Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ανάλυση τιμών καυσίμων στα Σέρβια το τελευταίο τρίμηνο

Του Δημήτρη Ντέμου, Μηχανικού Πληροφορικής, εκ των δημιουργών του fuelGR

"Βλέπουμε ότι τα πρατήρια «CYCLON-ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», «AEGEAN-ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ» και «AEGEAN-ΜΠΑΤΣΙΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ» είναι σταθερά τα φθηνότερα της περιοχής."

 Με τις τιμές καυσίμων να αλλάζουν καθημερινά, ο καταναλωτής αναζητά το φθηνότερο πρατήριο καθώς οι φόροι που επιβάλλει το κράτος (περίπου 1€ το λίτρο!) καθιστούν αρκετά κοστοβόρο τον ανεφοδιασμό των οχημάτων.  Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς στις ειδήσεις για μεγάλες μειώσεις στις τιμές της βενζίνης αλλά και για αυξήσεις που πραγματοποιούνται λίγο καιρό μετά την μείωση.
Η μέση τιμή βενζίνης στα Σέρβια (1.396€) κυμαίνεται κοντά στη μέση τιμή της επικράτειας (1.406€), είναι υψηλότερη από τον νομό Αττικής (1.383€) αλλά και πολύ χαμηλότερη από το νομό Κυκλάδων (1.655€). Επίσης, δεδομένου ότι η μέση τιμή στο νομό Κοζάνης είναι 1.400€, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φυσιολογικές τιμές καυσίμων στα Σέρβια χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στις 22/7/2016, η μέση τιμή της Αμόλυβδης στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 1.406€ εκ των οποίων 0.9515€ ήταν ο φόρος(!), 0.3389€ η τιμή λίτρου στο διυλιστήριο και μόνο 0.1157€ το περιθώριο κέρδους ανά λίτρο του πρατηριούχου.
Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τάσεις τιμών καυσίμων όλων των πρατηρίων στα Σέρβια το τελευταίο τρίμηνο.

Βλέπουμε ότι τα πρατήρια «CYCLON-ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», «AEGEAN-ΜΠΑΤΣΙΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ» και «AEGEAN-ΜΠΑΤΣΙΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ» είναι σταθερά τα φθηνότερα της περιοχής.
Αναλύοντας περεταίρω το γράφημα βλέπουμε 4 σημαντικές χρονικές στιγμές.
1.       Τέλη Μαΐου: Υπάρχει μια σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα πρατήρια.
2.       Αρχές Ιουνίου: Υπάρχει μια μικρή αύξηση των ήδη αυξημένων τιμών η οποία θα μείνει σταθερή για λίγο καιρό
3.       Αρχές Ιουλίου: Οι τιμές άρχισαν να μειώνονται σε όλα τα πρατήρια
4.       Τέλη Ιουλίου: Οι τιμές πλέον έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό τριών μηνών και συνεχίζουν να μειώνονται.

(Ορισμένα πρατήρια από τα Σέρβια δεν συμπεριλαμβάνονται στο γράφημα επειδή δεν ενημερώνουν συχνά τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν ακριβή δεδομένα).

Οι επισκέπτες του ai-vreS έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τα φθηνότερα πρατήρια ολόκληρης της περιοχής μέσα από το widget του fuelGR.
Οι χρήστες που θέλουν να ενημερώνονται εν κινήσει μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από το fuelgr.gr την έκδοση της εφαρμογής που τους ενδιαφέρει!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ανάλυση
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση αλλά και για την πολύ καλή δουλειά που έγινε με το app
keep going & keep sharing :)

Το Προφίλ μας