Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον 45ο πρόεδρό τους

Η προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε. Ο Αμερικανικός λαός ψηφίζει σήμερα για την εκλογή του 45ου προέδρου του.
Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το νικητή των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με ουδέτερους αναλυτές και στατιστικολόγους, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.
Στην πρώτη τηλεμαχία που αφορούσε μόνο εσωτερικά ζητήματα -κυρίως θέματα οικονομίας-, ο Ρόμνεϊ είχε θεωρηθεί ο νικητής. Έτσι, είχε αποχτήσει ευνοϊκή δυναμική. Ο Ομπάμα πήγε πολύ καλύτερα στις επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, αλλά φαινόταν ότι προμηνυόταν εκλογικό θρίλερ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δυο-τρείς μέρες πριν τον τυφώνα Σάντι, είχε σταθεροποιηθεί η άνοδος του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Η "έκπληξη του Οκτωβρίου", όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αρκετοί αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει σταθερές θέσεις σε πολλά ζητήματα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο ήταν: οικονομία (θέσεις εργασίας), υγεία, παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια, δικαιώματα γυναικών-ομοφυλοφίλων, ενώ μετά την καταιγίδα Σάντι επανήλθε στις συζητήσεις των Αμερικανών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασικά συζητήθηκαν στη μία από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, όπου οι δυο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη) και με τον πρόεδρο Ομπάμα να προβάλλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Νιου Χαμσάιρ. Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα επισκεφθεί το Οχάιο και την Πενσυλβάνια.

Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις εννέα κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα, στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αργά χθες κάλεσε τους οπαδούς του να βεβαιωθούν ότι συγγενείς και φίλοι τους θα ψηφίσουν στις εκλογές της Τρίτης.

"Είναι υπόθεση δική μας, των πολιτών. ’Έτσι πρέπει να είναι η δημοκρατία μας", είπε ο Οπάμα με βραχνή από τις συνεχείς ομιλίες φωνή.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τέσσερα χρόνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές.

"’Οταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε ’Ναι, μπορούμε’ τόνισε.

"’Οταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μάς σταματήσουν.’Αλλωστε όλα τα έχουμε περάσει μαζί, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα", υπογράμμισε.
 Βέβαιος για τη νίκη του δηλώνει ο Ομπάμα
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει μία «καλή βραδιά» στην αποψινή ολονυκτία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές εκλογές και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ για τη «δυναμική» προεκλογική του εκστρατεία.
Ο Ομπάμα, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιό του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.
«Θα ήθελα να εκφράσω στον κυβερνήτη Ρόμνεϊ τα συγχαρητήριά μου για την δυναμική του εκστρατεία. Γνωρίζω πως οι υποστηρικτές του είναι εξίσου προσηλωμένοι, εξίσου ενθουσιώδεις και εργάζονται εξίσου σκληρά και σήμερα», δήλωσε ο Ομπάμα, την ώρα που οι εθελοντές τηλεφωνούσαν διαρκώς ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.
«Διαθέτουμε ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος.
Ο Ομπάμα από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους.
«Αναμένω ότι θα έχουμε μία καλή βραδιά, αλλά ό,τι κι εάν συμβεί, θα ήθελα να εκφράσω το πόσο εκτιμώ όλους όσους με υποστήριξαν, όλους όσους εργάσθηκαν για λογαριασμό μου», κατέληξε ο Ομπάμα.
Με προβλήματα η ψηφοφορία στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα
Συντρίμμια και χαλασμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα, αλλαγές στα εκλογικά κέντρα, μεγάλες ουρές αναμονής: αυτά ήταν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Σάντι.
Ήδη από τις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα) περίπου 60 άνθρωποι περίμεναν μέσα στο κρύο μπροστά από ένα πρόχειρο εκλογικό κέντρο στην πόλη Χόμποκεν στο Νιού Τζέρσεϊ, το οποίο άνοιξε με 40 λεπτά καθυστέρηση.
«Είναι απαράδεκτο, είμαστε εδώ από τις 06:00», κατήγγειλε η Αντόρα Αγκίμ, μηχανικός 38 ετών που κατάγεται από τη Νιγηρία και σκοπεύει να ψηφίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Χθες όταν πήρα τηλέφωνο στο δημαρχείο μου είπαν να πάω στο εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζω συνήθως», εξήγησε η Αγκίμ. Σήμερα το πρωί όμως βρήκε ένα σημείωμα στην πόρτα του εκλογικού κέντρου, το οποίο έλεγε ότι εξαιτίας των πλημμύρων έχει μεταφερθεί.
Όταν τελικά το πρόχειρο εκλογικό κέντρο άνοιξε, ένας εθελοντής ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση. «Συγχωρήστε μας για την κατάσταση του χώρου, όμως μέχρι πριν δύο ημέρες ήταν 60 πόντους κάτω από το νερό».
Ο Τζον Μαργκόλις, τραπεζίτης 46 ετών που σκέφτεται να ψηφίσει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό μηχάνημα που χρησιμοποίησε για να ψηφίσει δεν λειτουργεί. Ένας εθελοντής του ζήτησε να περιμένει σε μια νέα ουρά για να ψηφίσει με ψηφοδέλτιο. Όμως η ουρά ήταν πολλή μεγάλη κι έτσι ο Μαργκόλις προτίμησε να πάει σπίτι του και να επιστρέψει αργότερα.
«Υποστηρίζω 100% τον Ρόμνεϊ. Ας πούμε ότι τον υποστήριζα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μαργκόλις, όμως επεσήμανε ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Σάντι.
Το βόρειο Νιού Τζέρσεϊ επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα Σάντι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και σήμερα και άρα χωρίς θέρμανση την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της νύχτας.
 Όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ή ακόμη και μέσω φαξ.
Στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και όπου όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν όπου θέλουν, περίπου 60 εκλογικά κέντρα μετακινήθηκαν την τελευταία στιγμή.
Στην περιοχή Στέιτεν Άιλαντ αρκετοί ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα στο σκοτάδι από τις 06:00 το πρωί για να ψηφίσουν σε μια σκηνή που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό μια γεννήτρια.
Στο Κουίνς, όπου δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση, πολλές φορές η ψηφοφορία καθυστερούσε εξαιτίας προβλημάτων που προέκυπταν με τις γεννήτριες. Κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν λειτουργούσαν «και δεν υπήρχε καν στυλό», παραπονέθηκε μια ψηφοφόρος.
Σε μια συνοικία του ανατολικού Μανχάταν ένα εκλογικό κέντρο αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο γυμναστήριο ενός σχολείου.
Από τις 06:00 το πρωί είχαν δημιουργηθεί μπροστά από το εκλογικό κέντρο αυτής της συνοικίας, όπου ζουν κυρίως μετανάστες, μεγάλες ουρές. Επί τόπου βρίσκονταν κινέζοι, ισπανοί και αϊτινοί μεταφραστές για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους που δεν μιλούν καλά αγγλικά.
Ο Αλφόνσο Μορένο, Μεξικανός 51 ετών, πήγε να ψηφίσει μαζί με τη γυναίκα του Μαριμπέλ. Το ζευγάρι που έχει τέσσερα παιδιά εξακολουθεί να είναι χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό οκτώ ημέρες μετά το πέρασμα του Σάντι.
«Έχουμε παγώσει, όμως θέλαμε να ψηφίσουμε, είναι σημαντικό», εξήγησε ο Μορένο, που θα ψηφίσει τον Ομπάμα.
www.metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας