Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Έπρεπε να γίνουν κυβέρνηση για να αντιληφθούν από τι γλύτωσε η χώρα στις 18 Μαΐου 2010, χωρίς φυσικά να το ομολογήσουν ποτέ

Του Γιώργου Πετρουλάκη*

Βλέπω την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το τέλος της εποπτείας. Μιλάει για ιστορική μέρα. Βγάζουν και spot όπου η ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα ξεκινάει το 2010 – βολική η έλλειψη αναφοράς στο τι έκανε η ΝΔ μέχρι το 2009 (ελάχιστοι εκεί μέσα το παραδέχονται άλλωστε ακόμα και σήμερα).

Κάπως έτσι πανηγύριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2018, για την έξοδο από τα Μνημόνια. Και εκείνοι μιλούσαν, τότε, για ιστορική μέρα.

Σκέφτομαι μόνο πόσο χρήμα και χρόνο θα είχε γλυτώσει η Ελλάδα, αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει εξαρχής την εθνική προσπάθεια αντί να πετροβολούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας ακόμα και τον πατριωτισμό μας.

Αν ποτέ γράψω βιβλίο για αυτά που έζησα στην κυβέρνηση την περίοδο 2009-2011, ο πρώτος τόμος θα έχει σίγουρα τίτλο

«18 Μαΐου 2010 – μια Ιστορική Μέρα».

Τίποτα το συγκλονιστικό δεν έγινε εκείνη την ημέρα. Κι αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό. Τα παιδιά πήγαν κανονικά σχολείο εκείνο το πρωί, όπως και τα υπόλοιπα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα νοσοκομεία και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Με τα προβλήματά τους, αλλά να λειτουργούν. Οι συντάξεις και οι μισθοί συνέχισαν να καταβάλλονται τότε και τους επόμενους μήνες, έστω και με σημαντικές μειώσεις. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, διατηρώντας το πιο βασικό της πλεονέκτημα απέναντι σε όσους μας επιβουλεύονται.

Κι όλα αυτά επειδή, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, στις 18 Μαΐου 2010 στις 15:30 περίπου το μεσημέρι, η Ελλάδα βρήκε τα χρήματα για να αποπληρώσει ένα ομόλογο 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έληγε στις 19 Μαΐου. Κι αυτό επειδή ένας Πρωθυπουργός και μια χούφτα άνθρωποι στην Ελλάδα έπεισαν – μέσα σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε δυο μήνες – την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υφήλιο να στηθεί εκ του μηδενός μηχανισμός οικονομικής στήριξης που δεν υπήρχε για μια χώρα σε τόσο δύσκολη οικονομική θέση, όσο η Ελλάδα της περιόδου 2007-2009.

Μέχρι και ελάχιστες μέρες πριν δεν ξέραμε αν θα προλαβαίναμε να πάρουμε τα χρήματα του μηχανισμού στην ώρα τους για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα.

Μέχρι και λίγες ώρες πριν υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά, κάτι να μην λειτουργήσει, χωρίς να υπάρχει χρόνος επιδιόρθωσης. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα, 18 Μαΐου, τα αλλεπάλληλα τηλέφωνα από Μαξίμου και υπουργούς «Γιώργο, τι μαθαίνεις από τα διεθνή media, μπήκαν τα χρήματα; Αν διαβάσεις κάτι ειδοποίησε αμέσως, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί…»

Μακάρι να υπήρχε χρόνος για εκλογές, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε ούτε δευτερόλεπτο διαθέσιμο – η χώρα κρατήθηκε από το χείλος της αβύσσου της βίαιης χρεοκοπίας στο παρά ένα. Μακάρι όλα τα πολιτικά κόμματα να είχαν καταλάβει τι διακυβεύεται – η αλήθεια είναι ότι αρνήθηκαν την ευθύνη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έπρεπε να γίνουν κυβέρνηση για να αντιληφθούν από τι γλύτωσε η χώρα εκείνη την 18η Μαΐου 2010, χωρίς φυσικά να το ομολογήσουν ποτέ.

Οι θυσίες των Ελλήνων και Ελληνίδων μαζί με την βούληση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και κάθε βουλευτή που αρνήθηκε να δει την χώρα να καταρρέει, έδωσαν τότε στην Ελλάδα ανάσα ζωής και τη δυνατότητα σήμερα να ζούμε, να λειτουργούμε, να τσακωνόμαστε, να αγανακτούμε, να πανηγυρίζουμε «εξόδους» και να ονειρευόμαστε σε μια χώρα που ανήκει ακόμα στον αναπτυγμένο κόσμο.

*Ο Γιώργος Πετρουλάκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας

thecaller.gr 

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Και γω σκεφτομαι ποσο χρονο και χρημα θα ειχε γλυτωσει η Ελλαδα αν ο φωστηρας ΓΑΠ δεν βιαζοταν να γινει πρωθυπουργος και στηριζε τον Καραμανλη οταν το προηγουμενο διαστημα, στις αρχες του 2009, του ελεγε οτι βυθιζομαστε οικονομικα και επρεπε να κανουμε κατι για να ορθοποδησουμε.Αντιθετα εκεινος ελεγε ''λεφτα υπαρχουν''......

Ανώνυμος είπε...

10:24 Ο Καραμανλής μέχρι την τελευταία στιγμή ελεγε οτι η "οικονομία ειναι θωρακιζμένη" και οτι το ελλειμα εναι 4 με 5% αν θυμάσαι! Στο DEBATE πριν τις εκλογες τον ρώτησε ο Παπανδρέου αν τα στοιχεία που έδινε η Ελληνική Κυβέρνηση ειναι αληθηνά ο Καραμανλής απάντηση, ψευδόμενος όπως αποδείχθηκε, ΝΑΙ.
ΝΒ όλη η φραση για το "λευτά υπάρχου είναι η εξής: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».
10:24 το ξέρεις αλλά εθελοτυφλής.
Τουλάχιστον ο Καραμανλής, συνεσθανόμενος προφανώς τις ευθύνες του, δεν μιλά!
ΝΒ2 Μόνο ενας ανόητος πλέον δεν καταλαβαίνει οτι χωρίς τον Παπανδρέου και την Κυβερνησή του το 2010 σήμερα ... χαρούπια θα τρώγαμε όλοι μας!

Ποιός Διαφωνεί; είπε...

«Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΓΑΠ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Ο ΜΕΓΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ; ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ;
ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;
ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ "ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ" ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ,ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Α ΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Ο ΤΥΠΟΣΠΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΑ ΒΡΟΧΙΜΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν ρωτούσε εσένα θα επέλεγες την απόλυτη καταστροφή; διάβασε λίγο το άρθρο!
Ξέρεις ο Νασρεντίν Χότζα επέστρεψε σπίτι του μια μέρα νορήτερα και έπιασε την γυναίκα του να τον απατά, για να την τιμωρήσει εκοψε τ' @ρχίδι@ του

Ανώνυμος είπε...

νικοσ γραμματεασ επικοινωνιασ
αντικειμενικοτατοςκαικυριως πολυ βεβαιος για την απολυτη καταστροφη!
φανταζομαι να ειχαν και στην ισλανδια κατι τετοιους!!!!

Ανώνυμος είπε...

11.47 διαφωνω. θεωρητικολογιες. ο ΓΠ δεν ειναι θεωρητικος πρωθυπουργος ηταν. τι εκανε αποολα αυτα; ΤΙΠΟΤΑ
υπουργο οικονομικων ειχε τον παπακωνσταντινου που ηταν μια ζωη του κομματικου σωληνα
ετσι για να ξερουμε τι λεμε για κομματισμο

Ανώνυμος είπε...

Διάυγεια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφιση, Οικονομικός Εισαγγελέας, Ανοιχτή διακυβέρνηση κάτι που συνεχίζει ο Πιερακάκης σήμερα κτλ Λίγα μόνο απο το έργο 2 ετών σε πολύ πάρα πολύ δυσκολες συνθήκες!
Αν δεν ήταν ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου το 2010, ενας παραπάνω σχολιαστής λέει οτι θα τρώγαμε χαρούπια σήμερα, εγώ σας λέω οτι θα τρώγαμε σκατά!

Ανώνυμος είπε...

ΆΠΟΨΗ ΣΟΥ. ΕΓΏΛΈΩ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌ 12% ΚΑΙ ΧΡΈΟς ΔΙΠΛΆΣΙΟ ΑΠΌ ΤΟ 2010
ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΟΛΥ ΥΔΚΟΛΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΗΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 2019 ΧΑΛΙΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ. Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ "ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ " ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Το Προφίλ μας