Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου προϋπολογισμού που καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικών κωδικών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μπορεί το Κοινοβούλιο να ασκεί «τον πολιτικό έλεγχο για το ποιες χώρες και ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από εμάς».
Επισήμανε ακόμα την ανάγκη, η Ένωση να στηρίξει τις γειτονικές χώρες και τους εταίρους της ανά τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα έρθουν, θέτοντας όμως μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτος δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να σταματήσει πλήρως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσίας. Αντ αυτού, τα ευρωπαϊκά χρήματα να κατευθυνθούν προς την κοινωνία των πολιτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές. Κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα αποτελέσει πρότυπο για αυτούς που θα ακολουθήσουν.
Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις γειτονικές χώρες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και δεν περιορίζονται πάντα στην πανδημία όπως είναι η περίπτωση του Λιβάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου