Όπως είπε ο ίδιος, δεν υπάρχει σταθερή ροή στην απορρόφηση του προϊόντος.

πηγή:ypaithros.gr

prlogos.gr