της Ιωάννας Παπαδημητρίου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ο Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας είναι μια εναλλακτική για την ταφή του αμιάντου αν τελικά αποκλειστεί για περιβαλλοντικού λόγους το Ζιδάνι και τα πρώην μεταλλεία .Βρίσκεται µέσα στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων Πτολεµαΐδας, και έχει έκταση περίπου 260 στρέµµατα, μόλις 1000 μόλις μέτρα από την απόθεση των αστικών απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. χωρίς επικοινωνία
με τους υπόλοιπους χώρους και χωρίς καμία περίπτωση διαφυγής ρύπων. Γύρω υπάρχουν ορυχεία και καμιά κατοικήσιμη έκταση. Διαθέτει ήδη πέντε κυψέλες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα προηγούμενα χρόνια απόβλητα αµιαντοτσιµέντου της ΔΕΗ, και στη συνέχεια σφραγίστηκαν και αποκαταστάθηκαν. Ο χώρος αυτός ανήκει στη ΔΙΑΔΥΜΑ και έχει αδειοδοτηθεί για προσωρινή ταφή αμιάντου αποκλειστικά της ΔΕΗ. Πάραυτα η διαδημοτική επιχείρηση δεν εναπόθεσε ποτέ μέρος από τους 15.000 τόνους αμιάντου της ΔΕΗ, ως όφειλε, γιατί πολύ απλά η πρώην περιφερειακή αρχή και ο δήμος Εορδαίας αντιδρούσαν. Συγκεκριμένα ο χώρος αδειοδοτήθηκε για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς του Νομού Κοζάνης, προοριζόμενος κυρίως για τα προϊόντα αμιάντου που προέκυψαν από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή αυτή και αποτελούν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.Στην χώρα επιβλήθηκε χρηματική ποινή στη χώρα καθώς δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και δεν είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων. Τον Αύγουστο του 2020 τέθηκε σε διαβούλευση στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των επικίνδυνων αποβλήτων. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ειδική ανάγκη υπάρχει στη χώρα για την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων αμιάντου. Η διαχείριση των αμιαντούχων αποβλήτων εξακολουθεί να γίνεται με εξαγωγή τους εκτός Ελλάδος. Για τη Διαμόρφωση δικτύου διάθεσης αμιαντούχων αποβλήτων εξετάζεται η δυνατότητας αξιοποίησης υφιστάμενων ΧΥΤΕΑ ή/και δημιουργίας νέων ΧΥΤΕΑ, με διερεύνηση -μεταξύ άλλων- περαιτέρω αξιοποίησης και του ΧΥΤΕΑ αμιαντούχων αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή της ΜΑΒΕ (Ζιδάνι) μέχρι το 2025 με το ΥΠΕΝ να έχει την τελική ευθύνη απόφασης ύστερα από εισήγηση των σχετικών Φορέων.
Φυσικά ο περιφερειακό σχεδιασμός προβλέπει τα ΜΑΒΕ ,αλλά αυτό αλλάζει διότι ο ΠΕΣΔΑ ήταν ως το2021 και τώρα αναθεωρείται. Η μείωση των διασυνοριακών μεταφορών αποβλήτων αμιάντου και η κατά προτεραιότητα διάθεσή τους εντός της χώρας είναι το ζητούμενο και όχι ο χώρος που θα επιλεγεί. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μπορεί λοιπόν να δει και αυτή την εναλλακτική για την αποθήκευση αμιάντου από όλη την χώρα και να ξεκινήσει τις συζητήσεις. Η πρακτική της ολοκληρωτικής αντίδρασης για να μην δημιουργηθεί πουθενά χώρος απλά μας πάει άλλα πενήντα χρόνια πίσω.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
7 σχόλια:
Χαζοι ειναι να αφησουν τοσο χρημα και δουλειες να τους φυγουν!!! Πως φαινεται οτι πισω απο την ολη αντιδραση κρυβονται αλλοι!!! Γελανε και οι πετρες!!!
ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΧΥΤΑΜ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΙΑΝΤΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΚΟ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΦΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΠΑΝΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ
ΜΑΚΡΙΆ Ο ΑΜΥΑΝΤΟΣ. ΜΙΑ ΖΩΉ ΥΠΟΦΈΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΎΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΊΩΝ. ΛΈΜΕ ΞΕΚΆΘΑΡΑ ΟΧΙ.
Η περιοχή των Μεταλλείων αμιάντου καλύπτεται από ρωγματωμένα υπερβασικα πετρώματα τα οποία είναι ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν ΧΥΤΑ αμιαντούχων υλικών. Οι λόγοι της ακαταλληλότητας είναι 1) Τα πετρώματα αυτά έρχονται σε επαφή με τα ανθρακικά πετρώματα που φιλοξενούν τα καρστικά νερά από τα οποία υδρεύονται τόσο η Κοζάνη όσο και τα Σερβια αλλά και άλλοι οικισμοί. 2) Λόγω της ισχυρής ρωγματωσης το ξέπλυμα των τοξικών υλικών, που θα προκύψει τόσο από τη υδρόλυση των συνδετών που απαντά στα προϊόντα αμιάντου, όσο και από άλλα συνοδα επιβλαβή υλικα , θα μεταφερθεί στον υδροφόρο της περιοχής. 3) Τα τριαδικοιουρασικα μάρμαρα(φιλοξενουν τα νερά) , που υπόκεινται των πετρωμάτων του αμιάντου όπου προτείνεται ο ΧΥΤΑ σε όλη την περιοχή συνδέονται μεταξύ τους. Για τους λόγους αυτούς είναι αδυνατον κατά την γνώμη μου να δημιουργηθεί χώρος απόθεσης υλικών αμιάντου. Κατάλληλος χώρος είναι τα ιζηματογενή αδιαπέρατα πετρώματα των ορυχείων της ΔΕΗ όπου έγινε η εξόρυξη του λιγνίτη. Κύριοι δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη με τέτοιες απερίσκεπττες επιβλαβείς ενέργειες οι οποίες θα μας βλάψουν μελλοντικά.
Τωρα τουλάχιστον ξέρουμε οτι αν δεν γίνει στο ζιδανι θα γινει στα ορυχεία της δεη δηλαδή κοζανη εχουμε στη μια ακρη του νομου ας βάλουμε κ στην αλλη σιγα μωρε
Είσαι οονος έξυπνος στην οικογένεια; Το νότιο πεδιο είναι ακατοίκητο χωρίς καλλιέργειες και ποτάμι. Μείνε στα τυρια
"Ωραιος"
Δημοσίευση σχολίου