Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Αιτήματα αξιολόγησης για δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην λίμνη Πολυφύτου

του Δημήτρη Πεκόπουλου
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικό κομμάτι για το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας. Ωστόσο, “Μέτρον Άριστον”!!! Στην εικόνα απόσπασμα του γεωπληροφοριακού χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αιτήματα αξιολόγησης για δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην λίμνη Πολυφύτου. Φωτοβολταϊκά λοιπόν στην λίμνη, συνολικής ισχύος πάνω από 500 MW!!! Giga φωτοβολταϊκά. Και όταν μπαίνει το πρόθεμα Giga, τότε ας προβληματιστούμε πόσο οικολογικές μπορεί να είναι οι ΑΠΕ!!! Ας μην επαναληφθεί το λάθος των Giga ορυχείων!!!
Κάποια από τα πλωτά φβ, τα μικρά, είναι και της ΔΕΗ. Είναι από τα αιτήματα του Δεκεμβρίου 2020, των οποίων το σύνολο, προστιθέμενο στην ήδη αδειοδοτημένη ισχύ, υπερκαλύπτει δύο τουλάχιστον φορές τις ανάγκες της χώρας!!! Μάλλον το χωροταξικό των ΑΠΕ θα έπρεπε να γίνει περισσότερο αυστηρό, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Όφειλε να έχει ήδη η χώρα μας από χρόνια χωροταξικούς κανόνες και κτηματολόγιο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Για να εξασφαλίζεται η αρμονία και προστασία του περιβάλλοντος και να μην υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και τοπικών κοινωνιών. Για να μην μεταφέρονται οι συγκρούσεις σε δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια…. Για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ!!! Η έννοια της “φέρουσας ικανότητας” πάει περίπατο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει “σύγκρουση” συμφερόντων μεταξύ των αιτούντων τα φβ εταιρειών, των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης, αλλά και των Δήμων και της Περιφέρειας, που σχεδιάζουν την ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής. Αν θέλετε να κάνω μία πρόβλεψη, είναι πιθανό να προχωρήσει το αίτημα της ΔΕΗ (λόγω ….ΔΕΗ) για τα τρία μικρά πλωτά φβ πάρκα, ωστόσο εκτιμώ ότι το τεράστιο φβ που καταλαμβάνει δύο τεράστιους τομείς της λίμνης, Κρανίδια – γέφυρα και ρέμα Γρατσάνης – Βελβεντό δεν θα προχωρήσει, καθότι αφενός δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης αυτής της ισχύος, αφετέρου λόγω των συγκρούσεων συμφερόντων που προανέφερα… ΕΙΔΟΜΕΝ…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη για τα φωτοβολταϊκά στην λίμνη των Σερβίων τι έχεις να πεις? Πολύ καλή η ιδέα σου μιας και τα νερά της λίμνης θα μολυνθούνε από τον ΧΥΤΑ Αμιάντου και ούτε τα ψάρια θα τρώγονται αλλά ούτε και αθλητικές ασκήσεις και δεξιότητες θα μπορούν γίνονται κατά τους θερινούς μήνες, ας βάλουμε πανελάκια επιδοτούμενα από την Ε.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Μεταλιγνιτική εποχή στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, πολλά κατά, μηδαμινά θετικά. Ολοι μιλάνε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την ανάπτυξη που θα φέρει στην περιοχή. Θα ήθελα να μας πει κάποιος υπεύθυνα, πώς θα είναι αυτήν η ανάπτυξη, και ποιοι θα επωφεληθούν.
Βλέποντας τους τελευταίους μήνες το πώς εξελίσσεται η όλη αυτήν κατάσταση στον δήμο μας, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι οι μόνοι που θα έχουν όφελος είναι αυτοί οι οποίοι είναι οικονομικά ευκατάστατοι. Έχουν αγοράσει χωράφια και έχουν κάνει τις αιτήσεις τους για έκδοση αδειών για φωτοβολταικά πάρκα. Φωτοβολταικά πάρκα τα οποία θα δημιουργηθούν απο εταιρίες οι οποίες εδρεύουν εκτός νομού και απασχολούν επίσης άτομα εκτός νομού. Αρά το αποτέλεσμα είναι, καμία θέση εργασίας ούτε για μερικές ημέρες για τους αμέτρητους ανέργους της περιοχής. Απεναντίας με την βίαιη απολιγνητοποίηση που πραγματοποιείται χάνουν την δουλεία τους πολλές δεκάδες οικογένειες της περιοχής. Ατομα τα οποία, τα τουλάχιστον τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί η δουλειά τους, της τάξης 50-60%. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση να έχουν προτεραιότητα με ευνοικότερους όρους στον να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας? Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι που λέει και μια παροιμία λοιπόν. Οσο για τα πλωτά φωτοβολταικά είναι μια τεράστια επένδυση που θα κάνει η ΔΕΗ στην λίμνη της. Λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να το αποτρέψουν αν αποφασιστεί να γίνει. Πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται (γεωργία, αλιεία), εργολάβοι,οδηγοί,χειριστές,εργάτες ορυχείων,πρατήρια καυσίμων,συνεργεία,λαστιχάδικα κλπ εξαφανίζονται. Πού είναι λοιπόν η ανάπτυξη?
Υ.Γ Δεν είμαι κατά τις απολιγνιτοποίησης, απλά πιστεύω έπρεπε να γίνει σε βάθος χρόνου 10ετίας και με κάποια προνόμια σε αυτούς οι οποίοι έχουν χάσει και θα χάσουν τις δουλείες τους απο την μία μέρα στην άλλη.

Το Προφίλ μας