Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Τέλος παρεπιδημούντων και τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων στο δήμο Σερβίων

Του Β. Κωνσταντόπουλου. Πρώην δημάρχου Σερβίων-Βελβενδού

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων της 27-1-2025 και η συζήτηση του θέματος για την επιβολή του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, εξελίχθηκε σε μια άγονη αντιπαράθεση, χωρίς τελικά να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για το θέμα που τους αφορά άμεσα.

 

Ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επιβολή των ως άνω τελών,  επικαλέστηκε τον νόμο 339 του 1976 που θέσπιζε για πρώτη φορά την επιβολή του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Επικαλέστηκε μάλιστα και την ΚΥΑ 1209/22.12.2023 (ΦΕΚ 7332/22.12.2023 τεύχος Β'), η οποία όμως ρυθμίζει την διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης των τελών αυτών και δεν καθορίζει το ύψος τους.

 

Αν «γκουγκλάρει» κανείς τον νόμο 339/1976 θα διαπιστώσει άμεσα ότι ο νόμος αυτός έχει τροποποιηθεί με μια σειρά από νόμους από το 1977 έως το 2023 και έχει καταργηθεί από την περίπτ. α' του άρθρου 43 του ν.5143/2024 (ΦΕΚ 161/11.10.2024 τεύχος Α').

 

Δηλαδή κατά τον χρόνο της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ο νόμος δεν ίσχυε, αφού έπαψε να ισχύει από την δημοσίευση του ν. 5143/2024, δηλαδή από την 11.10.2024.

Κατά την προσωπική μου άποψη (αυτό πρέπει να το δουν οι δικηγόροι και τα δικαστήρια) όλα τα βεβαιωτικά σημειώματα που εκδόθηκαν μετά την 11.10.2024 κατ’ επίκληση του νόμου 339/1976 είναι άκυρα.

 

 

Ανεξαρτήτως όμως όλων των παραπάνω, σε μια πολιτική κανονικότητα (όπου θα λειτουργούσαν οι θεσμοί και η διοίκηση θα σέβονταν τους θεσμούς αυτούς), η επιβολή των αναφερομένων τελών έπρεπε να ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια.

 

1. Με την ψήφιση του ν. 5143/2024, ουσιαστικά η πολιτεία ενεργοποίησε την είσπραξη των τελών παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων, άρα ουσιαστικά επέβαλλε νέους φόρους.

 

Επίσης επειδή πρόκειται για φόρους, που για πρώτη φορά επιβάλλονται από τον δήμο Σερβίων, η απόφαση για την επιβολή τους λαμβάνεται από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο καθορίζει το ύψος των τελών και τις τυχόν διαφοροποιήσεις, είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων για το τέλος παρεπιδημούντων (ν. 5143/2024, άρθρο 30, παρ. 3) και το ίδιο πράττει και για το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων (ν. 5143/2024, άρθρο 30, παρ. 4).

Και για να γίνουμε πιο σαφείς δεν μπορεί οι επαγγελματίες των χωριών μας και κυρίως των ορεινών, που πληθυσμιακά και οικονομικά έχουν σβήσει, να επιβαρύνονται το ίδιο με τους επαγγελματίες των Σερβίων ή της Νεράϊδας. Αυτό προβλέπει και ο νόμος.

 

2. Αφού εγκριθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γνωστοποιείται στους επαγγελματίες, έτσι ώστε αυτοί να εισπράττουν το αντίστοιχο τέλος (το οποίο θα φαίνεται στην απόδειξη) και να το αποδίδουν στον δήμο.

Δεν μπορεί ο δήμος να εισπράττει φόρο, που οι επαγγελματίες δεν έχουν εισπράξει. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος γίνεται χαράτσι.

 

Ενημερωτικά αναφέρω ότι το 5% των ανωτέρω εσόδων θα αποδίδονται στο κράτος ( παρ. 2 του άρθρου 60 του ν.5083/24 (ΦΕΚ 12/26.01.2024 τεύχος Α')).

Επίσης από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω (των δήμων) παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 20%, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής η ειδικής διάταξης και αποδίδεται στον ΑΛΕ 1440103001 του κρατικού προϋπολογισμού (άρθρο 2, παρ. 1 της ΚΥΑ 1209/22.12.2023 (ΦΕΚ 7332/22.12.2023 τεύχος Β')).

Σύνολο παρακράτησης 25% υπέρ του δημοσίου.

 

3. Κατά την γνώμη μου και αφού ενημερωνόταν οι πολίτες μετά από διαβούλευση, η επιβολή των τελών έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ από την δημοσίευση του νόμου 5143/2024, δηλαδή από την 11-10-2024.

Στην καλύτερη για τον δήμο περίπτωση η βεβαίωση έπρεπε να είχε αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της  ΚΥΑ 1209/22.12.2023, δηλαδή από 22.12.2023.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΚΥΑ 1209, αναφέρεται σε έσοδα από το 2022, 2023 και 2024.

 

Η αναδρομική βεβαίωση με ορίζοντα δεκαετίας θα δημιουργήσει εικονικά μόνο έσοδα στον δήμο, την ίδια στιγμή όμως θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στους επαγγελματίες και αδυναμία ανταπόκρισης στις δυσβάστακτες αυτές υποχρεώσεις.

Θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, η εισπραξιμότητα των τελών αυτών σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 30-40%.

 

Αν ο δήμαρχος πραγματικά θέλει να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να διασφαλίσει το συμφέρον του δήμου, πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία από την αρχή, όπως την περιέγραψα. Έτσι θα λειτουργούσε ένας δημοκρατικός δήμαρχος.

 

Η πολιτική μου εκτίμηση για την επιβολή των τελών αυτών.

 

Η δημοτική αρχή, λόγω του χρέους προς την ΔΕΗ, το οποίο έχει συσσωρευτεί και έχει φθάσει στο ύψος των 2,2 εκ. ευρώ, κάτω από την απαγόρευση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία επιτέλους εφαρμόζει τον νόμο, αδυνατεί να συντάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως είναι η απαίτηση του νόμου και επιβάλλει το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Για τους λόγους αυτούς η δημοτική αρχή, προσπαθεί να εμφανίσει αυξημένα έσοδα, έστω και εικονικά, τα οποία θα ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.

Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται να εγγράψει νέα έσοδα της τάξης των 600 χιλ. ευρώ, τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα τα εισπράξει.

Με χαμηλή όμως εισπραξιμότητα, θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και στην σύνταξη του προϋπολογισμού του 2026.

 

Η δημοτική αρχή κάνει σπασμωδικές κινήσεις.

Αν μας είχε ακούσει το 2021, 2022 και 2023, όταν επανειλημμένα στα δημοτικά συμβούλια αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις μας, είχαμε αναφερθεί στο χρέος προς την ΔΕΗ - τότε μάλιστα που τα  χρήματα έρρεαν άφθονα και σε κάποια περίπτωση είχαν έρθει ειδικά για την εξόφληση του χρέους της ΔΕΗ - και είχε υιοθετήσει τις προτάσεις μας , τώρα δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα αυτό.

 

Θα ήθελα όμως να σταθώ κυρίως στις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειών της δημοτικής αρχής.

 

Είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και τα χωριά του δήμου Σερβίων.

Τρομάζει κανείς από την απουσία του κόσμου και την πληθυσμιακή και οικονομική αφαίμαξη της περιοχής.

Ειδικά τα χωριά του ορεινού όγκου των Καμβουνίων, από Πολύρραχο μέχρι το Λιβαδερό και από Μικρόβαλτο ως την Ελάτη, η κατάσταση είναι τραγική.

Η επιβολή νέων φόρων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ δεκαετίας, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της περιοχής και θα επιταχύνει τον ρυθμό της πληθυσμιακής συρρίκωνσης.

Σε λίγο τα χωριά μας θα είναι έρημα και όχι όμορφα.

 

Και μια τελευταία παραίνεση.

Δήμαρχε κινείστε σε λάθος κατεύθυνση. Αν θέλετε βοήθεια για να αυξήσετε τα έσοδα χωρίς να επιβαρύνετε τον απλό κόσμο, είμαι στην διάθεσή σας.

 

Υ.Γ. Η σημερινή μου παρέμβαση δεν υποκρύπτει καμία πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα. Έχω άλλωστε δηλώσει από την 4-7-2023, ότι αποσύρομαι από την πολιτική, παραμένω όμως ενεργός πολίτης.

Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι,  όσοι ασχοληθήκαμε με τα δημόσια πράγματα και έχουμε περάσει από θέσεις ευθύνης, έχουμε υποχρέωση ανεπηρέαστα, όσο γίνεται αντικειμενικά (πάντα θα υπάρχει η υποκειμενικότητα της προσωπικής άποψης) και κυρίως αξιόπιστα, να εκφράζουμε την άποψή μας για θέματα που αφορούν τον τόπο μας και την κοινωνία.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άποψη, επιχειρήματα, συγκρότηση, ευγένεια. Για μια χούφτα ψήφους οι σερβιωτες επέλεξαν κοσματοπουλο και μετά Ελευθερίου αντί για τον δήμαρχο που διαχειρίστηκε με επιτυχία την συνένωση μέσα στα μνημόνια με πετσοκομμενα έσοδα από το κράτος και άφησε πέντε έργα μεταξύ τους το κτήριο Ράπτη που ήθελε να κατεδαφιστεί ο σημερινός
Απλά συγκρίνετε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωνσταντόπουλος δεν συγκρίνεται με κανέναν, με διαφορά ο καλύτερος Δήμαρχος.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη συμφωνώ μαζί σου και θα συμπληρώσω ότι το χρέος προς την ΔΕΗ αυξήθηκε επικίνδυνα γιατί ο Ελευθερίου επέλεξε με τα χρήματα του τοπικού πόρου να κάνει προεκλογικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να πληρώσει μερίδιο του χρέους προς την ΔΕΗ. Στην ίδια λογική της κατασπατάλησης του τοπικού πόρου τάχτηκε και το ΚΚΕ φανερά στην προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση. Μου αρέσει που στα γραφόμενα σου Βασίλη αναφέρεις ότι η παρούσα δημοτική αρχή προσπαθεί λογιστικά – πλασματικά να εμφανίσει έσοδα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αδυνατώ όμως να πιστέψω ότι στο τέλος των όσων αναφέρεις προτείνεις φανερά στον Ελευθερίου να συνεργαστεί μαζί σου για να εμφανίσει τελικά ‘’πλασματικά’’ έσοδα στον προϋπολογισμό όταν ξεκάθαρα αναφέρεις ότι οι πάντες αδυνατούν να πληρώσουν. Πως τελικά θα επιτευχτεί κάτι τέτοιο όταν ο Ελευθερίου δεν θέλει να σπάσει αυγά εκεί που πρέπει … απλά παριστάνει τον έξυπνο στις εύκολες λύσεις είσπραξης κατά των πολιτών του Δήμου?

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

Παρέμβαση-σεμινάριο πολιτικού πολιτισμού.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΑΤΙΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ,!!!

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΡΘΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΤΗΣ ΑΠΟ 01/12/24 ΕΩΣ 31/12/24. ΑΔΑ 6Σ7Ο46ΜΓΗ5-ΟΤΛ

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια μη αλληλογλυφεστε,ο καθε Δημαρχος καποιο λιθαρακι αφηνει με τα σωστα και τα λαθη του, περαν τουτου για τον καθενα ομιλουν οι λακουβες και πλειστες αβελτηριες, τα εργα και πεπραγμενα τους.Παντως ο Ελευθεριου σε καποια υπερεχει γιατι απλα οι αλλοι απηλθον και τα χαλια ηταν ακομα εκει.Η εξουσια ειναι Κιρκη κι αυτος στο τελος θα κριθει, τα αλλα ειναι οι γνωστες αλλαξοκολιες.

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες 14;27 σε επίπεδο χαμαιτυπείου. Δεν το αντέχετε εσείς το επίπεδο. ρίχτο κι άλλο. αφού μπορείς κι καλύτερα. δείξτε τον τρόπο σας. έχει κι άλλο σιακάτ, τσούλα το να δούμε μέχρι που θα φτάεις

Ανώνυμος είπε...

Μετά από 6 χρόνια θητείας που έχει ο Ελευθερίου που ακριβώς υπερέχει από την μόλις 3,5 χρόνια θητείας του Κωνσταντόπουλου; Με άπειρα προβλήματα με κορυφαία βέβαια το μνημονιο και την συνένωση; Να σου θυμίσω ποιος πήδηξε από το καράβι; Μα ο σημερινός δήμαρχος! Είμαστε άξιοι της κατηφορας μας

Ανώνυμος είπε...

Δίκαιο έχεις για το καράβι, και ο Κωνσταντόπουλος διαλαλούσε στους πάντες ότι τα μνημόνια είναι η μόνη σωτηρία της χώρας. όταν τα έλεγε αυτά σκεφτότανε τους πολίτες ή την κυβερνητική πολιτική γραμμή που ξεπούλαγε την Ελλάδα στους ευρωπαίους τοκογλύφους, που σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή καυχιέται ότι είναι πρώτη σε απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Πακέτων χρηματοδότησης. Για σκέψου το καλύτερα …

Ανώνυμος είπε...

Μα τι λες βρε 16:14 τι λες! Τι μπούρδες γράφεις! Ούτε ο κασσελακης τέτοιες μπουρδες

Ανώνυμος είπε...

Β. Κωνσταντόπουλος
Φίλε 31/1/2025, 22:16
Μην βάζεις στο στόμα μου λόγια που ποτέ δεν είπα. Λειτούργησα και λειτουργώ ως αυτοδιοικητικός.
Αν θες να με κρίνεις, να κρίνεις για το έργο μου και αυτά που έχω αφήσει στα Σέρβια και μην πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα.

Ανώνυμος είπε...

Τρομερό σχόλιο 16:14. Ο "πασοκος δημοκρατης" των 120 εθελοντών επιστημόνων φροντιστής έχει ΥΠΟΚΛΙΘΕΙ σε Μουσουρουλη του σχεδίου ο θεός να το κανει της απολιγνιτοποιησης(Ρεχάγκελ ο Μουσουρουλης ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ) σε Μητσοτάκη ,(τους έχει φάει όλους θα είσαι για πάντα πρωθυπουργός) , σε Άδωνι και Χατζηδάκη στο ξενοδοχείο Παντελίδης , στον υφυπουργό Τεμπών αλλά ......φταιει ο Κωνσταντόπουλος!!!!!! Όλο αυτά γιατί ; Δεν σου κόβει; Φταίει ένα μεροκαματακι; Ένα επίδομα; Το κόμπλεξ απέναντι στους άξιους; Τι ακριβώς;

Ανώνυμος είπε...

Καμία λάσπη δεν πετάω αλλά δεν ξεχνάω … όλοι οι αυτοδιοικητικοί το ίδιο λάθος κάνετε: Ενώ εκλέγεστε με ψήφους από τους πολίτες που σας ψηφίζουν για όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά ότι θα κάνετε, μόλις γίνει αυτό αμέσως συνταυτίζεστε με την κομματική κυβερνητική πολίτικη, το ίδιο δεν γίνεται και τώρα?. Τουλάχιστον Βασίλη εσύ ήσουν σταθερός με το ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα ούτε και ξέρουν που ανήκουν και τι πιστεύουν. Τα έχεις πει σε δηλώσεις σου και στο παρελθόν ότι ήσασταν ουσιαστικά ‘’θύματα’’ των μυμονιακών κυβερνήσεων αλλά οι δηλώσεις μένουν και τα μνημόνια τελικά δεν ήταν η σωτηρία της χώρας αλλά η συνέχιση της σήψης και της διαφθοράς της πολιτικής εις βάρος των πολιτών.

Το Προφίλ μας