Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2017 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με τη συμμετοχή πολλού λαού γιορτάστηκε (5-3-2017) η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Τελέστηκαν, κατά τα ειωθότα, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία Βασιλείου του Μεγάλου (Λειτουργία που τελείται 10 φορές το χρόνο) και μετά την Οπισθάμβωνο Ευχή έγινε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η τελετή της ανάμνησης της (ιστορικής) αναστήλωσης των Εικόνων και ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας.

Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας κι ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα το εκκλησίασμα όλο (λειτουργός και λαϊκοί) με τις φορητές εικόνες του ι. Ναού στα χέρια τους βγήκαν στο προαύλιο και λιτάνευσαν τις άγιες εικόνες γύρω από το Ναό, ψάλλοντας το Απολυτίκιο, ‘’Την άχραντον Εικόνα σου…’’ και αναπέμποντας ευχές. Κατά την είσοδο στο Ναό ο παπάς διάβασε τμήμα από το Συνοδικό της Αγίας και Οικουμενικής Ζ’ Συνόδου και ψάλθηκε το ‘’Τις Θεός μέγας…’’.

Στη λιτάνευση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή παιδιών. Αναφέρομαι με συγκίνηση για τη συμμετοχή των παιδιών (που ομορφαίνονται από την Ορθοδοξία, ομορφαίνουν την τελετή και ενισχύουν την αγωνιώσα – και μερικές φορές καταρρέουσα - ελπίδα) και συγχαίρω τις οικογένειές τους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες για την έγνοια.














Αποδεικνύεται και εδώ η σπουδαιότητα της οικογένειας στο πολύ λεπτό ζήτημα της αγωγής. Το κύτταρο αυτό, όσο παραμένει ανεπηρέαστο και άφθορο από τάσεις και αντιλήψεις που το θέλουν ‘’αυτόνομο’’, δηλ. αποκομμένο από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, θα είναι μια ζωντανή μαρτυρία στην πιο ελάχιστη συλλογική μορφή της συνέχειας της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο και θα αποτελεί την ελπίδα του.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή της Σαρακοστής) ‘’ανάμνησιν ποιούμεθα της αναστηλώσεως των αγίων και σεπτών εικόνων’’ και από το 843 μέχρι σήμερα, επί 1174 έτη, σε επίσημη εκκλησιαστική τελετή και λιτανεία, επαναλαμβάνουμε τα συνοδικώς ορισθέντα με τα οποία διατρανώνουμε την ορθόδοξη πίστη μας:

‘’Οι προφήται ως είδον, οι απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η οικουμένη ως συμπεφώνηκεν, η χάρις ως έλαμψεν, η αλήθεια ως αποδέδεικται,….. Αύτη η πίστις, των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την οικουμένην εστήριξεν’’. (Τριώδιον, Συνοδικόν της Αγίας και Οικουμενικής Ζ’ Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας).

Είμαστε ευγνώμονες στην Εκκλησία. Στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης. Νιώθουμε ευγνώμονες στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (Κρήτη, 2016).

Η ένταξή μας (και η κοινωνία) στο ενιαίο και αδιαίρετο σώμα Της, εγγυάται και για την προσωπική μας τοποθέτηση και πορεία μας μέσα στην ορθή δόξα (=ορθοδοξία).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 6-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Giati tosi epidiksi pater? Kai seis toy Aivres kopste ligo to laikismo toy papa. Tosoi iereis stin perioxi oloi eine semnoi. Aftos edo to ebgale apo ta matia. Ka8e mera kai kati 8a vrei na grapsei.

Το Προφίλ μας