Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Δήμος Σερβίων: Οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ως βιώσιμη λύση

Από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου ο Δήμος Σερβίων πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου πρόκειται να αδειοδοτηθούν πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα. Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στον γεω-πληροφοριακό της χάρτη, εμφανίζει τα σημεία όπου πρόκειται να χωρομετρηθούν τα πλωτά φωτοβολταϊκά. 

Ο Δήμος Σερβίων καταγγέλλει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι οποίες μονομερώς, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών προγραμματίζονται για την περιοχή. Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως εναλλακτική βιώσιμη λύση για τους κατοίκους της, όταν μάλιστα η περιοχή προσπαθεί να βγεί από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξική μελέτη, χωρίς πρόληψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους. 

Ο σχεδιασμός για τη λίμνη Πολυφύτου, τόσο από την Περιφερειακή Αρχή, όσο και από τον Δήμο Σερβίων είναι εντελώς διαφορετικός. Το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας, αφού δεν πρόκειται να προσφέρει θέσεις εργασίας. Αντιθέτως θα πλήξει μεταξύ άλλων και τις δραστηριότητες των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή θα συντελέσει σε μια ανεξέλεγκτη φυσική και οικολογική καταστροφή, διαταράσσοντας το υδάτινο οικοσύστημα της λίμνης, αλλά και της περιοχής γύρω από αυτή. Από τεχνική άποψη, σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από υδροηλεκτρικά φράγματα, η ποσότητα του νερού αυξομειώνεται και η περίμετρος εντός της οποίας τοποθετείται το φωτοβολταϊκό αυξομειώνεται λόγω αλλαγής της στάθμης. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των πλωτών πάρκων σε μια τεχνητή λίμνη είναι περιορισμένος, και εγκαθίσταται στο κέντρο της λίμνης και όχι όπως παρουσιάζεται στην ερασιτεχνική γεω-πληροφορική απεικόνιση, διότι πρέπει να υπάρχουν ικανές αποστάσεις μεταξύ των πλωτών, ώστε να μην τα επηρεάζουν οι αυξομειώσεις της ροής του νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βέβαια η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών αποβλέπει πρωτίστως στην αποφυγή απόκτησης γης όπως με τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Αυτό μειώνει διάφορες υποχρεώσεις προς τους δήμους, περιβαλλοντικές και οικονομικές. Ας σημειωθεί επίσης ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της λίμνης Πολυφύτου θα επανεξετασθούν εάν υπάρξει μετοχική εξέλιξη της ΔΕΗ και οι δυνατότητες για επενδύσεις σε πλωτά φωτοβολταϊκά στη χώρα είναι γεωγραφικά περιορισμένες. Αλλά η ΡΑΕ δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει ερήμην διαβούλευσης για τους ανωτέρω λόγους εφόσον δεν υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων, των επενδυτών και των υπουργείων ανάπτυξης και περιβάλλοντος, για την χωροθέτηση, την αδειοδότηση και τις αποζημιώσεις.

Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ως βιώσιμες λύσεις για την περιοχή και η κατάσταση απαιτεί άρτιο επανασχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου μετά από την συμβολή όλων των φορέων της περιοχής.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

1.Ο σχεδιασμός για τη λίμνη Πολυφύτου, τόσο από την Περιφερειακή Αρχή, όσο και από τον Δήμο Σερβίων είναι εντελώς διαφορετικός. ANΗΚΕΙ Η ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ; ΟΣΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ! ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙΣ; ΕΧΕΤΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΟΤΕ;

2. ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΛΕΣ "ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" "ΘΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" "ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ"
ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΒΕΝ ΣΤΑ ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ; ΠΟΥ ΔΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!
ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΑΝΤΙΔΡΑΝΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ; ΔΗΛΑΔΗ ΣΚΑΣΙΛΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ!

3. ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΜΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ;

4. "Το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας" ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑΜ. ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!!! ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

5. ΠΑΛΙ ΠΑΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ "ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ" ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχα τώρα τη θυμήθηκε την τοπική κοινωνία; Τοπική κοινωνία είναι μόνο όταν μας πειράζουν την λίμνη. Άμα είναι για τα Καμβούνια δεν μας νοιάζει τι λέει η τοπική κοινωνία!

Ανώνυμος είπε...

Η δημιορυγία πλωτών φ/β είναι πολιτική επιλογή για αυτό και παίρνει θέση ΟΧΙ.
Tην ίδια ακριβώς θέση πρέπει να πάρει και για τα ΧΥΤΑ ΣΤΑ ΜΑΒΕ
Εκεί όμως λέει να δούμε μελέτες πρώτα
γιατί; μα γιατί ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ!ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΙΞΕΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Ναι ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΥΤΑ ΟΜΩΣ. ΌΛΟΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆ! ΔΉΜΑΡΧΕ ΑΚΟΥ ΤΟΥΣ ΔΗΜΌΤΕΣ. ΥΠΟΦΈΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΎΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΊΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΌ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΜΕ ΆΛΛΗ ΡΎΠΑΝΣΗ!!

Ανώνυμος είπε...

Η λίμνη είναι "οικόπεδο" της ΔΕΗ εαν δεν κάνω λάθος. Σιγά μην ρωτήσουν τον Δήμαρχο άμα βάλουν πλωτά φωτοβολταικά η όχι στο χωράφι τους. Ο καθένας κάνει του κεφαλιού τού, ό Δημαρχος προτείνει ταφή αμιάντου στα καμβούνια, μια πρόταση που μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει απο όποια μεριά και να το δει κανείς. Αλλά φέρνει αντιρρήσεις στην κατασκευή πλωτού φωτοβολταικού πάρκου, κάτι το οποίο είναι μή ρυπογόνο και τοξικό για την ευρύτερη περιοχή. Ισως να υπάρξουν κάποια θέματα με το ψάρεμα στην λίμνη, αλλά για αυτό ας μιλήσει κάποιος αρμόδιος πάνω στον τομέα της αλιείας. Η ειρωνεία του δημάρχου είναι ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για της εκτέλεση τέτοιων κατασκευών, ενώ για τα χυτά αμιάντου που πρότεινε ο ίδιος βγήκαμε όλοι στους δρόμους και κάναμε πορείες στηρίζοντας την αποφασή του!
Μπράβο σας!

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί άνθρωποι έχουν φοβερή μνήμη. Κάνουν τα ίδια λάθη συνεχώς.
Το μοναδικό και πραγματικό σφάλμα είναι να έχεις σφάλματα και να μην προσπαθείς να μάθεις και να βελτιωθείς μέσα από αυτά. (ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ)
Φυλάξου από τον άνθρωπο που απέκτησε ξαφνικά δύναμη που δεν την άξιζε.

Ανώνυμος είπε...

Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται, ο βλάκας επιμένει
Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτά σκέφτομαι συνειρμικά όποτε διαβάζω κάτι του δημάρχου η του μπουκουβαλα

Ανώνυμος είπε...

και για να θυμόμαστε: ο Ελευθερίου χαρακτήρισε φαραωνικό έργο το αρδευτικό των Καμβουνίων και της Βόρειας Ζώνης, μη χρηστικό έργο ένα κλειστό κολυμβητήριο αλλά αποφάσισε ο δήμος να αγοράσει ανοιχτές πισίνες από ιδιώτη και να γίνει χωματερή αμιάντου!
Πως μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να κυκλοφορεί;

Το Προφίλ μας